• genel mudur yardimcisi manasina gelen ingilizce terim. president patrondur, vice president da patrondan sonra gelen kisidir. kullanimi abd siyasal yonetim biciminin haricinde tum is dunyasidir. butun sirketlerin (genelde llc'lerin - limited sirket) bir president'i (baskani) bir de vice president'i olur (baskan yardimcisi). kimi zaman birden fazla vice president olabilir, ama president her zaman bir tane olur. cok vice president var ise o sirket pek uzun omurlu olmayabilir. bu baglamda yedek oyuncu olmakla beraber ota boka karisip ortaligi bulandiran kisi olarak da bakilabilir bu vice president kimselerine. bazen baskan parayi vuran kisi olmanin verdigi rehavet ile ortaliktan yokolur, o zaman iste bu vice president kisisi bir vezir nidasi ile ortaligi kasip kavurur, evrenin hakimi olur, sonra onu bogarlar zindanda.
  • amerikan baskan yardimcisi, senatonun baskanidir.
    oylamalarda esitlik durumunda oy kullanip esitligi bozar.
    senatoda herhangi bir senatorden daha az gucu vardir ama yine de baskanin adamidir, cogu zaman onun sozcusudur, sag koludur, secimlerde etkinligi artar, nasa'nin yonetim kurulu baskanidir, smithsonian institution'larin mutevelli heyet baskanidir.
  • vice kelimesinin ahlaksiz anlamina geliyor olu$u ise enteresandir.
  • kısaca veep dendiği de olur.
  • başkandan daha havalıdır.

    -vays president gelmiş!
  • bazı bankalar üç dört yıllık çalışanlarına bu ünvanı vermektedir, uzman ünvanına denk olarak. (bkz: yersen)
  • (bkz: gaius baltar)
  • teyze nasıl anne yarısıysa, vice president te başkan yarısıdır.
  • amerika birleşik devletleri'nde protokolde ikinci adam, başkan yardımcısı. amerikan seçim sisteminde başkanlık seçimi sonucunda, her eyaletten seçilen delegeler, tıpkı başkan gibi, başkan yardımcısı için de oy kullanırlar. başkan yardımcısı, başkanın vekili olduğu gibi, senatonun da doğal başkanı sayılır. o yüzden herhangi bir karar alınırken senatoda eşitlik olursa, başkan yardımcısı oy hakkını kullanır ve oylamadaki eşitliği bozar.

    4 yıllık seçim dönemi içinde herhangi bir nedenle başkanlık koltuğu boşalırsa, yeni seçim yapılmaz, başkan yardımcısı görevi üstlenir. eğer başkan yardımcısının da koltuğu boşalırsa bu kez başkanlık koltuğuna, temsilciler meclisi başkanı geçer.
  • amerika birleşik devletleri için, zurnanın son deliği konumunda olan kişidir. genelde başkan olan kişi ile adaylık yarışına girip kaybetmiş kişilere verilen görevdir. tek fonksiyonu başkanın ölümü halinde başkanlık görevini üstlenmektir. onun dışında yetkilerinin hiç biri operasyonel değil tamamen protokolerdir. daha da doğrusu hiç bir yetkisi de yoktur. başkanın çok gıcık olduğu birisiyse de başçavuşun eşşeği muamelesi görür (bkz: lyndon johnson). bu nedenle başkan eyi de yardımcısı puşt çıktı demenin hiç alemi yok. amerikan sisteminde gerçekten güçlü isimlere örnek için ise;
    (bkz: secretary of state)
    (bkz: defense secretary)
hesabın var mı? giriş yap