*

  • vladimir vladimiroviç mayakovski, bir orman bekçisinin oğlu olarak doğdu, ekim devrimi'ni destekleyerek bolseviklere katıldı; ekonomik yapıyla birlikte eski sanat anlayışının da yıkılmasını savundu.. bu düşüncelerini "sokaklar fırçamız, alanlar paletimizdir" şeklinde özetledi ve bu düşünce mayakovskinin başının çektiği rus futuristlerinin en belirgin özelliği oldu.. bir arkadaşının intihar etmesini eleştirdiyse de bundan çok etkilenerek 37 yaşında kendisi de intihar ederek öldü..
    şiirinin şekli aynı nazim hikmet'inki gibi dalga dalgadır, (nazım hikmet bu dalgalanmaların aynı zamanda düşüncelerdeki dalgalanmalar ve kabarmalar olduğunu söyler), konusu ise yine nazım'ınki gibidir.. nazım hikmet, mayakovski'nin şiirini kendisine örnek aldığını açık açık belirtir..
  • (mayakovski'nin 1930 yılında ölmeden önce yazdığı mektup-şiiri)

    hepinize!..

    işte ölüyorum. kimseyi suçlamayın bundan ötürü. hele dedikodudan, unutmayın ki merhum nefret ederdi.

    anacığım, kardeşlerim, yoldaşlarım! bağışlayın beni. iş değil bu, biliyorum (kimseye de öğütlemem), ama benim için başka bir çıkar yol kalmamıştı.

    lili, beni sev.

    hükümet yoldaş! ailem: lili brik, anam, kız kardeşlerim ve veronika vitoldovna polonkaya'dan ibarettitir; yaşamalarını sağlarsan, ne mutlu bana...

    bitmemiş şiirleri brik'lere verin, ne lazımsa onlar yapar.

    "bir varmış bir yokmuş"
    derler hani:
    aşkın küçük sandalı
    hayat ırmağının akıntısına kafa
    tutubalir mi!
    dayanamayıp parçalandı işte sonunda
    acıları
    mutsuzlukları
    karşılıklı haksızlıkları
    hatırlamağa bile değmez:
    ödeşmiş durumdayız kahpe felekle.
    ve sizler mutlu olun
    yeter
    mayakovski
  • futurist, rus şair.
    tutku dolu sosyalist.
    şiiri verdi, usturayı aldı...
  • ünlü yazarların intihar notları/mektuplarını derleme bir kitapta yer alması amacıyla çevirirken aralarında bu şiir de vardı ama bu benim çevirim değil, o ayrı. 1925 yılında intihar eden arkadaşı sergey yesenin'in ölümüne çok üzüldü, onu eleştirdi, arkasından şiir yazdı ama beş yıl sonra kendisi de aynı yolu seçti. "şiir nasıl yazılır?" adlı kitabında şiirin nasıl yazıldığını açıklamayı dener.
  • adina mayakovskaya diye metro istasyonu olan insan.
  • asik oldugu lili brik e yazdigi mektuplara nerdesin ozlenen, karsilik ver diye baslayan ve patilerinden operim senin çenin (yavru kopegin) diye imza atan rus yazar.
  • ataol behramoglunun cevirisiyle dusun yayinlarindan yasam oykusu yayimlanmisti
  • ama ben kendi kendime boyun egdirdim
    kendi türkümün gırtlagını cignedim, diyen büyük sanatçı
hesabın var mı? giriş yap