• veblen ürünleri kuramına göre; bu ürünlerin fiyatı arttıkça, onlara olan somut talep ve ilgi de (azalmak yerine) artar.

    ama bilinenin aksine orta-üst sınıf tüketim ürünleri veblen ürünleri sınıfına girmiyor... veblen ürünü sınıfına giren ürünler genelde en üst sınıf ürünler... herkesin anlayacağı dilden bir örnek vermek gerekirse; mesela ferrari araba. fiyatı ne kadar olursa olsun alınmaya devam edecektir. fiyatı arttıkça da cazibesi daha da artacaktır.

    konu 'veblen good' olarak araştırılabilir.
  • 2003 senesinde açılan başlıkta söz konusu olan lacoste puma tarzı ürünler değillerdir. he o tarihte bu markalar bu sınıfa giriyormuydu bana göre gene girmiyordu.

    bu ürünlerin ortak özellikleri satın alan kişinin egosunu okşamasıdır. ruhu aç olan kişiler bu tarz ürünlere yönelerek saygınlığını kendi çapında arttırıp iç dünyasında krallığını ilan eder. bunun farkında olan köklü firmalar bu sınıfa sokmak için ürettikleri ürünlere yıllık kota koyarak biz bu sene 50 kişinin gururunu okşayacağız mesajı verirler. satılan ürünün değeri 1 dolar dahi olsa koyulan etiket arttıkça alıcılar artar ve rekabet başlar. sayılı kişi arasına girmek isteyen tüketiciler kıyasıya savaştan galip gelirken kaybettiklerine asla bakmazlar.

    belgeselin birinde 20 dolarlık banknotu açık arttırma sonucu 43 dolara alan insanlar tespit edilmiştir. bu satın almanın sebebi tamamen rekabet kaynaklı olup aslında büyük zarar edilmesi alıcıyı burada etkilememekle beraber bir insandan üstün olduğunu düşünmek kendi iç ruhunu mutlu etmektedir.

    veblen ürünlere günümüzde örnek vermek gerekirse

    yeni model sayılı üretilen 1 ferrari

    sadece belirli müşteriler için satışa çıkan rolex saatler

    altın ve yakutlardan süslenmiş iç çamaşırları

    vs vs vb

    konu hakkında okunası üniversite çalışması

    http://sead.selcuk.edu.tr/…article/download/385/380
  • veblen ürünleri lüks ürünlerle karşılaştırılabilir fakat lüks olmayan veblen ürünlerde vardır.

    türkiyede ki en büyük örneği ise turkcelldir bence.

    (bkz: network effect)
hesabın var mı? giriş yap