• litvanya'nın eski başkentlerinden biri, vilnius'un 28 km. batısındaki şehir.
  • http://tt.wikipedia.org/wiki/trakai adresinden hakkında, karayca olduğunu sandığım bilgilere ulaşılabilir.

    (edit: makale tatarca'ymış. ibn i batuta'ya teşekkürler)
  • kalesinin içindeki işkence bölümünden bir örnek için #10441611
  • ozellikle yazin yesilin her tonuna sahip bir cevrenin icinde yer alan mavi golu ve o golun uzerinde bulunan kalesi ile insanin agzini acik birakacak derecede harika manzaraya sahip karay sehri.

    tarihi 13. yuzyilda litvan dükü gediminas'in, bu golu kesfetmesi ve buraya bir kale insaat etmek istemesine dayanir. bu sehir ayrica litvan duklugunun baskentligini de yapmis olup, karay turklerinin, tatarlarin, polonyalilarinda yasadigi bir sehir haline gelmistir.

    ulasim en basit yol olarak, vilnius sehir merkezindeki istasyondan kalkan otobuslerle saglanabilir. her ne kadar 28 kilometrelik yol olsada, ulasimin yavas olmasi sebebi ile bu mesafe 45 dakikada katedilir.

    kalenin icinde, osmanli tugrasindan, karay turklerinin yerel kiyafetlerine, tatarca yazitlardan, iskence odasina kadar bir cok yer gorulebilir ve gorulmeye degerdir. kalenin cikisinda koprunun hemen sol tarafinda hediyelik esya satan ivir zivircilar bulunur.

    bu ivir zivircilarin arkasindaki restoranda, geleneksel karay pogacasi kibin yenilebilir. bir pogaca 6 litas/1.85 euro tarzi bir seydi yamulmuyorsam.

    fakat trakai'de gezilecek bir kac yer daha vardir. mesela kalenin dogusunda kalan yolda, kutsal yerler, mezarliklar ve birkac restoran daha bulunur.

    hatta karay ulus mezarligi'nin tabelasi okunabilecek derecede benzer bir turkce de yazilmistir.

    http://img152.imageshack.us/…2/4414/55187045uf9.png

    ulusumuzun asamagi kibinin yapildigi restoranin kapisinda yazan yazi ise bizi discovery channel belgesellerine goturur.

    (bkz: diana lavrenovic)
    http://img244.imageshack.us/…mg244/478/kibinhq5.png
  • kıbınlar restoranda bir kıbın yenilmeden dönülmemesi gereken, harkulade litvanya kasabası. doğası, konumu ve de tarihsel önemi nedeniyle, yolu litvanya'dan geçen her türk gencine tavsiye edilir. tabii ki kalesini de kesinlikle gezin
  • girişinde bize hangi ülke vatandaşı olduğumuz sorulmuştu.türkiye cevabını duyunca o iki litvanyalı gencin 'vay be dünyanın her tarafından turist çekiyoruz anasını satiim' gibi bi bakışları vardı, unutamam.
  • kis mevsiminde gidilmesi tavsiye olunur, kalesi ile mesur litvanya sehri,.

    vilniustan 30 dakika mesafede eger vilnius ta iseniz burayada ugrayin, 4-5 saatte keyifle gezebilirsiniz.

    vilnius sehirler arasi otobus terminalinden 6 ltl eger ogrenci iseniz(isic) kartla 3 ltl ile gidebilirsiniz. otobus seferleri 30 dakika da bir var ve biletinizi otobusun icersinden soforden alabilirisiniz.

    sehir merkezine dogru yururseniz ilerde yolun solunda tourist information i gorecekseniz ucretsiz haritanizi oradan temin edebilirsiniz.
  • sorunlu bir sabah yolculuğundan sonra ulaştığım (eyy sabahın köründe beni arabasına alan litvan köylüsü sen olmasan donardım herhalde oralarda), sonbahar mevsiminde harika olan eski litvan başkenti. litvan düklerinden vytautas, türklerden kendisine özel muhafız alayı yapıp buralara yerleştirmiş. bir ada üzerine de kalesini inşa etmiş.
    türkçe'den izler gördüğünüzde tüylerinizin diken diken olduğu, sadece baharda değil, kar yağarken de görülmesi gereken yerlerden
  • fazla keşfedilmemiş ege kasabaları gibi. vilnius'dan 45 dakikalık bir tren yolculuğuyla ulaşılabiliyor. göl sayesinde sıcak havalarda, dediğim gibi ege kasabalarına benziyor. yalnız kendi içerisinde ulaşım zor. şehir içinde [bizim standartlara göre şehir demek zor tabii ama] sadece 2 tane taksi durağı bulunuyor.

    yemyeşil doğası ve göl kenarındaki suni plajlarıyla deşarj olmak için süper bir yer.

    çok fazla arı var yalnız. dışarıda yemek yemek resmen işkenceye dönüyor.
  • yolunuzun üstündeyse kesinlikle uğrayıp 1-2 saat kafa dinleyiniz.

    çok küçük ama çok da turistik bir şehir, yemek yemek için özellikle durmayı tercih edebilirsiniz.

    vilnius ve kaunas arasındaki bu küçük şehircik, ona varana kadar zaten size yolda bir sürü ufak göl ve gölet gösterecek ve keyiflenmenizi sağlayacaktır.
hesabın var mı? giriş yap