• --- spoiler ---

    new orleans'dan new york'a gidip kötü yola düşen daisy hamile kalır.
    çocuğu birine çakabilmek için bir hikaye yazar.
    hikayeyi yazarken ipin ucu kaçar ve olaylar gelişir.

    --- spoiler ---
  • fikir güzel (benden çalıntı, bu fikri ben zaten bulmuştum, birilerine attığım e-postalarda kanıtları da var), film uzun ve sıkıcı, birtakım atraksiyonlar gereksiz ve tekrar (sliding doors gibisinden), bired onca yaşına taş, cate allah için güzel kadın. ve olaylar da böyle gelişmiyor; gelişemiyor işte holivudum anla beni. zorlama, ilişki yürümeyecek, ben başkasına aşığım.
  • nicole kidman in hayat hikayesinden esinlenilerek yazilmis hikaye.

    (bkz: chelsea lately)
  • gayet güzel, güzel olmasının ötesinde eğlenceli film. david fincher, özellikle seven ve fight club gibi film endüstrisini sallamış iki filmde alamadığı oscar'ı bu filmle almaya niyet etmiş görünüyor. zira film, titanic'in yolundan gittiğinden ve onunla karşılaştırıldığında çok daha iyi olduğundan, aslında haketmiyor olsa da hiçbir zaman anlayamadığım, kimsenin de anladığını pek sanmadığım akademi kıstaslarına göre en büyük oscar adaylarından olsa gerek. bu filmi neden titanic'le karşılaştırıyoruz? pek çok ortak noktaları var, şöyle ki;
    - sinemadan anlayan anlamayan pek çok kişiye ilginç gelebilecek bir konu,
    - hikayenin bir aşk hikayesi üzerinden anlatılması. (bu konuda filmimiz, yine ayrı dünyaların insanları mevzusuna girse de, eski türk filmleri tadındaki titanic'ten beş gömlek üstün)
    - promosyon ve prodüksiyon için yapılan büyük harcamalar,
    - göz önündeki ünlü bir yönetmen.
    - ancak söz konusu ünlü yönetmenin çok basit anlatımı, kasmaması, zorlamaması, hikayeyi herkes için izlenebilir hale getirişi.
    - ünlü ve başarılı iki oyuncu (brad pitt neredeyse hiçbir şey yapmamasına rağmen cate blanchett'le olan uyumları titanic'teki kate winslet/leonardo di caprio ikilisinden açık ara üstün),
    - leonardo di caprio / brad pitt: genç kızların sevgilileri,
    - hikayenin yaşlı bir kadın aracılığıyla anlatılması (daha önce yazılmış zaten bu!)
    - deniz, batan gemiler (ne yapayım, başka bir şey gelmedi aklıma)
    - ve hatta her iki yönetmen de alien serisinden bir film çekmiş (james cameron: aliens / david fincher: alien 3) - (linuswithnoblankets'in katkılarıyla)
  • terse akan hayatların sonsuza kesişimi..
  • nadiren filmleri izlerken sinirlenirim bu film de onlardan bir tanesi. zira normallestirmeye calistirdigi goruntuler, "ama o cocuuuk", bana oldukca rahatsiz edici geldi. ancak daha temelde benim bu derece rahatsiz olmama neden olan baska bir sebep var ki o spoilerda yazili.

    --- spoiler ---

    filmin odagi benjamin button degil daisy'dir. kadin geriye dogru baktiginda aslinda ileri dogru giden bir hayat gorur ve benjamin ustunden kendisini kurgular. kendisi cocukken baba figuru olan benjamin, kendisi yetiskin bir kadin oldugunda sevgilisi olan bir benjamin ve kendisi yasli oldugunda cocuk olan bir benjamin ile butun kompleksleri tamamlayan bir hale gelir. filmin belki de kadinlar arasinda bu kadar tutmasinin sebebi de bu, zira benjamin button, lacanci bir anlamda, hep bir objet petit a, ulasilamayan - ulasilmasi imkansiz bir nesne ve tam olarak bu ulasilabilir gorunur ulasilamaz varligi jouissance'a neden oldugu icin hem zevki hem de aciyi tattirdigi icin bu kadar begeniliyor.

    filmi kesinlikle normal bir filmmis gibi izlememek gerek. zira ilk saat hikayesi bittikten sonra aslinda sondan basa dogru giden bir film izliyorsunuz. ve punchline benjamin button degil, daisy. filmin kahramani daisy, benjamin button hikayeyi anlatmak icin kullanilan bir mcguffin.

    edit:
    mcguffin: ozellikle cizgiromanlarda gizemli bir islevi olan ve islevi aciklanmaya gerek gorulmeyen, bir alet veya sey. mesela zaman makinasi gibi.
    punchline: sakanin vurgusunun oldugu yer.

    istek uzerine normallestirilmistir.

    --- spoiler ---
  • cem karaca' nın "ihtiyar oldum" parçasından esinlenerek çekilmesi kuvvetle muhtemel film.

    hele hele parçanın başında şöle bi söz vardırki cuk oturur

    "daha anamdan doğmadan neden ben ihtiyar oldum..
    yedi yaşıma varmadan ihtiyar oldum."
  • --- spoiler ---

    benjamin'i doğduktan sonraki ilk görüşümüzde eraserhead filmindeki bebek akla gelir.

    --- spoiler ---
  • tuhaf hikayesiyle insanı etkileyen, "sevişir gibi" izlenen, büyüleyici bir film benjamin button'ın tuhaf hikayesi.
    bitmesi istenmeyen bu filmde david fincher, hikayeyi, hiç sıkmadan saatlerce seyirciye masalsı bir şekilde güzel ve hüzünlü sahnelerle anlatıyor. bu bağlamda david fincher, geçmişteki filmlerinin başarısını ve etkisini bu filmle de devam ettirdiği için dünyalar kadar alkışı haketmekle kalmıyor, bir insanın hayatında ilk kez bir filmde, iki damla göz yaşı dökmesini de sağlıyor.

    good night david fincher, good night benjamin button.
hesabın var mı? giriş yap