• kuzey afrikalı araplar ve berberilerden çok farklı, tümüyle kendilerine özgü , gururlu bir ırk . büyük sahra bölgesinde yaşarlar. aynı zamanda alberto vazquez-figueroa'nın bir romanının adıdır.
  • afrika'da yaşayan oldukça ilginç bir insan topluluğu. aslen müslümanlarmış ama bildiğiniz müslümanlardan değil: bu kavimde erkekler peçe takıyor. ama dinsel ya da cinsel nedenlerden değil, çöldeki kum fırtınasından tozdan topraktan dolayı. soy kadından çocuğa geçiyor. yani çocuklar soylarını babadan değil anneden alıyorlar. afrika'nın en özgür kadınlarıymış touareg kadınları. pes bravo.
  • cogunlukla mavi ve mavi tonlari elbiseler giydikleri icin "mavi adamlar" olarak anilan gocebe afrikali topluluk.
  • colde yonlerini cok iyi bulmalarina ragmen, sehirde kaybolmalariyla unlu kuzey afrikali halk...
  • sahra cölünün içi fırtınayla dolu sakinleri. çöle komsu 5 ülkeye de yayılmışlardır göçebedirler ve buna ragmen kendilerine has gelenekleri ve toplumsal rituelleri vardır. misafire çok önem verirler. duyguların gizli kalması gerektiğine inanırlar bu yüzden erkekleri yüzlerine peçe takar *. kadınlarını ezmedikleri bilinir kız çocuklarına da erkek çocuklarla aynı eğitimi verirler. bir kaç kuru dal parçasıyla dünyanın en lezzetli çayını demledikleri söylenir. çölün katı kurallarını hayatlarına aksettirmiş bir kavimdir, sabır bağlılık doğruluk güven gibi ödün verilmez niteliklerine ek olarak savaşcıdırlar. haliyle modern hayatla tanışanlar kaçakçılık eşkıyalık yol kesicilik gibi meslekler edinmişlerdir
  • touareg'ler sahara çölünün güneylerinde yaşayan, berberi kabilelerinden biridir. yüzyıllar boyunca touareg'ler doğayla iç içe, göçebe bir yaşam tarzını benimsemişlerdir. ayrıca afrika ve akdeniz'i birleştiren kervan yollarının geçtiği bölgelerdir buraları. göçebelik, hareket etme özgürlüğü touareg'lerin yaşamlarında her zaman vazgeçilmez bir unsur olmuş. 19. yüzyılın sonlarına gelindiğinde fransız kolonizmiyle tanışan touragler, fransızların her tarafa saldır, böl ve parçala taktiklerine karşı sert bir direniş göstermişlerdir. yeni fransız lordları tarafından uygulanan vergiler, bölgesel kısıtlamalar ve pek çok diğer cezai uygulamalar, kolonyalizmin sona erip bağımsız bir rejimin kurulumuna kadar süregelmiştir. bugün touaregler mali, nijer, cezayir, moritanya ve libya'da, atalarının yaşadığı yerlerde varlıklarını sürdürmeye devam ediyorlar.

    1963 yılında mali hükümetinin izlediği politika sonucu touareg isyanı meydana gelmiş, sonrasında pek çoğu cezayir ve diğer ülkelere doğru göç etmek zorunda kalmıştır. bunu izleyen yıllarda yetişen yeni nesil, köklerinden biraz kopuk, günlük kararsız ekonomik yaşam içerisinde bir anda kendini buluvermiştir. 1973 yıllarından itibaren kendini göstermeye başlayan bu yeni nesil, fransızca kökenli ve işsiz güçsüz kimse anlamına gelen chomeur kelimesinden türetilmiş olan ashoumar veya ishoumar (çoğul) olarak adlandırılmıştır. mali sınırları içerisinde yaşayan bu nesilin getirdiği yeni yaklaşımlarla birlikte 2000 yılı içerisinde mali hükümetiyle bazı politik anlaşmalar yapılması mümkün olabilmiş ve bir takım haklar kazanılmıştır.
  • alberto vazquez-figueroa'nın, enfes çöl ve çöl insanı tasvirleri olan romani. doğal koşulların elverişsizliğinin insan yaratıcılığını nasıl körüklediği pek guzel anlatilir.
  • (bkz: amazigh)
  • sahara'da yaşayan cesaret ve savaşçılığı ile meşhur, koyu mavi kobalt ispinosundan tanınan kabile
hesabın var mı? giriş yap