• 30 liralık uçak biletine 150 lira vergi ödeyince onaylanabilen açıklama. ayrıca hiç yurtdışında 600 dolar olan telefonun türkiye'de 1200 dolardan satıldığını falan söylemeyin. onlar hep firmaların çakallığı.
  • ilk zamanlar gelir vergisi üzerinden vergilendirme sistemi kurup kaçak çalışma mevhumunu çözemeyeceğini anladıktan sonra gider vergisini de getirip, gelir vergisini kaldırmamış olan canım ülkemin siyasilerinin ilginç iddiası. dürüst olup kayıtlı çalışan olarak her ay gelirin üzerinden ödediğin vergiden sonra bir de gelirinin geri kalanıyla aldığın herşeye de (ekmek, kıyafet vs herşey) vergi vermek ve vergilerin yüksek değil vergilerin her şey olduğunu kabul edememek sadece siyasetçiler için değil güzel ülkemde yaşayan herkes için gerçekten ilginçtir.
  • türkiye hariç dünyada başka hiçbir örneği olmayan, verginin vergisini alarak maliye politikalarında dünyada bir ilkin gerçekleştirildiği özel tüketim vergisinin bulunduğu bir ülkede, pek de inandırıcılığı olmayan laf.
  • zibidilerin diskoda babasının kredi kartıyla yaptığı harcamayı, bmw sinin benzin masrafını babasının şirketine gider yazıp vergi matrahından düşürmesine göz yuman, fakat ücretli çalışanların bimden aldığı çikolatasının kdv sini çatır çatır alan devletin maliye bakanının beyanatı.
  • avrupa'da maaştan daha fazla vergi kesildiğini söyleyerek savunulmaya çalışılan saçmalık. halbuki arkadaş bilmiyor ki avrupa'da o vergilerin çatır çatır hakkı verilirken ve nerelerde kullanıldığı sokağa çıktığınızda gözle görülebilirken türkiye'de kimin cebine girdiği bile belli değil. anca ankara'da "israil özür diledi" panolarına bakıp gurur duymaya yarar senin vergilerin.
  • mehmet şimşek'in yeni söylemi. bakış açısına göre nispeten yanlış olamayacak bir söylem. fakata direk orta ve düşük gelirli vatandaşa binen vergiler çok ağır. bu vergiler devletin ana geliri olduğu için de ortadan kalkmayacak gibi gözüküyor.

    ötv konusuna girmiyorum bile. bir deprem ve sonrasında ekonomik kriz. bunların sonucunda da ötv geliyor. allah muhafaza bir deprem afet daha olsa kim bilir ne türlü vergiler daha getirip üzerimize bindirecekler. gün geçtikçe daha da yaşanılmaz oluyor bu taraflar.
  • vergi ödememeye gücü yeten birisinin beyanıdır.

    malum, türkiyede devlet gücünün yettiğinden vergi almakta, asıl vergi alması gerekenlerden ise tahsilat yapamamaktadır.

    vergi adaleti olmadığından ücretli kesim hem aylığından peşin olarak vergi vermekte, hem de aldığı her şeye kdv, ötv gibi vergileri ödemektedir. ücretli kesim için vergi yükü çok yüksek iken, vergi kaçırabilenler için havacivadır.
  • yanlis onermedir. soyleyenin agzina kurekle vurulmasi gerekir. yalniz bunu soyleyenden ziyade bu sistemde yasayip da bunu canhiras savunan insanlari gormek tuyleri daha bi' diken diken ediyor. hele ki biraz okumaya, yurtdisi tecrube etmeye gorsun. hemen basliyor yurtdisi soyle pahali boyle vergi var vs. ben de sormak istiyorum: lan dalyarak! madem yurtdisi bombok, nicin mezun olur olmaz kapagi oraya atmak istiyorsun?

    daha vergi sistemiyle isgucu piyasasini birbirinden ayiramiyorsun. avrupa'da eve gelen muslukcuya, elektrikciye 100-150 euro veriyorum diye agliyorsun. tabi ki vereceksin! cunku orda elektrikci ve muslukcu da insan gibi yasamak istiyor. eline 10 euro tutusturup, yanagindan bi' makas alip oturdugu gecekonduya gonderecegini mi sandin? restoran'da yedigin steak'a tabi ki 20 euro'dan asagi vermeyeceksin. cunku ordaki garson da, asci da, yerleri temizleyen temizlikci de insan gibi yasmak istiyor. isgucu pahali. dogrudan yedigin yemege yansiyacak tabi ki. onemli olan o eti marketten hangi fiyata satin aldigin. avrupa'nin bi' cok ulkesinde et ve sut fiyatlari turkiye'deki fiyatlarin altinda. gelire oranlarsan cok cok daha dusuk bi oran yakalarsin. et yemek hic bir gelismis ulkede turkiye'deki gibi luks tuketim degildir. devlet ciftciyi subvanse eder. sen de galon galon sutu 2 dolara, kafam kadar biftegi de 5-6 dolara marketten alirsin amerika'da mesela. turkiye'de ise devlet hayvanciligi bitirdigi yetmiyormus gibi eti de yurtdisindan ithal etmeye baslar.

    avrupa'da ulasim pahali indi bindiye cok para veriyoruz, taksiciler bizi sikiyor burda diye aglayanlara da kafam girsin. avrupa'da toplu tasimi duzenli kullanan herkes abonmanlik sisteminden yararlanir ve ulasim gider acisindan cok cok onemli bi' kalem asla olmaz. bunu bilmeyecek zekan yoksa evet sikilmeyi hakediyorsun. cunku tek binislik biletler oranin yerlisi olmayan indi bindi yapacak turistleri sikmek icin o kadar pahali. taksi tabi ki pahali olacak. her yere otobus, metro var. toplu tasimla ulasmayacagin nerdeyse nokta yok avrupa'nin bir cok sehrinde. sen buna ragmen yok ben taksiye binicem, insanlarla yanyana seyehat edemiyorum diyorsan tabi ki bedelini odeyeceksin. cunku taksici de insan gibi yasamak istiyor. turkiye'deki gibi hasilati plaka sahibine devredip, 3-5 kurusla gecekondusunun yolunu tutmuyor.

    son olarak avrupa'da kiralarin yuksek olmasinin tum sebebi piyasaki arz talep dengesizligi ve gelirlerin gorece yuksek olusudur. avrupa'da sehirlesme turkiye'ye oranla cok cok eskilere dayandigi icin, ornegin paris'te sehir merkezinde 100 yillik bir ev bulabiliyorsaniz cok sanslisinizdir. bir cok yapi 200-300 yilliktir hatta almanya'da 400-500'e kadar gider bu. bu yapilari yikmak hatta belli durumlarda tadilat bile mumkun degil. sehir merkezlerinde oturum sansi cok sinirli ve haliyle kumes gibi yerlere 500 euro fiyat verilebiliyor merkezde yasmak isteyenler (genelde bekar ve ogrenciler). calisan evli insanlar, genelde sehrin cevresini tercih ediyor ve kari-koca calisiyorsa rahat rahat mortgage'larini odeyebiliyorlar. odeyemez diyenin agzina kurekle vurunuz! ayrica avrupa'da nufus diger sehirlere daha homojen dagilmistir. her sehirde fiyatlar bu kadar yuksek degildir. illa paris, londra'da yasayacak degilsiniz. bu isin vergi mevzusuyla ilgisi yoktur.

    neyse efendim, ozetle: avrupa'daki hayat pahaliliginin oradaki yuksek vergi oranlariyla aciklamak sacmaliktir. boyle safsatalara itibar etmeyiniz.
  • meseleye hep ödemeler açısından bakan yaklaşımın ürünü açıklama.

    doğrudur.

    vergi verecek kazancın olmadığı ülkenin oecd ülkelerine göre karşılaştırılabildiği tek kalemdir.

    çok kazananın çok vergi vermesinin normal olduğu bir dünyada oecd ülkeleri arasında milli gelir sıralamasında 33. olan ülkemde vergi yükünün "yüzde" olarak az olması normal.

    milletin canını mı alacaksınız...
hesabın var mı? giriş yap