• rusya'da devlet başkanı vladimir putin'in başdanışmanlarından olan rus devlet yetkilisi. kendisi geçen gün ilan edilen amerikan yaptırımlarıyla ilgili yaptığı "abd'de önemsediğim tek şey 2pac'tır, onu dinlemek için de vizeye ihtiyacım yok" açıklamasıyla güldürmüştür.

    http://www.independent.co.uk/…for-that-9200170.html
  • rusya'nın kırım ilhakının ardındaki beyin olduğu söyleniyor.

    http://www.21yyte.org/…ndaki-beyin-vladislav-surkov
  • vladimir putin'in danışmanlarından biri. belgeselci adam curtis'e göre bu arkadaş kasıtlı olarak rusya'daki belirli muhalefet gruplarını (liberaller, neo-naziler, putin karşıtları vs.) el altından desteklemiş ardından da bu grupları desteklediğine dair bilgileri dışarıya sızdırmıştır. bu sayede sıradan ruslar hangi muhalif grubun gerçek, hangi muhalif grubun hükümet destekli sözde muhalefet olduğunu anlayamaz hale gelmiş.
  • 1964 doğumlu, çeçen kökenli rus işadamı ve siyasetçi ve siyasi danışman.

    joseph goebbels'in kavuğunun günümüzdeki varisi. bu adamın klasına, kalibresine amerika'da yaklaşabilmiş parlak bir teorisyen ve pratisyen karl rove'dur zannımca ama surkov'un avantajı putin diktatörlüğünde hukuki açıdan elinin çok daha serbest olması. aynı koşullarda iş görseydi belki rove da surkov kadar parlak bir performans gösterebilirdi.

    erdoğan rejiminin sarayındaki sallapati kadrolu danışman oligarşisinin surkov'dan istifade edeceği pek çok husus var. hazır şu esnada rusya'yla aramızda raproşman yaşanırken adam gibi algı operasyonu nasıl yapılırmış, düzgün bir troll ordusu nasıl kurulur ve nasıl sevk idare edilirmiş gibi konularda bir kurs vermelidir şu zavallı aktrollere.

    george orwell'in ömrü surkov'un putin'e yaşattığı güzellikleri görmeye vefa etseydi ellerine yapışıp öperdi, eminim. bir de, yaptığı işi iyi takdir edebilen bir patronu olması mesaisine şevkle sarılması açısından önemli bir avantaj tabii. bilhassa gaslighting adı verilen teknikte kgb ve stasi mirasının üstüne çok tuğlalar eklemiş, çok katlar çıkmıştır. büyük orospu çocuğudur.

    .
  • namıdiğer gri kardinal (grey cardinal), putin'in çekirdek ekibindeki en dişli rus stratejist.
  • gerçek ile sahteyi harmanlayarak rusyada neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlaşılmayacak hâle getiren putin'in başarısını oluşturan kişi. (bkz: post truth)
  • putin’in “rasputin’i” diyorlar bu herif için.
    ekleme: putin tarafından görevden alındı; sebebi açıklanmadı.
  • kendisi edebiyata, sanata meraklı biriydi. kaliteli bir villain olma potansiyeli vardı ama belli ki yeterince güçlü değilmiş.

    2014 yılında yayınladığı without sky isimli kısa bilimkurgu hikâyesi vardır bir de. buradan politik eğilimlerine dair fikir sahibi olmak mümkün. ayrıca günümüzdeki tartışmalarla da ilgisi vardır.

    öykünün ingilizceden (orijinali rusça tabi) türkçeye çevirisini yaptım, okumak isteyenler şuradan ulaşabilir.
  • çok karanlık bir adam... iblis gibi bir şey... putin'in iplerini de elinde tutan şahıs görebildiğim kadarıyla...
hesabın var mı? giriş yap