• kırım sovyet özerk cumhuriyeti’nin icra komitesi başkanı, eski “milli fırka” üyesi bir kırım türküdür.
    o’nun sayesinde türk aydınları kilit mevkilere gelerek,
    kırım’ın yönetiminde söz sahibi olmuşlardı.
    gaspıralı ismail beyin yanında yetişen veli ibrahim, kırım türklerini elinden geldiğince moskova’nın baskılarından korumaya çalışmıştı.
    örneğin, ulusal nitelikteki okulların, dört ayrı şehirde yine ulusal nitelikte öğretmen okullarının, müzelerin, tiyatroların, kütüphanelerin ve de tavrida üniversitesi ile kırım türk dili ve edebiyatının öğretimi ve araştırılmasına yönelik şark enstitüsü’nün açılması ve bunların yönetiminin türk aydınlarına teslim edilmesi; toprakları ellerinden zorla alınan ya da topraksız türk ailelerine tarım arazisi tahsisi; moskova’nın isteğine rağmen, kırım’a yahudi iskânına engel olunması gibi önemli işlerin hepsi, veli ibrahim’in döneminde gerçekleştirilmişti.

    sovyet yöneticileri, 1928’in ocak ayına gelindiğinde, kırım’ı “sovyetleştirme” aşamasından “ruslaştırma” aşamasına geçerek veli ibrahim’i görevden almış, üstelik “burjuva milliyetçiliği” ile itham ederek hapse atmıştı. aylar süren hukuk komedisi bir yargılamadan sonra veli ibrahim, 9 mayıs 1928’de suçu -temyizi kabil olmaksızın- sabit görülerek kurşuna dizilmek suretiyle idam edilmişti
hesabın var mı? giriş yap