• çok sancılı çene eklemi problemine yol açan eylem. uzun süre çenemde oluşan kitlenmelerin henüz çektirmediğim yirmi yaş dişim yüzünden olduğunu zannediyordum. sonra anlaşıldı ki ben uyurken dişlerimi sıkıyormuşum. bunun da tek açıklaması stresmiş. stresmiş de ne stresmiş. hayır o kadar da stresli bir insan olsam anlayacağım. bir de stresliysen insan döv, ağla falan; gece diş mi sıkılırmış onu da çözebilmiş değilim. geçici çözüm olarak kas gevşetici ve ağrı kesiciler verildi. onlar hiç işe yaramadı o ayrı. ben hala inanmıyorum tabi uyurken dişlerimi sıkmak gibi saçma bir eylemi gerçekleştirdiğime. ardından geceleri takılacak şeffaf aparatlar geldi ve çenem açıldı. o zaman inandım gerçekten o dişler sıkılıyormuş.
  • (bkz: bruksizm)
  • yurt hayatım boyunca gecelerimi zindan eden hastalık. oda arkadaşımın diş sesleri yüzünden çok uykusuz geceler geçirdim ben. en acilinden tedavi edilmesi şart. yoksa kişinin başına çok büyük dertler açabiliyor.
  • danıştığım bir nöroloğa göre, tedavisi olmayan bir rahatsızlık. stres yaratan uyaranlardan uzaklaşmak, psikolojik/psikiyatrik tedavi ile belki bir nebze önüne geçilebilir.

    ayrıca (bkz: gece plağı/@pilatesin faydasini gormedim)
  • korkunç bir baş ağrısıyla uyanmanıza sebep olan hadisedir.
  • siddeti ve sikligina gore temporomandibuler eklem* rahatisizligina sebep olabilir. gece plagi ile dislerin zarar gormesi engellenir.

    (bkz: uyurken dislerini gicirdatan insanlar)
  • zaman zaman başıma gelen olaydır. sebebini bilmiyorum fakat dişlerimi kıracakmışım gibi geliyor ve uykumda bunu yaptığımı hissedebiliyorum. sonra sabah bir bakıyorum dişler yerinde. internetten araştırdım, stresten uzak durun diyor. "peki dururum" dedim bende, zaten stres istendiği zaman uzak kalınabilen bir şey. :/
  • bir süre boksör dişliği takıp uyunarak üstesinden gelinebilen birşey.
  • dişleriyle kamyon çeken insanlarla empati kurmak için muhteşem bir yöntem. uzun vadede çene eklemi rahatsızlığı yaşamayı bekliyor insan ama bir sabah tedirgin düşlerden uyandığında dişinin kırılmış olduğunu farketmek değişik bir deneyim oluyor. stratejik konumu açısından en kırılmaması gereken diş olan azı dişi uyurken nasıl kırılabilir insan gerçekten hayret ediyor.
  • yurt hayatim boyunca her gece oda arkadaşımın bu eylemi yaparak ses cikarmayla uyandim ben. tik sesine uyanirim zaten. kizcagiz ben uyaniyorum diye daha da kendini sikarak yatiyordu, bu da daha fazla gicirdatmasina neden oluyordu. sonunda bi gece plagi aldi. seffaf, kisiye ozel uretilen biseymis. o da rahat etti ben de.
hesabın var mı? giriş yap