• cogu kiside gorulen bir durum. ya tarihsel ve siyasi bilgi eksikliginden ya unutkanliktan ya da carpitmaktan kaynakli bu algi halinde, insanlar bazen ah gecmise donsek o guzel 90'lara diyecek diye bile hissediyorum.

    halbuki turkiye son onyillarin gorece en demokratik halini 2000'lerin tam ortasinda, farkli guc odaklari bir garip denge halinde birbirlerini tutarken yasamadi mi?
  • türkiye'nin 2000'lerin başından bu yana daha demokratik bir ülke olduğunu sanmakla eş değerdir.

    birilerinin daha zengin olması, kendini daha rahat ifade edebilecek, göstermelik bir özgürlüğe sahip olması, ülkenin daha yaşanılır bir yer olduğunun göstergesi değildir. yalnızca seni, günün birinde senin de önüne atılabilecek bir kemik olduğuna inandırır ama kendini bozmadan, asla söz hakkın olmayacak.

    türkiye'nin hala demokrasiden nasibini almamış bir yer olduğu binlerce örnekle ispatlanabilir; ya demokrasiyi götümüzden anladık ya da çok fena çarpıtıldık, uyutulduk.

    bu ülkede bazıları her zaman daha eşit olacaktır.
  • ne yazik ki halen daha yanlis degiskenler uzerinden savunulmaya calisilan algi.

    siyasi partiler de, koalisyonlar da, hegemonya yoksunlugu da, ciller'in elestirilebilir olusu da... butun bunlari yazanlar, nedense, esas gucun o yillarda bu unsurlardan ziyade tsk'da oldugunu unutuveriyor. iste o yuzden siyasiler o kadar gucsuzlerdi aslinda (tabii simdi erdogan&co'nun asiri guclenmesi de ayri bir sorun).

    ben 90'lar daha demokratik degildi derken, pek tabii ki, simdiki turkiye tam demokratik bir ulke demedim. bunu diyemeyecegimi gormek icin zaten 2 yil once burada yazdigim gibi türkiye asla bir demokrasi olmayacaktır.

    yani sorun tabii ki 90'lar 2000'ler sorunu degil. ama hic gecmis yokmus gibi cikip da surekli erdoganizm ve akp elestirisiyle bir yere varilamaz, degisen guc dengelerini ve hala gelmeyen demokrasiyi bir arada dusunmemiz sart artik.
  • sanilmamasi gereken bir eylem. cunku oyle degildi. bu tabii simdi de cok demokratik olmadigi gerceginden bagimsiz bir gozlem.

    malum birand belgeselini izleyen bir arkadasim, o yillari benim kadar iyi hatirlamadigindan olsa gerek, ya turkiye nelerden gecmis dedi. tabii simdi de yine bir suru seyden geciyor, ne yazik ki yine bir kismimiz 10 yil sonra geriye bakip benzer seyler soyleyecek. ama butun bu surecte akilda tutulmasi gereken bir nokta var, o da kimsenin 90'lara donmeyi gercek anlamda isteyecegini sanmiyorum, o donemin siyasi ve toplumsal sartlarini tekrar yasama keyfi icin!
    tekrar o anlari, o olaylari, o surecleri yasamak mi: yok, tesekkurler.
    simdiki anlari, olaylari, surecleri de asmamiz lazim mi: evet, lutfen.

    aksi halde su meshur italyan romaninin o formul cumlesiyle koca bir cember yapmis olacagiz basa donerken ve türkiye'de aslında hiçbir şeyin değişmemiş olması gercegiyle yuzlesirken: herseyin ayni kalmasini istiyorsak, herseyin degistirilmesi lazim!

    iste herseyin degisirken hicbirseyin degismedigi bir turkiye: en buyuk tehlike bu...
  • sirf donemin televizyon dizilerine ve televizyon dizilerine karismayan siyasilerine bakilarak onaylanabilecek sanri. (bkz: ruhsar/@make the world go away)
  • şu an demokratik olmamamız için geçerli bir sebep değildir.
  • demokrasiden ne anladığına bağlı olarak doğru görülebilecek sanrı ama adı üstünde sanrı...
  • demokrasi trenindekileri rahatsız eden durum. demokrasiyi demokraasi olarak sahiplenince böyle oluyor demek ki
hesabın var mı? giriş yap