• auschwitz'den sonra şiir yazmak barbarlıktır demişti,şimdi artık yaşadığımız dünyada ardından şiir yazmanın barbarlık olacağı o kadar şey var ki..
  • ünsal oskay anlatmıştı, adorno break-dance yapan gençleri görünce şöyle der: maymunu bu kadar iyi taklit edebilen canlı, günün birinde insan olduğunu da hatırlar...
  • " hayatımızın öznesi olma hakkımız elimizden alınıyor." cümlesiyle beyinlerde şimşekler çaktıran frankfurt okulunun
    önemli temsilcisi yüce insan.
  • adorno düşünmüştür ki:
    caz müziği, belli bir yavan ritim üzerinde gidip gelinerek ama sözde doğaçlama yapıldığı için özgürlük hissi veren bir aldatmacadır. minik melodi oyunlarıyla aynı parçayı 100 kez dinleriz ama farketmeyiz.
    adorno rock ve hip hop çağına yetişse kim bilir neler eklerdi bunun üzerine.
  • 'çoğaltmak nesnesini eksiltir.' demişti bir hocamız. aval aval baktığımızı görünce de adorno okumamızı tavsiye etmişti.
  • okumayanın iflah olamayacağı, frankfurt okulu'nun bizatihi iyi kişisi... hakkında kısa entry yazmanın ayıp olduğu feylezof.

    dinle bak:

    "yazarlar için bir ilk uyarı: her metinde, her parçada, her paragrafta, ana motifin açıkça ortaya çıkıp çıkmadığına bakılmalı. bir şey anlatmak isteyen kişi anlatmak istediği şeye kapılıp gider ve üzerinde düşünmez olur. niyetine fazlaca yakın durduğu, "düşüncelere dalmış" olduğu için, söylemek istediği şeyi unutmuştur.

    hiçbir düzeltme, denenmeye değmeyecek kadar küçük veya önemsiz değildir. yapılacak düz değişikliğin her biri, kendi başına, aşırı titizlenme ve kılı kırk yarma çabası gibi görünebilir; topluca, metni bambaşka bir düzeye çıkarmaları mümkündür. metni kısaltmaktan kaçınmamak, atılan cümlelere hiç acımamak gerekir. yapıtın uzunlğu önemsizdir, kağıda dökülenlerin miktarının yetersiz olduğu kaygısı da çocukça.

    hiçbir şey, sırf varolduğu için, sırf yazılmış olduğu için değerli olamaz. (...) klişelerden kaçınma çabası, bayağı bir işvebazlığa düşmek istemiyorsak eğer, sadece sözcüklerle sınırlı tutulmamalıdır."

    minima moralia
  • "gercekütücülük, nesnelliğin insanlardan esirgediğini toplamaktır."
    'gerçeküstücülüge yeninden bakarken' adlı yazısından, ahmet cemal cevirisi.
  • "auschwitz'ten sonra şiir yazmak barbarlıktır"ın da ötesinde, "auschwitz'ten sonra bütün kültür, kültür eleştirisinin tamamı ile birlikte çöptür" demiş olan kişi...
  • babasının adı, oscar alexander wiesengrund, annesinin adı ise maria barbara'dır. adorno soyadını, annesinin kızlık soyadı olan calvelli-adorno'dan almış, babasının soyadını hayatı boyunca göbek adı gibi ve "w." kısaltması ile kullanmıştır. bunun oedipal etkilerden kaynaklandığı ileri sürülmüştür, ancak kesin olan şey, (kredi kartı şifresini ele geçirmenin kolay olduğu gerçeği yanında) adorno'nun yahudi kökenlerinden kopmamış olmasıdır (babası yahudilikten dönme bir protestandır).
hesabın var mı? giriş yap