• yazarı robert greene olan kitap. kitap genel olarak üç kısma ayrılmış. ilk önce yaklaşık dokuz tane baştan çıkarıcı karakter inceleniyor. deniz perisi, çapkın, ideal aşık, koket, doğal gibi karakterleri tarihten örnekler vererek açıklıyor yazar. itici insanları inceleyen kısımdan sonra kurban karakterlerinden bahsedilmiş. düzenbaz tipler, idole tapanlar, kırılmış hayalperestler gibi karakterleri de anlatırken onların hangi baştan çıkarıcı karakterler tarafından baştan çıkarılabileceğini yazmış robert greene. en son kısımda da baştan çıkarma süreci incelenmiş. yazar baştan çıkarma sürecini ilk önce kurbanın ilgisini çekme, arzu ve ilgi uyandırma, ikinci olarak zevk ve akıl karışıklığı yaratarak baştan çıkarma, ücüncü olarak aşırı uç davranışlarla etkiyi derinleştirmek, en son aşamada da ölümcül darbe hazırlığı olarak dört bölümde incelemiş.
  • genel olarak başarılı bir kitap fakat kişisel olarak beğenmediğim noktaları var. bu arada okuyabiliyorsanız orjinal dilinde ingilizce olarak okumanızı tavsiye ederim. audiobook versiyonu da mevcut:
    the art of seduction

    ilk bölümünü fazla subjektif buldum. olaylar üstünden kişilikler tartışılmaya çalışılmış fakat bu doğru bir açıklama mekanizması değil. çünkü o insanların ne düşündüğünü bilmiyoruz, o insanların ağzından duygularını ifade eden bir kaynak yok. sadece tarihsel süreçleri biliyoruz. örneğin kleopatra'nın antonius ile bir ilişki yaşadığını antonius'un aşık olduğunu biliyoruz fakat kleopatra'nın görsel davranışları haricinde nasıl bir yaklaşımla konuştuğunu bilmiyoruz ki ayrıntı burada gizli. yani olaylar üstünden psikolojik analiz yapmak doğru değil.

    tarihten örnek gösterdiği bir karakteri başta züppe olarak övüp başarısının kaynağını buymuş gibi gösterirken ilerleyen sayfalarda koket olduğu için başarılı olduğunu savunmuş. tamam anlıyorum 2 karaktere de sahip olabilir ama ifade ediliş biçimi doğru sayılmaz.

    "birine çok ilgi gösterirseniz size bağlanır derken, diğer bölümde soğuk olun demiş." her konu için anti durumları da vermiş. kitabı okurken zaman zaman arada kalabiliyorsunuz, yani kitap "şunu şunu yaparsanız, insanları elde ederseniz" şeklinde tasarlanmamış. bu sebeple kitabı "taktik" kitabı olarak algılamamak lazım.

    son 2 bölüm daha başarılı fakat benzer sıkıntılar mevcut. kitabı okurken belli bir süzgeçten geçirmek gerekiyor. yani yanlış anlamalara maruz kalabilen bir kitap. temel olarak insanına göre davranın, kurbanı doğru seçin, hatta bir kaç farklı taktik ile o insanı elde etmeye çalışın diyor. yanlış anlayan biri sadece birine çok ilgi göstermeyi veya tam tersi çok soğuk davranmayı doğru davranış olarak algılayabilir.
  • robert greene tarafindan yazilmis bir sanat eseri niteligindeki romandir. mitolojiden ve tarihten alintilar yaparaktan bastan cikarma yontemlerini ve bastan cikarici insan modellerini inceler..
  • sadece baştan çıkarma değil ikna ile ilgili de bilgiler içeren; ana hedefi asosyal/çekingen/ biraz da kadınlara öfkeli erkeklerden para tırtıklamakmış gibi olan; ek iki bölümü hariç çok da ikna edici olmayan; çoook gereksiz uzatılmış aşırı tekrara giren açık ara robert greene'in en kötü kitabı.
hesabın var mı? giriş yap