• 28 ocak 2016 feyenoord heerenveen maçı ile resmi bir karşılaşmada ilk kez uygulanacak hollanda futbol federasyonu uygulaması.

    (bkz: hollanda futbolunda video hakem uygulaması)
  • bilişim yüzyılında futbolu yavaşlatacağı ve/veya soğutacağı korkusu nedeniyle halen uygulanmayan sistem. d.kiev beşiktaş maçında beşiktaşlı futbolcuya faul yapılmasına karşın beşiktaş aleyhine bir penaltı bir kırmızı kart verilerek emeğe umutlara kan doğranması. bir maçda en fazla bu denli tartışılacak 2-3 pozisyon yaşanır ve orta hakem yarım dakika oyunu durdurur ve video hakemin kendisine ileteceği kararı bekler. kaybedeceğimiz 2 dakika a şimdi beşiktaş aylarını kaybetti, bu mu adalet? yıl 2016 beyler ve herkes hakem hatalarından sızlanırken tff'ye sesleniyorum dünyada öncü olun ve bir an önce geçin bu sisteme...
  • futbol zaten oldukça yavaş bir oyun, sürekli orta sahada dolaşan top, ofsayt ve faul kararı yüzünden bir dakika süren tartışmalar vs. teniste de challenge sistemi uygulanmaya başlandığında, benzer tartışmalar olmuştu, yok oyunu yavaşlatır, oyuncuları soğutur vs. görüldüğü gibi çok da güzel oldu. futbolda da bu karşı çıkış nedir anlamıyorum. futbol, tenise nazaran bir kararın çok daha can yakıcı olabileceği bir oyun ve hakemlerin yanlış karar verme ihtimalinin çok daha yüksek olduğu bir oyun. belli pozisyonlara, takım kaptanları itiraz edebilse, karar da kesin bir şekilde verilmiş olsa kötü mü olur, kime ne zararı dokunur, merak ediyorum.
  • 2017 yılında bir an önce hayata geçmesi gereken sistem. madem bu kadar paralar dönüyor bu sektörde, bir hakemin uydurma bir kararıyla takımların kaderleriyle oynanmasının önüne geçilmesi lazım.

    tempo düşmesinden falan korkuluyorsa zaten öyle her pozisyona karışacak hali yok video hakemin. penaltı, gol olan ofsayt pozisyonu, kırmızı kart gibi maçın kaderini etkileyecek pozisyonlarda uyarır hakemi olur biter.
  • türk hakemlerinin yüzsüzlüğünü arşa çıkaracak uygulama olur eğer gelirse. pozisyonu tekrar izlediği halde eyyama, hatalı kararlara devam eder bizimkiler. öyle bir utanmazlık, yüzsüzlük var çoğunda.
  • gri pozisyonlarda hakemin vereceği kararlar daha da tartışma konusu olacaktır.

    benzer pozisyonlarda aynı hakem birine penaltı birine devam diyebilir. bazı pozisyonlarda spor yorumcuları dahi yüzde 50-50 ikiye bölünebiliyor. bu pozisyonlara verecekleri kararlar yeni bir tartışma yaratacaktır.

    artık hakemlerin gri pozisyon istatistiği tutulabilir. atıyorum hakem mehmet beşiktaş'a gri pozisyonlarda 5 lehine 4 aleyhine karar verirken, fenerbahçe'ye karşı 9 lehine 1 aleyhine karar vermiş. haydi, al nur topu gibi yeni tartışma konusu.

    bir diğer unsur futbol, basketbol gibi molalarıyla, faulleriyle sık sık duran bir oyun değil. basketbolda bir pozisyon izleyecek hakemler oyun, 5-6 dakika oyun durabiliyor. pozisyon gri diyelim, hakem eskilerinin sıcak stüdyolarında dev ekranlarda 5-10 dakika boyunca tekrar tekrar izleyip "valla versen de olur vermesen de olur" dediği pozisyon için hemen koşturup 15-20 saniye içinde karara varamayacağı pozisyonlarda, izleyici uzun süre beklemekten sıkılabilir.

    teknolojinin futbolun kimyasına en uygun kullanımı topun çizgiyi geçip geçmediği konusunda şahin gözü teknolojisini uygulayan premier lig örnek alınabilir. hem hızlı hem doğru kararı verebiliyor.
  • futbolun doğasına aykırıdır.

    hakemlerini iyi eğit, torpille değil özenle seç, hata yapanı cezalandır ve arkalarına hakemler yetiştirerek tehdit oluştur. bak bakalım hakemler büyük takımları kollayabiliyor, eyyam yapabiliyor, ya da sevmedikleri takımlar aleyhine karar verebiliyorlar mı?

    ama insan eğitmek bu ülkede en korkulan ve uzak durulan şey. insanların bi gözü açılırsa, eğitim seviyesi yükselirse halimiz ne olur?
  • futbol'un doğasına aykırı değildir ,şu an ki futbol bozuktur ve şu an oynanan futbol kendi doğasına aykırı biçimde oynandığı için öyle gibi gelmektedir
  • eski bir hakem olarak ben de bir şeyler paylaşayım. bir kere türkiye'de siyasetin bulaşmadığı bir camia yok. buna mhk'da dahil. hakemlerin bir çoğu üniversite mezunu düzgün çocuklardan oluşuyor ancak iş bilmez yöneticiler bu gencecik çocukları hep yalakalığa ve adam kayırmacılığa yöneltiyor. örnek vereyim itü makine mühendisi çocuğun maç alabilmek için serdar çakır'ın ailesinin piknik yaptığı alanda arkadaşları ile beraber onlara canlı müzik yaptığını gördüm. düşünün o çocuktan daha çok ben utandım. hakemlik diyip geçmeyin dernek işlerinde ve mhk yönetiminde deli paralar dönüyor. ben il hakem kuruluna girip çulsuz olan adamın 2 yılda ev ve araba aldığını gördüm. o yüzden her şeyi siz toz pembe görmeyin. üst tarafa çıkmanız için en önemli iki şart arkanız sağlam olacak ya da yalaka olacaksınız. ikisinden biri ya da ikisi beraber olunca yürü yağ kulum olursunuz.

    hakem gözlemcileri genelde eski hakemlerden oldukları için genel de kararların doğruluğundan ziyade görüntüye dikkat ederler. senin kararın yanlış ya da doğru olmuş umursamaz ama bayrağı düzgün çektin mi çekmedin mi ona daha çok dikkat ederler. ayrıca hakemlerin amatör ve profesyonel de aldıkları para devede kulaktır. amatör küme maçı için orta hakem 100 tl alıyor yardımcı hakem 60 tl alıyor.

    kısaca mevcut yönetim ve ülke şartları içinde deveye sormuşlar neren eğri o da demiş nerem doğru ki. bizim ülkenin durumu da bu şekilde.
  • sonuna kadar desteklediğim uygulama. hele ki bu sistem türkiye'de uygulanacaksa. hakemler oyuna sürekli negatif olarak etki ediyor türkiye'de. taraftarların içini rahatlatacaktır bu uygulama. bir an evvel gelmeli, eyyam ortadan kalkmalı ve takımlar hakları olanı almalıdır. bugün x, yarın y takımına.
hesabın var mı? giriş yap