• başlığın uzun hali:
    trump'ın göçmenlik ve çalışma vizelerini yıl sonuna kadar durdurma kararı

    22 haziran'da cikan kararnamenin alinma gerekcesi amerika'nin pandemiden iyilesme sonrasi var olan is pozisyonlarinin abd disindaki kisiler ve yeni gelecekler yerine halihazirda abd'de bulunan amerikalilara verilmesi...

    bu kararnameye gore, 22 nisan'da verilen kararname'deki yasaklar 31 aralik 2020'ye kadar uzatilacak ayrica bu kararnameye bazi gocmen olmayan calisma vizeleri eklenecek, eger gerekli gorulurse bu yasaklarin hepsi 31 aralik'tan sonra da uzatilacak. 24 haziran'dan sonra 60 gunde bir var olan durum istisare edilip gerekli gorulmesi halinde kararnamede degisiklikler de yapilabilir.

    etkilenen gocmen vizeler

    bu kararname, halihazirda green card sahibi olanlari veya gocmen vizesi basilan kisileri etkilemiyor. bu kisiler hala green card'larini veya gocmen vizelerini kullanarak abd'ye giris cikis yapabilirler... ayrica abd icinde surece devam eden yani aos yapan kisilerin de islemleri bu surede devam edecek.

    karar, halihazirda abd disinda olup gocmen vize almak icin bekleyen kisileri etkiliyor. fakat bu kisiler arasinda da istisnalar var... ıstisnalar soyle:

    - saglik sektorunde calisan veya covıd-19 ile mucadele konusunda calisacak kisiler (+ bu kisilerin esleri ve 21 yas alti cocuklari)

    - eb-5 kategorisinde green card'a basvuranlari

    - abd vatandaslari esleri, 21 yas alti oz veya evlatlik alinmis cocuklari

    - abd ordusunda calisanlar (+ esleri ve cocuklari)

    - ozel vizelerle ( ve sq) abd'ye girecekler veya abd ıcisleri veya disisleri bakanligi tarafindan onaylanip girisi abd hukumeti ve abd cikarlari icin onemli olan kisiler

    karar 31 aralik 2020'ye kadar gecerli, lakin zaten su an konsolosluklar kapali oldugu icin turkiye'de ne gocmen ne de gocmen olmayan vize alinamiyor... maalesef cesitlilik vizesi (dv2020) icin mulakat bekleyen arkadaslar da bu kararname uygulamada oldugu surece vize alamayacaklar.

    etkilenen calisma vizeleri

    bu kararname, halihazirda gocmen olmayan calisma vize sahibi olanlari etkilemiyor. bu kisiler hala vizelerini kullanip abd'ye giris yapabilirler.

    bu karar, su vize sahiplerinin yeni vize almasini kisitliyor:

    - h-1b ve h-2b vizeleri (+ es ve cocuklari)

    - j1 vize sahipleri (su programlara katilacaklar: intern, trainee, teacher, camp counselor, au pair ve work and travel yani wat programi)

    - l vize sahipleri (+ es ve cocuklari)

    bu kisilerin istisnalari soyle:

    - green card sahipleri

    - abd vatandaslarinin es ve cocuklari

    - abd'deki gida tedarik zincirinde calisacak kisiler

    - abd ıcisleri veya disisleri bakanligi tarafindan onaylanip girisi abd hukumeti ve abd cikarlari icin onemli olan kisiler

    bu kararname 24 haziran gunu new york saatine gore saat 00:01 itibariyle yururluge koyulmustur.

    donald trump'ın açıklamaları surada:

    22 nisan 2020: https://www.whitehouse.gov/…wing-covid-19-outbreak/

    22 haziran 2020: https://www.whitehouse.gov/…g-coronavirus-outbreak/

    edit:
    bu süreçten en çok etkilenenler şüphesiz dv2020 talihlileri... 30 eylül'de mülakatları sona erecek olan 2020 green card talihlilerinin bu karardan sonra elleri kolları bağlanmış durumda ve kısıtlama kaldırılana kadar bu hakları sona ermiş oluyor. tabii, kısıtlama süresinin uzatılması 2021 talihlilerini de riske atıyor.

    bundan dolayı dv2020 talihlileri bir imza kampanyası başlatmış. bu konuda ekşi sözlük ahalisinin de sessiz kalmayacağı kanaatindeyim.

    link: https://petitions.whitehouse.gov/…n-immigration-ban

    imza işleminden sonra e-postanıza gelen linki onaylamanız durumunda imzanız geçerli olacak.
  • benim de enine boyuna etkilenmemi sağlamış yasak oldu bu. dv2020 talihlisi sıra numaram 20 binlerdeydi. 24 nisanda konsolosluğun kapanması sebebiyle giremediğim mülakata girebilseydim kıl payı yırtacaktım. geçen sene bu sene amerikaya gidememek için savaş çıkması, salgın hastalık olması ya da meteor düşmesi falan lazım diyordum. hay şom ağzıma ben.
  • bende aynı durumdayım tahminen mülakat tarihi almama birkaç gün kalmıştı ve bu durumu yaşadık. herşeye kesin bakmamak gerekiyormuş . çok uzun bir surecti ve amerika'ya adım atmanıza bir kaç ay kala bu olağan üstü durum çıktı. planım temmuzda gidip işimi kurmakti ancak hayal oldu gibi.

    msinal inde bahsettiği gibi konunun dikkat çekip goruşulebilmesi için 100 bin imzaya ihtiyacımız var. ekşi sözlük ahalisinin destegini bekliyoruz.

    [https://petitions.whitehouse.gov/…n-immigration-ban https://petitions.whitehouse.gov/…n-immigration-ban]

    imza işleminden sonra mail adresinize gelen linki onaylamanız gerekmekte. şimdiden teşekkürler.
hesabın var mı? giriş yap