• (bkz: harvey carp) kitabı. türkçe ismi mahallenin en mutlu yumurcağı. bir önceki okuduğum kitabı 0-1 yaş arası bebeklerle ilgili tüyolar veren the happiest baby on the block (mahallenin en mutlu bebeği) kitabından aldığım notları okumak isterseniz burada bulabilirsiniz (bkz: #102951854)

    bu kitap ise 1-4 yaş arası çocuklara nasıl davranmalı, onlarla nasıl iletişime geçmeliyiz, onu irdeliyor.

    kitabın son kısmında kitap 10 madde ile özetlenmiş aslında, ben de o kısımdan alıntı yaparak kitap hakkında fikir vermeye çalışacağım.

    1. çocuğunuzu bir mağara adamı gibi görmek işe yarar.

    çocuğunuz bu dönemde neandertallerle büyük benzerlikler taşır. çocuğunuz bu dönemde ilk insanın 5 yılda tamamladığı 5 ana adımı atacak: yürümek, konuşmak, nesneleri elleriyle idare etmek, olayların nedenini anlayabilmek ve arkadaş edinebilmek.

    2. tarih öncesi çocuğunuza elçi olun.

    siz 21. yy'dan neandertal'lere gönderilmiş bir elçisiniz. iyi bir elçi olarak çocuğunuzu sevgi ve saygıyla yönlendirmeli, zorlayıcı ya da fazla yumuşak olmaktan kaçınmalısınız.

    3. fast food kuralını uygulayın.

    bu kural basittir. çocuğunuz kızgın olduğunda fast food restoranında siparişinizi alırken tekrarlamaları gibi, çocuğunuzun istediğini tekrarlayarak onu anladığınızı belirtmelisiniz. bir krizin ortasındaki çocuk sizin onu anladığınıza emin olmadan sizin mesajınızı anlayamaz.

    4. yumurcak-ça konuşun.

    bu iletişim yolu; kısa cümleler, defalarca tekrar, doğru bir ses tonu ve belirgin yüz ve vücut hareketleri ile sağlanır.

    örneğin çocuğunuzun elinden makası tam zamanında aldınız ve çocuğunuz ağlamaya başladı. direk olarak hayır demek yerine, önce onun isteğini tekrar edin (fast-food kuralı) "biliyorum, istiyorsun, evet, istiyorsun, makas istiyorsun, ama hayır, olmaz, makası alamazsın, makas tehlikeli" gibi kısa ve tekrarlı sözcüklerle onun isteğini anladığınızı belirtmeli, sonra da dikkatini başka yere yönlendirmelisiniz. kitapta bu dil yumurcakça olarak geçiyor.

    5. çocuğunuzun huyunu bilin.

    çocuğunuzun huyunu bilirseniz onun için en etkili ebeveynlik yöntemlerini geliştirebilirsiniz.

    6. metanetinizi kaybetmeyin.

    bir çok küçük çocuk en kötü davranışlarını annelerine gösterirler. ancak tarih öncesinden kalma dostunuzun kendini kaybetmesi sizin de ona ayak uydurmanız anlamına gelmiyor.

    7. iyi davranışı saygı ve ödüllerle teşvik edin.

    -çocuğunuzla iyi ilişkinin sırrı saygıdan geçer. disiplin verirken ona saygı duymak ve gururunu kırmamak çok önemlidir.
    - çocuğunuzun özgüvenini bolca övgü, ilgi ve tebrikle besleyin. ancak daima çocuğunuzun karakterini değil, yaptığı eylemi övün ya da eleştirin.
    - yan kapı mesajları önemlidir. dedikodu yoluyla çocuğunuz duyacak şekilde onu överseniz çocuğunuzun çok hoşuna gidecektir. masal anlatarak çocuğunuza bir mesaj ulaştırabilirsiniz. zaman zaman da ters psikoloji yöntemini kullanabilirsiniz.

    8. ilgi zamanı'na önem verin.

    çocuğunuza zaman ayırdığınız küçük rutinler oluşturun. örneğin masaj yapmak, masal okumak, nefes egzersizleri, her türlü oyun vs.

    9. çocuğunuzun davranışlarını istediğiniz yöne çekmek için nazik bir disiplin yöntemi uygulayın.

    çok fazla yasak koymak yerine ona uygun bir ortam oluşturun. mümkünse çatışmaları alternatif sunarak veya özveride bulunarak atlatın.

    10. eğer gerekiyorsa ceza vermekten korkmayın.

    1-4 yaş arasına karşı en çok işe yarayan cezalar şunlardır:
    -umursamamak (görmezden gelmek)
    -haklarını elinden almak(çocuğunuzun istediği şeyi elinden alıp bir süre kaldırmak)
    -molalar vermek(kısa bir süre yalnız başına kalmasını sağlamak)

    kitap faydalı bilgiler içerse de 1-4 yaş aralığı bence geniş bi yaş aralık olmuş. çünkü 1-2 yaş aralığı ile 3-4 yaş aralığı arasında büyük farklar olduğunu düşünüyorum. ancak yine de faydalı bir kitap.
  • çocuk doktoru olan ve halen mesleğini icra etmeye devam eden harvey karp'ın yıllar süren tecrübe ve gözlemlerini aktardığı ve geliştirdiği kendine has yöntemlerle bezediği bu kitabı, okuduğum çocuk gelişim kitapları arasında en dolu dolu, en bilgi verici en faydalı ve etkileyici olanı oldu. yalnız her şey muhteşem giderken sona yakın bölümlerden birinde uyku eğitimine dair uygulamalar paylaşması beni şaşırttı ve hayal kırıklığına uğrattı. o bölümler hariç tekrar tekrar dönüp okuyacağım ve ihtiyaç duyacağım bir başucu kitabı.

    (bkz: mahallenin en mutlu yumurcağı)
hesabın var mı? giriş yap