• vertical synchronization kelimesinin yaygin kullanilan kisaltmasi (bkz: v sync). turkcesi "dikey senkronizasyon" anlamina gelen bu kelime, 3d ekran kartlarinin yaygin kullanilmaya baslanmasiyla daha da sik anilir olmustur.

    kisaca, ekran kartindan gelen frame sayisinin, monitorun o cozunurlukte verdigi tazeleme hizindan fazla olmamasi seklinde sinirlanmasi seklinde aciklanabilir.

    boylece ornegin 1024x768 cozunurlukte 85 hz tazeleme veren monitore saniyede en fazla 85 fps gonderilir, eger v sync aciksa.

    acik - kapali durumda olmasi ekran karti ayarlarinda kullanici secimine birakilmis olsa da, normalde acik olmasi daha uygundur. boylece monitore 1 snde gosterebileceginden fazla frame gitmeyecek oldugundan, v sync kapali oldugunda olusan ve "tearing" (yirtilma) adiyla bilinen goruntu bozulmasi olusmayacaktir.

    off konumuna getirmek ise benchmark yapmak, yani ekran kartinin veya bilgisayarin genel performansini olcmek icin yapilan kimi testler icin uygundur. boylece 3d mark gibi benchmark programlari veya quake 3 gibi oyunlarla herhangi bir frame sinirlamasi olmadan test yapilabilir. (3dmark zaten v synci kendi kapar o ayri)

    edit: seneler geçtiği için artık bazı alternatiflerimiz var
    (bkz: gsync)
    (bkz: freesync)
  • entrylerine bakarak kim olduğunu çözmeye çalıştığım, sonunda da başarılı olduğum * biraz bonfile biraz şarap insanı.
  • aaah ulan ekşi'yi hala seviyorum ya vallahi, adam kendi kabahatiyle maçı izlememiş, kendisine mal diyen adamın babasına hem mal, hem puşt hem de adama puşt demiş bi de gelmiş adamın nick altında ilgi çabasında.

    ayrıca "bana sadece badilerim mesaj atabilsin" diye bi özellikten de habersiz. eğer yakındığı buysa.

    bi de üstüne özel mesajları ifşa ediyor ki o da bambaşka bi olay.

    http://image.sadecefikirlerim.com/…3/04/askaros.png
  • (bkz: mal)
  • türkçe olarak dikey senkron şeklinde çevrilmiştir.

    özellikle oyun oynayanların aşina olduğu özelliklerin başında gelir ve kullanılıp kullanılmaması, iki seçenekte, alt küme olarak çeşitli faydalar sağlar ya da sağlamaz.

    vsync açıldığında, eğer monitörünüzün yenileme ( hz ) hızı gpu'nuzun sağladığı performanstan ötürü, az ise genelde ekran yırtılması denen, görsel olarak bakıldığında ekranda uyumsuz birden fazla farklı sahnelerden kesit alınmış gibi bir durum oluşur ve bu durum sürekliliğe sahip olduğu için, oyun oynarken oyunun takibini zorlaştıracaktır.
    bunu önlemek için ya vsync açılır ve gpu'nun performansı, monitörün tazeleme hızına eşitlenerek, gpu'dan ve diğer ek donanımlardan gelen giriş sinyalinin aralığını arttırır. yani input lag oluşur. klavyede tuşlara bastığınızda, mouse ile tıkladığınızda bir gecikme fark edilir. bu durum, vsync her açıldığında olmaz çünkü her oyunun oyun motoru, programlanması ve performansı farklı olduğu için, bu soruna vsync açık olsa bile rastlamayabilir ya da fark etmeyebilirsiniz. ancak, teorik olarak, herhangi bir oyunda, oyundan alacağınız performansın yenileme hızı, monitörünüzün yenileme hızından yüksekse, ekran yırtılmalarına ya da input lag'a hazır olmanız gerekir.

    vsync kapalı olduğunda oluşan yırtılma haricinde, bir olumsuz yan daha vardır ancak çok bahsedilmez, görmezden gelinir ya da bilinmez. eğer ekran kartınız, olması gerektiğinden daha yüksek sıcaklıklarda çalışıyorsa ve ömrünü azaltmak istemiyorsanız, eğer gpu'nuz, monitörünüzün tazeleme hızından daha iyi performans veriyorsa vsync'i açarak en 1 derece, ortalama 5-6 derece, çoğunlukla 10 dereceyi bulan sıcaklık farkı ile karşılaşırsınız. yani vsync'i açtığınızda, ekran yırtılmalarının önüne geçtiğiniz gibi, ekran kartınızın boş yere, monitörünüzün göstermeyeceği, sahip olmadığı yenileme hızından fazlasını göstertmeye çalışmayarak, gpu'nuz daha fazla kare göstermek için boş yere kaynaklarını harcamaz. bu kaynakları harcarken de işlemciye de eğer iletişimde iseler daha az yük bindirirler. hem de en yüksek grafik ayarlarında bu sıcaklık kazancını sağlamış olursunuz.

    şayet rekabetçi bir oyun oynamıyorsanız ve fps drop gibi durumlar söz konusu değilse, vsync açarak, hem ekran yırtılmalarının çoğunlukla önüne geçebilirsiniz, hem de gpu kaynaklarını boş yere harcamadığınız için, oyun oynarken var olan sıcaklığını tecrübe ile 8-10 derece azaltmış olursunuz.

    rekabetçi bir oyun oynuyorsanız, counter strike, apex legends, call of duty / warzone, valorant vs input lag yüzünden oluşabilecek gecikmelerin önüne geçebilirsiniz.

    yazılıp, çizilene, test edilmiş rakamlara göre genelde bu input lag için söylenen süre 50ms oluyor.

    bir mouse tıkını 0.15 sn'de yaptığınızı göz önüne alırsa, 0.05 sn'lik bir gecikme her 3 tıktan sonra 1 karenin gecikmesi demek oluyor. o geciken kare de, rekabetçi oyunlarda bir düşmanın bir siper ardından çıkarken ki silahı, ayağı, kafası vs gibi şeyleri geç görme demek olduğundan, rekabetçi oyuncuların input lag'a önem vermesinin sebebi bu yüzdendir. bir tık ateş etmeye geç başlamak, pubg, cod warzone gibi oyunlarda ateşlenen silahın rpm'sine göre ölümle kalım arasındaki bir şey oluyor ki, serverın tick-rate'i bir nevi kıyaslama yapılırsa serverın vsync'i olduğunu söylersek, serverın tick-rate'ine bağlı olarak da bu durum değişmektedir.

    yani rekabetçi oyunlarda kötü olduğunu söyleyip iyi donanım alma nedeniniz olması için, oynadığınız oyunun serverlarının tick-rate'inin de yüksek olması lazım ki, sizin aldığınız yeni donanım gerçekten de hakkını versin ve gerçekten donanımınız kötü olduğu için, kötü performans sergilemiş olun. diğer türlü, sadece donanıma bağlı olan bir olguyla vsync çözümünü tek olarak ele almak yanlış oluyor.

    şahsen single player oyunlarda ya da co-op hikayeli oyunlarda vsync açılmasında sorun yok. ancak multiplayer oyunlarda, özellikle rekabetçi oyunlar ise, yüksek yenileme hızına sahip monitör haricinde, iyi bir gpu ve onu destekleyen diğer donanımlara sahip olmanız gerekmekle birlikte, vsync'i kapalı tutmanız uygun olacaktır.
  • fps oyunlarına girmeden önce genelde ekran kartı ayarlarından v sync force off yapılır ve oyuna dalınır. bundan 8-9 sene önce öğrendiğimiz bu terimi tabi ki de csye borçluyuz.
  • bu ozellik kapatilirsa frame'in cizimi tam olarak bitmeden goruntuye gelebilecegi icin ekranin ustunun en yeni altinin ise bir onceki frame'i gosteriyor olmasindan kaynaklanan "yirtilma" efektiyle karsilasilir. bu ozellik acilinca ise bu efekt cozulur ama bu sefer hem cizilmis ama monitoru bekleyen frame eskidigi icin delay'ler olur hem de event loopun cizim zamanini tam olarak tahmin edememesinden kaynaklanan sorunlar yasanir.
  • bugünlerde vatani görevini yerine getirmeyi bir borç bilen ve manisa'yı fethetmek üzere beş buçuk aylığına aramızdan ayrılan yazar.
  • jfk yollarinda 10 kaplan gucundedir, tek bakisiyla seritler acilir, tikanikliklar cozulur, kazalar hic olmamis gibi olur.. bu uber gucleriyle, ucaginin kalkmasina 2 saat kala hala manhattan'da surten, bir de ustune onun arabasiyla yaptigi yanlis parktan ceza yiyen bazi mallari** ucagina yetistirip gunu, ayi, yili kurtarir.. ulkesine donerse kasa kasa guinness'ler ile karsilayacagim badimdir..
hesabın var mı? giriş yap