• bu kadar güzel bir film böyle bir sonla ancak bu kadar piç edilebilirdi diyeyim siz anlayın gerisini.
  • felsefi olarak çok daha derinlemesine işlenebilecek bir konuyu biraz yüzeysel geçerek kanımca sınıfta kalmış filmdir.
    --- spoiler ---

    filme beni en çok düşündüren karakter trimagasi oldu. bu karakterin genelde "şeytanı" ya da olumsuz ahlakı özellikleri temsil ettiği yazılmış. ben açıkçası filmi izlerken trimagasi'yi iyi ya da kötü olarak kategorize edemedim çünkü bu karakter protagoniste karşı hep adil ve gerçekçi davrandı. adamın tek istediği hayatta kalmaktı ve bunu yaparken aslında karşısındakine de en az zararı vermeyi amaçlıyordu. açlıkla beraber karşısındakinin değişeceğini ve ona saldıracağını farkındaydı. herkes şeytanla eş tutsa ben en gerçekçi ve dürüst karakter olduğunu düşünüyorum.
    --- spoiler ---
  • en üst tabaka açgözlü olmasa şu dünyada en alttakilere de yeter olan şeyler diye mesajı aldık ama gerisi nedir yani filmde?
  • ilk defa yarısında çıktığım film. fularım iş yerimde kaldığı için sıkıldım.
  • netflix’in bugünlerde ön planda olan yeni filmi. iyi bir gerilim filmi olduğunu düşünüyorum. günümüz dünyasının nasıl bir halde olduğunu çarpıcı şekilde anlatıyor. fakat filmin sosyal mesaj verme kaygısını ara ara hissediyorsunuz. hatta bazı noktalarında bu mesaj epey yapaylaşabiliyor. ama filmde iyi yerleştirilmiş epey ufak ayrıntı da var.

    --- spoiler ---

    mesela kahramanımızın etrafındakilerin onu “kahraman” olmaya zorladıkları sahneler, kahramanımızın ölü insanların hayallerini görürken karakterlerin sürekli kahramanı “mesih”leştirme çabası, yaşlı amca ile kahraman arasındaki diyalogların pek çoğu gibi sahneler sosyal mesaj uğruna yapay geldi.

    detaylara gelecek olursak, kahramanı son sahnelerde çarmıha gerilmiş isa’ya epey benzer bir halde görüyoruz. saç, sakal, yüzündeki kan ve başını hafif öne eğişi.. ayrıca filmdeki yan karakterlerden biri “buraya herkes bir şey getirdi ama kimse kitap getirmemişti” diyerek kahramanımızın mesihliğine gönderme yapıyordu. kahramanın yanında getirdiği kitabı bariz bir şekilde incile bir göndermeydi. yaşlı amcaya o kitabı okuması ve daha sonra aç kaldığında da yemesi falan hepsi küçük-minik-hoş metaforlardı. daha incelenecek pek çok detay var tabii..

    --- spoiler ---

    sonuç olarak her bir karesinde hoş metaforlara ve günümüzün yoğun ve ruhsuz yaşantılarına gönderme yapan filmin uzun bir süre epey konuluşacağını düşünüyorum. adamlar resmen filmi çekerken oturmuş son yaşananları gözlemlemiş yazmış çekmiş tebrik ediyorum.
    sonun da sonu olarak evet, film cube filmini andırıyor. o da tokat gibi çarpmıştı.
    üzücü olan şey bunu da her şey gibi izleyeceğiz ve yarın hayatımıza kaldığımız yerden devam edeceğiz. bize de bir mesaj lazım galiba.
  • netflix’in bugünümüze de şükrettiren filmi.izleyin,izlettirin.
  • katlardaki insanları görünce bir an ekşi sözlükteki ergenler aklıma geldi. kapitalizm iyidir. (antropolojiden yoksun) insan doğası bencildir. adapte olan ayakta kalır diyen sosyal darwinistler filmdeki gibi kendilerinin başına gelince empati yapacaklar mı acaba. paylaşmaktan bahsedene (komunist misin) diyecekler mi? yoksa yemeklerinizin üzerine sıçrarım denildiğinde mi (musibet) duracaklar. insan doğası böyledir deyip ideolojik savunuculuğunu yapanlar neden hukuka sığınıyorsunuz dediğimizde ise (sözde medeni oluyorlar.) kendilerine hukuk, altakine insan doğası. kapitalizm çok iyi gelsene.

    “burjuva, hakimin gölgesi olmadan rahat uyuyamaz. “

    “insanların aç karınlarını doyurduğumda bana kahraman diyorlar ama onların neden aç olduğunu sorduğumda ise bana komünist diyorlar”

    che
  • bugün izlediğim netflix filmi. öncelikle , izlerken bir şey yememeniz tavsiye olunur. bundan sonrası spoiler içerir.

    benim filmden çıkardığım fikir;

    mesajın ‘çocuk’ olduğunun farkına varılıyor çünkü gelecek çocuklarımızın. o yüzden elimizdeki kaynakları, imkanları israf etmeyelim. çocuklarımızın geleceğini düşünelim.
  • sonu olmayan film. metafor, mesaj manyağı olduk ama sonunu sik gibi bitirdi.

    ananın amı demek istiyorum.
  • 333 kat var ve her katta 2 kişi. peki platformdaki yiyecek bu kadar insanı aylarca beslemeye yetecek mi diye düşündüm film sonunda.

    ne kadar çok metafor vs olsa da filmin sonunda örgütlü hareket edilse bile uzun zaman sonra insanlar yine aç kalacaktı. bu da aslında olayın sistem değil kaynağın azlığı olduğu fikrini verdi. sondaki mesajı peki yönetim nasıl yorumladı? gerçekten yönetim çocuktan habersiz miydi? yoksa çocuk kurban mıydı? çocuk orada mı doğdu? filmin sonunda keşke bunu da görebilseydik.

    bu kadar cevapsız soru varken metaforlar biraz havada kalıyor bence.
hesabın var mı? giriş yap