• kanun numarası: 2429
    kabul tarihi: 17/3/1981

    madde 1 - 1923 yılında cumhuriyetin ilan edildiği 29 ekim günü ulusal bayramdır. türkiye`nin içinde ve dışında devlet adına yalnız bugün tören yapılır.
    bayram 28 ekim günü saat 13.00`ten itibaren başlar ve 29 ekim günü devam eder.

    madde 2 - aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü genel tatil günleridir.
    a) resmi bayram günleri şunlardır:
    1. (değişik: 20/4/1983 - 2818/1 md.) 23 nisan günü ulusal egemenlik ve çocuk bayramıdır.
    2. 19 mayıs günü atatürk`ü anma ve gençlik ve spor bayramı günüdür.
    3. 30 ağustos günü zafer bayramıdır.
    b) dini bayramlar şunlardır:
    1. ramazan bayramı; arefe günü saat 13.00`ten itibaren 3,5 gündür.
    2. kurban bayramı; arefe günü saat 13.00`ten itibaren 4,5 gündür.
    c) 1 ocak günü yılbaşı tatilidir.
    d) (değişik: 20/4/1983 - 2818/1 md.) ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.
    bu kanunda belirtilen ulusal bayram ve genel tatil günleri; cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
    mahiyetleri itibariyle sürekli görev yapması gereken kuruluşların özel kanunlarındaki hükümler saklıdır.
    29 ekim günü özel işyerlerinin kapanması zorunludur.

    madde 3 - a) hafta tatili pazar günüdür. bu tatil 35 saatten az olmamak üzere cumartesi günü en geç saat 13.00`ten itibaren başlar.
    b) 394 sayılı hafta tatili kanunu, 657 sayılı devlet memurları kanunu, 926 sayılı türk silahlı kuvvetleri personel kanunu, 1475 sayılı iş kanunu ve diğer kanunlardaki hafta tatili ile ilgili hükümler saklıdır.
    c) yemek, içmek, giyinmek gibi zaruri ihtiyaçların giderilmesi için alışveriş yapılan dükkan ve mağazalar hakkında hafta tatili kanununun cumartesi günüyle ilgili hükümleri uygulanmaz.

    madde 4 - ulusal ve resmi bayramlarda yapılacak törenler milli savunma, içişleri, dışişleri, milli eğitim, gençlik ve spor ve kültür bakanlıklarınca müştereken hazırlanacak bir yönetmelikle düzenlenir. bu yönetmelik kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren engeç üç ay içinde yayımlanır.

    madde 5 - 27/5/1935 tarihli ve 2739 sayılı ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanun ile bu kanunda değişiklik yapan kanunlar yürürlükten kaldırılmıştır.

    madde 6 - bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

    madde 7 - bu kanun hükümlerini bakanlar kurulu yürütür.
  • - neymis?
    - 28 ekim yarim gunmus...
  • cezai yaptırımı çok sınırlı olan kanundur. sadece ufak bir para cezası verilmektedir. mesela bu durumda hizmet sektöründe faaliyet gösteren bir işyeri sahibinin o gün edeceği kar, ödeyeceği cezanın çok üzerinde kalıyor ise bu cezayı seve seve ödemek suretiyle işyerini açık tutabiliyor. tabiki olan işyeri çalışanlarına oluyor. resmi tatil gününde çalışmış olmasınından doğan alacağını da alamıyordur muhtemelen..

    oysa ki : "herhangibir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmamanız halinde işvereniniz o güne ait ücretinizi tam olarak ödeyecektir.çalışma yapmanız halinde ise, çalıştığınız hergün için ilave bir yevmiye daha vermesi gereklidir.örneğin nisan ayında 23 nisan genel tatil günü çalışma yapmayan ancak, ancak onun dışında kalan tüm günlerde çalışan bir işçi 30 günlük ücrete hak kazanırken, 23 nisan günü de çalışma yapan bir işçi, genel tatil çalışmasından dolayı ilave bir yevmiye ye daha hak kazandığından, 31 günlük ücret alacaktır." kaynak: çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı sss.
  • http://www.mevzuat.gov.tr/…evzuatmetin/1.5.2429.pdf

    ulusal bayram ve genel tatiller hakkında kanun kapsamında cuma gününe gelen tatillerin ertesinde cumartesi günleri de tatil olarak belirtilmiştir. 19 mayıs da yaşadınız yine mavi yaka çalışan arkadaşlar. tamam tatil ama yıllık izin den keseriz diyenlere itibar etmeyin sizi sikmeye çalışıyorlar aldanmayın.
hesabın var mı? giriş yap