• tüm kutsal kitapları okumadan ateistim diyene aslanlar gibi ayar veren arkadaşımız candomble'den şintoizm'e yüzlerce dini yalayıp yuttuktan sonra islam'ı seçmiş. sormadım ama eminim.
  • elflerin, uçan atların ya da konuşan domateslerin varlığına inanmamak için, bunların var olduğunu iddia eden bütün kitapları okumaya ihtiyaç duymamak kadar mantıklıdır.
  • ateist olmak için tanrının var olmadığını kanıtlamak gerekmediği gibi var olan bütün dinleri inceleyip her birinin hatalarını tespit etmeye de gerek yoktur.

    bir yaratıcının varlığı, içinde yaşadığımız evren koşullarında, doğası gereği ispatı ya da yanlışlanması imkansız bir sorudur. gözlediğimiz ya da hayal edebildiğimiz evrendeki hiç bir şey bizi ne tanrının varlığına kanıtlayarak ikna edebilir ne de tanrının olmadığını ispat edebilir.

    ateist, metafiziği reddederken, evrenin ve kendisinin varlığı için bir tanrıya ihtiyaç olmadığını düşünür. tanrının yokluğunu ispatladığı için değildir tanrı inancının yokluğu.

    evren hakkında şu ana kadar öğrendiklerimiz, gözlediklerimiz bir tanrının varlığını açıklamaya katmaya zorlamıyor bizi. evren hakkında her şeyi açıklamış değiliz ama yeteri kadar detayla inceleyebildiğimiz hiç bir olgu için bu bildğimiz doğa kanunları, açıklayabildiğimiz doğal süreçler ile var olamaz noktasına bizi getirmemiştir. dolayısıyla tanrının varlığı için kaçınılmaz bir akıl yürütme yapmak durumunda değiliz.

    öte yandan hiç bir ampirik ya da deneysel bir gözleme gerek kalmaksızın tanrının varlığının sorunlu olduğunu bulabiliriz. tanrıya gereksinimi açıklarken öne sürülen ilk önerme

    "evren kendi kendine var olmuş olamaz, o halde bir yaratıcısı olmalıdır"

    şeklinde.

    peki evren kendi kendine var olmuş olamaz ise. mutlaka bir yaratıcıya ihtiyacı varsa, bir tasarımcıya gereksinim duyuyorsa, tanım gereği o yaratıcı yarattığı "şey" den daha karmaşık, dolayısıyla kendi kendine var olması daha olasılık dışıdır. hadi emirler yağdıran, taleplerde bulunan ödül-ceza sistemleriyle hizaya sokan mükemmellikten çok uzak anthropomorphic semavi dinler tanrısını , allahı bir kenara koydum. işin bir yaratıcı niye din göndersin, niye insanla ilgilensin gibi detaylarına inmedik. tek merakımız bir yaratıcının olasılığı ve bu olasılığın bildiğimz evrenin olasılığıyla kıyaslanması.

    evren kendi kendine var olamayacak kadar muhteşemdir (matematiğe tercümesi: şans eseri ortaya çıkamayacak kadar karmaşıktır) o zaman bir yaratıcı vardır.

    yaratıcı en az yarattığı şey kadar karmaşık olmalıdır, yaratıcının dizaynı, yarattığı şeylerin hepsinden daha karmaşık, dolayısıyla daha olasılık dışı olmalıdır.

    o halde neden evrenin var oluşunu eninde sonunda fizikle açıklayamayacağımızı iddia ederken, evrenden daha olasılık dışı bir yaratıcının kendinden menkul varlığını kabullenelim?

    eğer ille de kıymeti kendinden menkul bir varlığa iman edeceksen neden bu doğa yasaları olmasın? işi daha da karmaşıklaştıran ekstra adım neden?

    ilkokul düzeyindeki bir soru ama mantıklı bir cevabını veren yok henüz: peki tanrıyı kim yarattı?

    bu soruya o hep vardı, ezelidir, ebedidir diye cevap verdiğin anda üstüne bir yük alıyorsun. şunu açıklama yükü:

    doğa kanunları ve fizik ezeli olamıyorken, tanrı nasıl oluyor? aralarındaki gözlenebilir, kalitatif fark ne? tanrının ezeli ve ebedi oluşu ancak varsayarak ve bu varsayımı kabullenerek yaşayabilir. o hep vardı ve hep var olacak? ee neden herşey 13.7 milyar yıl önce kuantum dalgalanmaları ile tetiklenen bir patlamayla başlamış olmasın? hakkında akıl yürütülebilen, matematiksel bir teori neden saf inanca dayanan bir tezden daha zayıf olmak zorunda?

    bak daha kitaba, dine gelmedik.

    ateist olmak için her dini doktrinde var olan tutarsızlıklara, hatalara, sadece mantığa değil vicdana bile isyan bayrağı çektiren emirlere taleplere pratiklere kadar uzanıp uzun uzun düşünmeye gerek yok. doğa hakkında azıcık bir şeyler bilmek, kafatasının içindeki jöleyi gerçek işlevini yerine getirecek şekilde kullanmayı bilmek yeter ve gerek şart. bu sürecin işlemesi için varsaydığımız koşul ise bebeklikten itibaren endoktrine edilmemiş olmak. işte bu şartşarı sağlayan, yani beyni senelerce dine yönlendirilerek pelteleşmemiş, minimal düzeyde doğa bilimlerine maruz kalmış ve düşünme kapasitesi ortalama ve üstü olan herkes zaten doğal olarak natüralist bir posizyonu keşfedebilmeli. melekeleri yerinde olan ama endoktrinasyon sonucu zihni bulananlar için yapacak fazla bir şey yok.

    haaa zaten açık bir zihinle bir de tutup kutsal metinleri okur, o metinlerin tasvir ettiği yaratıcının evrenin yaratıcısı olmak için ne kadar zayıf ve insansı bir figür olduğunu farkederse bir kişi zaten dinden uzaklaşmamasına imkan yok.
  • - anne niye hiç pencereden atlamayız?
    + çünkü uçamayacağımızı biliriz.
    - bi denesek, belki uçarız?
    + uçamayız ve bunu öğrenmek için denememize gerek yoktur.
    - neden?
    + çünkü akıl bunun için vardır.

    bilmem beş yaşında bir çocuğa anlatır gibi yazmak işe yaradı mı.
  • tek sayfada ne sikim bi' bok okudugunun farkina varmistir, hepsini okumaya ihtiyac duymamistir. kimin kutsali oglum? kutsal ne lan ahdskajdlas.

    simdi bu ateiste bok atan adam muhtemelen 'evrim yoh allah yaratti bizeieeee' diye yirtiniyordur. evrimle ilgili butun kitaplari okudun mu oglum? ne biliyorsun olmadigini?

    veya bir siyasi ideoloji ile ilgili tum kitaplari bitirdin mi?
    iyi bir oyuncuyum demek icin butun bilgisayar oyunlarini oynamak mi lazim? oynasan bile yeter mi?

    gibi gibi.

    bi' sikim bilmeden sallayin bol keseden iste.
  • kolaydır, çok da zevklidir. ne uğraşıcam o kadar cilt cilt anı, hikaye okumakla. daha ne!

    çünkü başkasına inanmam, kendime inanırım, olur biter. daha basit, daha net bir şey de bilmiyorum.

    ateistsem ateistim, kime ne? gün gelir kimliğe de yazdırırız allah'ın inayetiyle.
  • güzel olsa gerek.

    ben hepsini okuyup da ateist oldum. başım göğe mi erdi? al birini vur ötekine.

    tevrat tanrının gazabı üzerine kurulmuş. ha çaptı ha çarpacak korkusu.
    incil hikaye kitabı gibi. onlar şunu yaptı şuraya gitti, bunlar da şöyle günah işlediler ama tanrı affedici aslında.
    kuran'da da biz şunu yaptık, şunu yapıcaz. sanarsın oy isteyen iktidar partisi.
  • dunyadaki egemen dinin islam oldugunu sanan kekanlarin bok attigi ateist. lsd mi aldiniz lan? soyle yahu valla gunah yazmayacagim soz.

    okudugunuz entry'yi anlayin once. farkli kulvarlardan ornek veriyorum bak, dinleri geceli cok oldu.

    castello iyi/kotu bisiklet demek icin butun bisikletlere bindin mi?
    tofas cok baba araba kanka ya demeden once bi' ferrari surdun mu?
    seks cok rerore evlenmeden yapmam demeden once bir sevistin mi?

    gibi. ayni mantik yani.
  • - alın teri değil, copy-paste, bu yüzden ingilizce. ayrıntılı bilgi için bkz. -

    old testament (tanakh), talmud, midrash, new testament, qur'an, sunnah (hadith), nahjul balagha, avesta, vedas, upanishads, bhagavad gita (in the mahabharata), various puranas (vishnu purana, shiva purana, skanda purana, linga purana, garuda purana, matsya purana, etc.), tantras (including kularnava tantra), sutras, and their commentaries vachanas, adi granth, purvas (12 angas including acarangasutra and sutrakritanga, 34 angabahya including uttaradhyayana sutra and kalpa sutra. also: upasakdasanga sutra, dashavaikalika sutra, and nandi sutra), purvas (small number; reject most shvetambara purvas), large number of scholastic expositions (anuyoga): samayasara, niyamasara, pravacanasara, and pancastikaya; anupreksa; samadhishataka of pujyapada; tattvarthasutra of umasvati, tattvarthasutra, other separate books of jain canon: sanmatitarka, gomattasara, jayadhavala, adipurana, dvatrimshika, aptamimamsa, mulacara, ratnakarandasravakacara, sagaradharmamrita, pali tripitaka, jataka stories (semi-cannonical), visuddimagga or path of purification (semi-cannonical), questions of king milinda (semi-cannonical), chinese tripitaka, tibetan tripitaka, lotus sutra (saddharma-pundarika), sukhavativyuha sutras, meditation on buddha amitayus (amitayur dhyana sutra), garland sutra (avatamsaka sutra), perfection of wisdom in eight thousand lines (astasahasrika prajnaparamita sutra), sutra of hui neng (platform sutra), lankavatara sutra, mahaparinirvana sutra; surangama sutra buddha; golden light sutra (suvarnaprabhasottama), writings of nagarjuna, shantideva, aryadeva, vasubandhu, dharmakirti, gyalwa longchenpa, sakya pandita, milarepa, and lama tsongkhapa, mulamadhyamaka karika and precious garland, guide to the bodhisattva's way of life (bodhisattvacharyavatara), hevajra tantra; kalacakra tantra; guhyasamaja tantra, tibetan book of the dead (bardo thodol), five classics: book of songs; book of history; spring and autumn annals; book of ritual; i ching (book of changes), four books: analects; the great learning; the doctrine of the mean; the mencius, tao te ching, chuang-tzu,, treatise on response and retribution (t'ai-shang kan-ying p'ien), tract of the quiet way (yin chih wen), kojiki, nihon shoki, k-oki, ofudesaki, mikagura-uta, michi-no-shiori, johrei, goseigen, nectarean shower of holy doctrines, song of the angel, holy sutra for spiritual healing, divine teachings of kyososama, chun boo kyung, gleanings from the writings of baha'u'llah, book of certitude (kitab-i-iqan), hidden words of baha'u'llah, epistle to the son of the wolf, book of mormon, pearl of great price ve dianetics...

    ...gibi dünya tarihinde kutsallık atfedilmiş eserleri, ayrıca az önce peçeteye karaladığım ve anında kutsal ilan ettiğim satırları okumamış ahmak oğlu ahmağın yapacağı iştir.

    dindar dostlarımız ise, peçetem dahil, bu eserlerin hepsini yalamış yutmuş, nihayetinde islam'da karar kılmışlardır.

    aah ha hapşu!
  • şimdi bu öyle harika bir olaymış ki, "mantığınız ilkokul seviyesinde kıyaslamalardan ibaret" diyen yazar kendi mantığını model alıp onun kurallarına göre oynadığımızı göremiyor bile. bence çocukken (yani geçen hafta) bir ateist bu kardeşimizi çok üzmüş.
hesabın var mı? giriş yap