• second life'ın vr versiyonu gibi ama çok daha kullanışlı olanı. istesiniz de yazışma kullanamıyorsunuz, mikrofon zorunlu. bu da çok daha eğlenceli bir ortam oluşmasını sağlamış. ilk başta barlarda köşeden konuşmaları izlerken bir süre sonra ortama ayak uydurup diliniz açılıyor. ingilizce geliştirmek için birebir. üstelik ücretsiz, daha ne olsun? vrsız da oynanabiliyor tabii.
  • bir türlü üyelik alamadığım eğlenceli chat uygulaması/oyunu.
  • vrchat serverında varoluşsal bir kriz yaşayan adam

    vrchat'i sadece konsept olarak bilirim. hiç oynamışlığım da yoktur. fakat gecenin karanlığında youtube çöplüğünde dolaşırken, vrchat'te varoluşsal bir kriz yaşayan adamın (mikrofonundan erkek sesi geliyor ama oyunda kullandığı avatarı anime kızı havasında bir çizim) tiradına denk gelmemle afallamam bir oldu. nefesim kesildi desem yeridir.

    video bu aşırı alkollü arkadaşımızın bir dinozor ve tilkiye vrchat'in dünyanın diğer ucundaki insanlarla yüzyüzeymişçesine konuşabilmeyi sağlamasından duyduğu kıvancı belirtmesiyle pozitif bir havada başlasa da, sonraları arkadaşımızı deterministik düşüncelerin sarmasıyla yerini kendi tabiriyle "boşluğa" bırakıyor.

    filozofumuz yeni sanal dünyanın emeklemesine, ilk adımlarına şahitlik edecek yaşta olduğu için mutlu olurken; 1000 yıl sonrasını tahmin etmekteki güçlük ve zamanın uçsuz bucaksız olmasıyla tekrar boşluk hissine kapılıyor. belki de dünyanın ilk "vr düşünürü" gerçek düşünceleriyle sanal serverlarda gel gitler yaşıyor.

    şimdi bu suser ne saçmaladı derseniz şöyle özetlenebilir: olay bir adamın sanal gerçeklik sohbet platformu üzerinden alkollü bir şekilde, dinozor ve tilki avatarlı iki kişiye deterministik düşüncelerin ve zamanın sonsuzluğunun getirdiği boşluk ve sahtelik hissini aktarması.

    belki herkeste bende bıraktığı etkiyi bırakmayabilir ama bir insanın bambaşka bir dünyada, uzay boşuğunun arka plan teması olduğu bir vrchat odasında aslında soyu tükenmiş olan bir dinozora gerçek bir varoluşsal kriz sonrası, ben gerçeğim varım demesi beni fazlasıyla dumur etti. en az lucretius'un descartes'ın nietzsche'nin yaşadığı kadar gerçek krizler yaşayan bir adamın bunu sanal serverlarda yarattığı sahte karakterle kilometrelerce ötedeki diğer insanlarla yüzyüzeymişçesine paylaşabilmesi... neyin gerçek neyin sanal veya sahte olduğunu sorgulatıyor bana.

    belki ben de her çağın her hakiki insanı gibi gerçek bir varoluşsal krizdeyimdir ve bunu anonim sözlüğümüzün sanal serverlarına not düşüyorumdur. yani çok da şey etmemek lazım.
  • avatar konusunda cimrilik yapan oyun. neden oyunda yüklenilmiş avatarları sadece avatar odalarında değil de hepsini görebileceğimiz yerden seçme olanağı vermezler pek anlamış değilim. bu konularda bilgisi olanlar mesaj atarsa çok sevinirim.
  • (bkz: heyimbee) diye bir youtuberın videolarında gördüm bu oyunu ilk defa. lan baktım oyun fena değil. insanlar birbiriyle konuşuyor , güzel espriler dönüyor , kimisi roleplay yapıyor. ben de indirip oynayayım dedim hem de ingilizcem gelişir düşüncesiyle.
    oyunu oynamaya başladım. baya sardı beni. rastgele oyuncularla sohbet ediyordum .hergün başka milletlerden insanla tanışıyordum. sohbet muhabbet uzun olunca karşındaki insanla ve onun ülkesiyle ilgili baya birşey öğreniyorsun. çok milletten insan olduğu için dillerinden ufak ufak şeyler öğreniyorsun. gerçekten bir dil öğrenmek istiyorsanız veya ingilizcenizi geliştirmek istiyorsanız bu oyun çok faydalı olur bence. benim yakın arkadaşlarım koreliydi ve koreceyi günlük konuşma seviyesinde çözmüştüm yanlarında dura dura.
    ayrıca oyunu türkler fazla oynamıyor. ekşideki vrchat başlığına baktığımızda da oyunun türkiyede fazla popüler olmadığı malum. 250 saat oyun süremde 1-2 türkle tanıştım.
    artık fazla oynamıyorum ama kendime yakın arkadaşlar edindim. kimisiyle instagramdan kimisiyle discorddan konuşmaya devam ediyorum.
  • dil pratiği yapmak için süper bi oyun, her milletten farklı farklı dil konuşan insan var.
  • bu oyunun türkiye'de ne olmadığını bilemem ama şu olduğuna adım gibi eminim.
  • büyük çoğunluğunun animeci olduğu, insanların anksiyeteyi ve yalnızlığı yenmeye çalışma, sosyalleşme, roleplay, dil öğrenme amaçlarıyla girdiği, içerisinde çok dejenere, asosyal, toxic insanların bulunduğu gibi çok iyi arkadaşlar da edinebileceğiniz, firmaların ve insanlarin olayı yanlış anlamasına rağmen metaverse'e şuan en yakın olan vr/desktop sosyalleşme oyunudur.

    eski tadı pek kalmadı. , oculus quest erişiminin artması ve youtubedaki içeriklerden dolayı yoğun bir çoluk çocuk akını vardır. bu çocukların böyle bir oyuna girebilmesi ve üstte belirttiğim sıkıntılı insanlar (ve nsfw içerik) ile etkileşime girmesinin önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyorum.

    bunu söylemekle birlikte yine de ilginc ve başarılı bir tür. oyunda roleplay yapabileceğiniz dans edebileceğiniz, karaoke yapabileceğiniz, müze gezebileceginiz, insanlarla baş başa zaman geçirebileceğiniz, bowling/bilardo/boardgame/drinking game/shooter/korku/arcade... saymakla bitmeyecek imkan var. nasıl insanlarla nasil bir şekilde vaktinizi geçireceğiniz size kalmış. bildiğin gerçek hayat, fakat karşında düz insan yerine değişik(bkz: understatement) avatarlar var. gerçek hayattaki etkinliklerle karşılaştırılmamalı çünkü ikisi de birbirinden bambaşka deneyimler.

    ortamlarını ve arkadaş çevresini oluşturan insanlar genellikle private dünyalara çekilmiştir. public dünyalardaki deneyiminiz oyunun asıl ortamını yansıtmamaktadır. public dünyalardaki hacklenmiş client veya sıkıntılı animasyonlara sahip avatarlar kullanan kötü niyetli trollerin de olduğunu vurgulamakta fayda var. pc-only dünyaları tavsiye ederim. quest dünyaları çok çocuk kaynıyor.

    unity/blender gibi programlardan avatar, animasyon ve dünya tasarımı yapabilen çok yetenekli ve orjinal insanlar vardır. game-devler genelde ilgisiz ve başarısız olduğundan oyunun şuana kadar ayakta kalmasını topluluğuna borçludur. vr'daki oyun eksikliğine karşın vrchatte birbirinden iyi udon dünyaları bulup oyunlar oynayabilir veya dünyaları gezebilirsiniz.

    son olarak, çok güzel insanlar tanıdım, ingilizcemi geliştirdim; üzerine biraz japonca ve işaret dili öğrendim. eğlenceli ve wholesome vakit geçirdim. bazılarıyla gerçek hayatta da görüştüm. vr oyun içeriğini tükettikten sonra düzenli oynadığım tek oyundur. umarım keyifle devam eder.
  • vr gözlüklerin windowsla sanal ekran kullanımını araştırken, ekşide ismini gördüm. steam'den ündirdim ve oyuna giriş yaptım. dil dğeiştirmek deneyimliyorum.

    su ana dek "no time two talk" bölümünü fazlasıyla sevdim ve açıkcası ingilizcede ne kadar eksiğim olduğunu da fark etmiş oldum.

    sanırım yeni kapılar aralamak üzereyim. ilerleyen zamanda "aoculus quest 2" alıp sanal ekran kullanmayı istiyorum. vr olarak da bu oyunu deneyimlemiş olurum.
hesabın var mı? giriş yap