• witcher 3 henuz oynamadim ama karakter customization olayi yokmus direk gozumden dustu gibi
  • elma vs armut'tur.
    tamam ikisi de rpg (tamam ikisi de meyve), ama ayrılar yani.
  • birinde kişiliği belli hikayesi belli bir karakteri kullandığımız, rpg olarak büyüleri kısıtlı olduğu için diğer rpglerden ayrıdır ve dövüş sistemi çok iyi olan video oyunu diğer dövüş sistemi bile yoktur ama açık dünyası çok güzeldir ve büyü sistemi çok geniştir o yüzden karşılaştırmak çok yanlıştır.
  • şahane karşılaştırma, hemen dalıyorum.
    (ama skyrim vs witcher 3 şeklinde listeliyorum)

    bence şöyledir:

    - skyrim 2011 çıkışlı olmasına rağmen daha oynanabilir ve zevklidir.
    - witcher 3, garip arayüzü ve cins quest sistemiyle ciddi bir alışma süreci gerektirir, ayrıca 2015'te çıkmasına ve daha iyi grafikli ve prodüksyonlu olmasına rağmen ufak çaplı firması yüzünden "amatör" kalan bir oyundur.

    - skyrim'in armorları, silahları, görsel şölendir, büyüleri ve fantastik öğeleri daha "fantastik"tir.
    - witcher 3'ün ise armor ve silahları komedidir, büyüleri ve fantastik öğeleri ise daha düz ve sönüktür.

    - skyrim'in grafikleri 2011 seviyesindedir, ama güncel mod'larla günümüz seviyesine getirilebilir.
    - witcher 3'ün grafikleri güzeldir, ama 3d motoru o grafiklerle akıcı bir oyun oynatmayacak kadar sorunludur.

    - skyrim'de türlü karakter yaratabileceğiniz için farklı açılardan oyunu oynayabilirsiniz, farklı ilişkiler, gruplara girmeceler hatta vampir veya kurtadam olabilme gibi durumlara bile düşersiniz.
    - witcher 3'te oyunun hikayesi sadece tek karakter üstüne kurulu olduğundan yapısal olarak belli yerlerde kırılıp farklı sonlar yaratır, bu şartlar altında da bolca sevişme sahnesi ihtimali vardır.

    - skyrim çıkmadan kendinden ne bekleniyorsa aynen yerine getirip bir de üstüne özelleştirilebilir ve sahiplenilebilir türlü konseptle hem oyun olarak hem de internet geyiği olarak bile fenomen olmuştur.
    - witcher 3 ise, beklentinin zerre üstüne çıkamamış, düz bir zamane oyunu olarak kalmış ve yoklukta oyuncuların rpg açlığından faydalanmış, o açığa oynayıp görece başarılı gözükebilmiştir, ama aslında ancak overrated olmuştur, kimse "kral çıplak" diyemediğinden başarılı gibi de takılmaktadır... şimdilik (hehe)

    evet eyyorlamam bu kadar, saygılar.

    güncelleme:
    "bir oyun yorumu uzerine engelleme sebebi veren de bir oyundur ayrica." demiş bir fanboyu, yazık.
    bir de yine karşılaştırma olarak eklemek lazım ki, skyrim gibi casual ötesi eğlencelik ve dört sene eski bir oyunla karşılaştırılınca bile geri kalmayı başarabilmiş bir oyundur.

    hayatında gerçek "rpg" oynamamış insanlar, kendi karakterini yaratma gibi bir olayın bile olmadığı bir oyunda birkaç farklı son ve diyalogların oyun sonu değiştirmesini yeni bir olay zannedip insanı daha da güldürmektedir.

    işin daha da komiği bu iddialı ve witcher 3'ü yapımcısından bile daha çok savunan "master gamer"ların çoğu, ben baldur's gate entry'leri yazarken (misal baldur/@aernath) muhtemelen ilkokulda yazı yazmayı öğreniyordu, ya da o seviyede kalmışlar, yukarı gelip bize yetişmeleri dileğiyle...

    aklın yolu bir güncellemesi:
    http://www.glixel.com/…talking-about-skyrim-w475024
    bazı gözü dönmüş witcher 3 fanboyları sakinleştiyse, objektif bakabilecekse onlar da okusun tabii.
  • birisi casullaştırılmış bir veled oyunudur. bu kadar fanboyu olmasının sebebi de budur hayatında hiç rpg oynamamış insanın ilk oynadığı oyuna rpg demesi ayrı bir ironik. bir tanesinde oyunda 10'dan fazla irili ufaklı sonlar olur diğerinde iç savaşta taraf seçersiniz bir dragonu öldürüp öldürmeyeceğinize karar verirsiniz. birisi önceden de dediğim gibi kaygılarla yapılmış casuallaşmanın dibine vurmuş aksiyon tps oyunudur. diğeri yıllardır gelmeyen bir frp oyunudur. kaldı ki skyrim'in grafikleri hiçbir zaman iyi olmamıştır. witcher 2'nin grafikleri dahi skyrim'den iyidir tabii maksimum ayarda açacak bilgisayarınız varsa.
  • skyrim
    -çok geniş bi evren
    -karakterinizi getirebileceğiniz çok fazla farklı noktalar
    -daha fazla özgürlük
    -daha kötü grafikler
    -dovahkin song

    witcher
    -kitap serisinin oyunlarıdır
    -oyun alacağınız kararlara göre farklı sonlarda biter
    -hikayesi kanaatimce daha keyiflidir
    -daha güzel cinematicler
  • 2011 yılında çıkmış ve deli gibi tüketilmiş olmasına rağmen 2015 yılında çıkmış bir oyunla karşılaştırılabildiğine göre skyrim'in kazandığı karşılaştırmadır.

    skyrim'in tek dezavantajlı yanı ana hikaye'nin witcher'a nazaran biraz daha düttürü olması ve üstünkörü işlenmiş olmasıdır. ha skyrim'de hikayeden ziyada belli bir dünyaya çekiliyorsunuz. bu dünya, ana hikaye bitmiş olsa da farklı mevzularla yaşamaya devam ediyor. üstelik her mevzunun geniş bir arkaplanı var. hatta bu arkaplanı hikayeleştiren yüzlerce kitap oyunun içinden okunabiliyor.

    witcher'da ise hikayeyi oynayıp bitirdikten sonra dünyadan ayrılma vaktinizin geldiğini anlıyorsunuz ve mevzu bitiyor. üçüncü oyunu henüz oynamadım, ikinci oyuna üçün gazıyla bir hafta önce başladım.

    ayrıca belirtmezsem kendime ihanet etmiş olurum, ağır skyrim fanboyuyum.
  • -the witcher 3, bir karakter rpg'sidir. mass effect'teki shepard sistemine benzer olmakla beraber, tek bir geralt of rivia'yı oynamaktan başka bir seçeneğiniz yoktur. skyrim'de istediğiniz ırk, cinsiyet, şekil şemali alabilirsiniz.

    -the witcher 3'ün hikayesi, twistleri, ara videoları ve yaşattığı duygular çok çok güzeldir. skyrim'in ana hikayesi epiktir ama yan görevleri (guild görevleri hariç) birbirini tekrar eder. witcher 3'ün herhangi bir yan görevi veya witcher contract'i bile gayet derin ve sürükleyicidir. hakkında laf eden de çarpılır.

    -the witcher 3'ün loot, inventory, craft ve alchemy sistemi gayet iyidir. özellikle keşfedilmeyi bekleyen o kadar çok diagram var ki, ben oyunu bitirdim diyen herkes mutlaka bir şeyleri kaçırmıştır. skyrim'in de bu saydığım özellikleri fark yaratan unsurlarındandır. karar vermek zor. elbette witcher serisinde aşırı epik armorlar, kristal hançer veya daedric kılıçlar gibi über itemlar yok çünkü oyun size kılıç ve kalkanla cenke gitmeyi vaat etmiyor.

    -the witcher 3 bir karakter oyunu olduğundan, beş adet witcher skilli ve varyasyonları harici büyü yapma imkanınız yoktur. skyrim ise bu konuda derya denizdir.

    -savaş sistemi açısından skyrim, oblivion'dan alışkın olduğumuz block&bash sistemine sahip. seveni çok olsa da, bir süre sonra beni bayıyordu açıkçası. the witcher 3 ise 2. oyundan büyük dersler alarak inanılmaz zevkli bir combat sistemine kavuşmuş. aynı zamanda kullandığımız büyü ve iksirler gayet dengeli görünüyor.

    -skyrim'deki diyalog opsiyonları görevlerin gidişatını etkilese de, hikayeye the witcher 3 kadar katkıları yoktur.

    -elder scrolls daha bir teen kitleye hitap ederken, witcher evreni ise ırkçılık, pedofili, seks, acımasız sahneler, toplu katliamlar ve ağır diliyle dibine kadar mature'dur. teen kitleye hitap mevzusunu açarsak; elder scrolls serisinin bütün oyunları epik bir hikaye ve atmosfer sunarken, witcher gerçekçidir. arasındaki farkı lotr ve game of thrones farkına benzetmek mümkün.

    -ayrıca hikaye anlatımı olarak the witcher 3'ün büyük artıları var. ara videolar, art videoları, karakter geçişleri gayet iyidir.
    edit : değinmezsem ölürüm; witcher 3 daha çok story-driven bir oyun olduğundan kelli, hem skyrim gibi birbirinden odun ve inandırıcılıktan uzak npc'lerle bezeli olmayan, hem de sizi geralt of rivia olduğunuza ikna eden gerçek bir c-rpg'dir. ona buna çakan fisstech bağımlısı, paragöz ve kerhaneci bir yavşak yapmak bile ihtimaller dahilinde. en büyük eksikliği ise tabi ki karma sisteminin olmayışı.

    -grafik karşılaştırmasına girmiyorum, 4 sene aralıklı oyunlar nihayetinde ama witcher'ın grafiklerinin konsept olarak daha tutarlı olduğunu düşünmüyor değilim.

    elma ile armutu karıştırıyor olmanın dışında, gördüğünüz gibi herkese göre ikisinin de birbirine göre artıları ve eksileri mevcut.

    edit: en önemli detayı kaçırmışım; the witcher 3'te beni elder scrolls serisinden baydıran level scaling yok lan, daha ne olsun!
  • witcher l.a noire iken skyrim gta olur hattı zatında..
hesabın var mı? giriş yap