• halk arasında balina kasa olarak bilinir.
  • 1986 model, mercedes 420 sel kasalı 300 sel motoru takılmış birini bugün aldığım, beni heyecandan heyecana sürükleyen geminin serisi... evet, yine "yeea bu sefer yeni araba alacağım" diye çıkıp bir klasikle eve döndüm... en son 88 model ford taunus'umu almaya da böyle çıkmıştım... kardeşim, araba piyasası öyle bozulmuş ki kutu gibi 90 model golflere 23.000 lira, 94 model sürüngen gibi pısık hondalara 19-20.000 lira isteniyor... daha yüksek model arabalara bakıyorsun yemin ediyorum onlardan da gram zevk almıyorum... temizini, bakımlısını bulursan kaçırma derim... otomatik açılır sanruf, 4 cam otomatik, hız sabitleme, koltuk ısıtma... arabada yok yok, üstüne de o yolda yaylanan uzun kaputu ve önünde salınan yıldızı izlemek ayrı keyif... eski araba tutkusu bana lanet olası babamdan geçmiş en güzel miras olsa gerek... şimdiye dek hiç pişman olmadım... dediğim gibi satın alma sürecinde sakin ve sabırlı olacaksan, temizini bulana kadar etrafı didik didik edeceksen, için rahat ve ikna olmuş şekilde alacaksan al ve bin... zerre düşünme... benim şansıma aldığım adam eniştemin tanıdığı çıktı, adam oğlu binsin diye yaptırmış, motorundan tut sanrufuna kadar elden geçirmiş, gıcır gıcır yapmış ama oğlu iş durumundan şehirden ayrılmak zorunda kalmış ve arabayı da götürmemiş... şans işte...

    en basitinden bu model balina kasaların otomatik şanzımanı kalite ve arıza açmama konusunda 2000-2016 model arası birçok tenekenin üzerinde... bozman için ya göbekte drift yapan bir apaçi veya düz yolda kaptırmış giderken aniden geri vitese takan bir gerizekalı filan olman lazım... dediğim gibi sabırlı olacaksan alınacak arabalar... eğer sorusu olan olursa da buradayım, elimden gelen yardımı yaparım...
  • içerisinde "mercedes-benz 300 sel" gibi bir model bulunduran mercedes'in oversized kasa kodlarından biri. mercedes özelinde w124 sevdalısı bir insanımdır.
    (bkz: w124/@fyodor fyodorovic)

    ancak 300 sel çok sevdiğim bir model ve bir senaryo arabasıdır. chevrolet suburban gibidir yani. bu arabanın tam dolu ve siyah modelinden bulun ve bir şirketin bahçesine çok hızlı bir şekilde ve manevra ile girin. bahçe giriş tümseğinde hız kesmeyin ve o koca araba çok güzel bir şekilde yaylanırken o koca hidrolik direksiyonu tek hamlede yağ gibi çevirerek park edin bu koca babayı ve siyah takımlarınızla aşağı inip belinizden colt 1911 çıkarak herhangi bir kişiye posta koyun. bunu yapmadan ölmeyin lan. bu araba o araba.

    almak istediğim üç araba var: toyota corolla ae101, w126 300 sel ve w124 300 ce. ilk ikisini kullanıp üçüncü ile ömrümü tamamlayabilirim. ilki ile tamamlamaya da razıyım da iyi ihtimalle konuşuyorum işte. bu arabayı bir gün alabilirsem size bu sahneyi tarantinovari bi' şekilde çekeceğim, söz. bu araba o araba!
  • w126 efsanedir. heybeti bile yeter. en büyük hayalim bir tane bunlardan alıp kapının önüne çekip haftasonu vs gezmek. 1982 yılında adamlar supapları çelikten, benzin hortumunu metalden yapmayı(günümüzdeki sıfır satılan araçlarda supaplar magnezyumdan yapılmaktadır ve lpg takarsanız en fazla 60bin km de cortlamaktadır.) düşünüp abs, klima elektrikli camlar, otomatik vites, elektrikli kafalık felan koymuşlar. motorunu sökünce içindeki parçaların sağlamlığı hayrete düşürüyor insanı.gaza basınca verdiği v motorun homurtusu ninni gibi geliyor insana. eski başkadır eskimiş başkadır nice eskiler var ki hiç eskimez.
  • #68133699
    söz konusu entryi gireli 5 ay olmuş...
    ankara-konya
    konya-ankara

    ankara-istanbul
    istanbul-ankara

    ankara-adana
    adana-mersin
    mersin-ankara

    ankara-tekirdağ
    tekirdağ-çanakkale
    çanakkale-tekirdağ
    tekirdağ-ankara
    olmak üzere özetleyeceğim yaklaşık 10.000 km üstü yol yaptık kendisi ile şehir içi kullanımı da dahil edersem ve henüz "tık" demişliğimiz, yağ değişimine dahi girmişliğimiz yok... yol tutuşu, sürüş keyfini zaten anlatmama gerek yok... arada da 100.000 lira verip 2017 model honda civic aldık kaputunda ezilmeler oluştu, 90.000 lira verip polo aldık dsg şanzıman yüzünden 12.000 lira masraf çıkardılar, sıfır toyota corolla aldım motoru arızalı çıktı muhatap bulamıyorum diye şikayetleri okudukça kıkır kıkır gülüyoruz...
  • sonunda v8'ine sahip olduğum efsane.

    efenim kendileri 5000 motor, 241 beygirlik bir aygır. 4 cam otomatik, sağ elektrikli ayna, abs, otomatik klima, hız sabitleyici, elektrikli ayarlanabilir direksiyon... gibi özelliklere sahip(hepsi çalışıyor).

    v8 motorun sesi içerde çok ince bir müzik hissi yaratıyor, dışarda "i've got the power" diye hörüldüyor. bunun yaklaşık 3 katı fiyatı olan clio 120den sonra rüzgar sesinden yıkılıyorken w126da 200le giderken duyulan ses sadece ince bir v8 sesi oluyor (200le giderken devir saati 3500 - 4000 rpm civarında).

    kısacası clio, accent, megane gibi arabalara az yakıyor diye dünyanın vergisini verip, kasko sigortaya bi dünya para harcayacağıma babalar gibi v8 hörültüsü dinler, yağ bakımında 150-200 lirayla ustanın yanından uzaklaşırım. kasko, servis bakımı gibi kalemlere harcayacağım parayı da benzine gömerim.

    edit: yazım yanlışı
  • 2800 cc'lik versiyonuna sahip olduğum, kasa kodlu mercedes araç. vergiler belimizi bükmese, başka araca binmem.
  • her görüşümde afrika ülkeleri devlet başkanlarını aklıma getiren alman harikası.
  • mercedes'in s serisi otomobillerinin 1979-1992 arasında üretilen modellerinin genel adıdır. mercedes denilince akla ilk gelen, pek çok insanın hatıralarında yer etmiş estetik harikası olarak nitelendirilen modellerin yer aldığı serilerdendir. mercedes'in efsane tasarımcısı bruno sacco ve ekibinin özene bezene tasarladığı, alman mühendislerin inanılmaz bir detaycılık ve özveri ile üretiminin her aşamasını adeta ipeği dokur gibi ele aldığı w126 model araçlar, gerek yolların kralı olduğunu ifade eden iç ve dış dizaynıyla, gerekse dönemine göre inanılmaz olarak nitelendirilebilecek teknik özellik ve yenilikleriyle, otomobil üretim tarihinde gerçek anlamda bir kilometre taşı niteliği taşımaktadır.

    öncelikle s serisinin ne olduğunu açıklayalım. mercedes benz'in ürettiği araçlarda üç kategorizasyon türü vardır. birincisi aracın kasa modelini ifade eden w108, w116, w126 vb. tasarım kodlarıdır. ikincisi aracın bağlı olduğu kasa modelinin sınıfını ifade eden 200, 280 gibi donanım, teknik özellik vb. farklılıklara bağlı olarak ayrışan kodlardır. s serisi adını, mercedes benz firmasının kullandığı araç sınıflandırma kategorilerinden biri olan "sonderklasse" yani özel sınıf teriminin kısaltmasından alır. 280s, 280se/sel, 380se/sel ve 500se/sel, ülkemizde balina kasa olarak da adlandırılan w126 model araçların, yani s serisinin en bilinen modelleridir. burada "s" kasa kodu ile adı geçen araçlar 502 cm uzunluğundadır, "sel" kodlu araçlar ise 516 cm'dir. "sec" kodu ise serinin iki kapılı coupe versiyonlarını ifade eder.

    s serisi araçlardan 1985 yılına kadar üretilen 280s ve 280se modellerinin çekiş gücünü, w116 ve w124 modellerinde de bulunan, benzinli verisyonları 6 silindir veya 8 silindirli, dizel versiyonları ise 6 silindirli olan, çift kamlı (dohc), m110 motorları teşkil eder. 280s modelinde 156hp karbüratörlü, 280se modelinde ise 185hp enjeksiyonlu motor bulunur. 1980 yılında üretilen 300sd modelinde 5 silindirli 3 litrelik turbo dizel om617 motoru bulunur. 1985 sonrasında üretilen 260se ve 300sel gibi modellerde ise yeni bir motor sistemi kullanılır.

    mercedes w126 modelleri ilk olarak 1979 yılında frankfurt motor show fuarında tanıtılmış olup, kendisinden önce gelen benzer segmentteki w116'ya ve muadili araçlara nispetle daha çabuk ivmelenebilen, daha fazla konfora sahip olan ve tüm bunlarla birlikte daha az yakıt tüketimi olan bir araç sınıfı olarak dikkatleri hemen üzerine çekmiştir. rüzgar tünelinde yapılan testlerde, bir önceki kasa modeli olan w116'nın sürtünme katasyısı 0,41cd iken, w126'nın 0,36cd olduğu gözlemlenmiştir. dahası otomobillerde o dönemde henüz alışılmamış olan yeniliklere sahiptir. bu yeniliklerden ilki güvenlik kriterleridir. arka ve ön bölmelerde darbeyi emen gövde tasarımı, aktif gergili emniyet kemeri sistemi, airbag, fren anında kilitlenmeyen direksiyon düzeneği, çekiş kontrol sistemi, patinaj önleyici sistem ve canbus sistemi gibi özellikler sayesinde dönemin diğer araçlarına göre oldukça güvenlidir. bunların içerisinde dikkat çeken canbus sistemi aracın motor, şanzıman ve frenlerine ilişkin verileri elektronik olarak tek bir merkezde toplayıp değerlendirir.

    bu araçların iç tasarımı ise, tamamen konfor odaklıdır. söz gelimi ön ve arka koltuk ısıtma sistemi, tam otomatik klima, okuma lambaları, elektrikli koltuk ayarlama sistemi, deri döşemeler, koltukların arklarında ve yanlarında etajer ve bölmeler, arka koltuk ortasında yer alan açılır kapanır kolluk vb. döneminin diğer araçlarından farklı pek çok standart üstü özelliğe sahiptir.

    w126 model s serisi araçların tasarım ve test aşamasını gösteren videolar:
    https://www.youtube.com/watch?v=br7tiwewvdm
    https://www.youtube.com/watch?v=z4jpuaiarng

    (bkz: mercedes benz 280se)
    (bkz: mercedes-benz 380 se)
    (bkz: balina kasa mercedes)
  • mercedes'in mercedes olduğu yıllardan bir şaheseri. şurada 1982 yılında yapılmış dayanıklılık testlerini görebilirsiniz. evet 1982'de mercedes arabalarına bu tarz testler yapıyormuş. ayrıca bu kasa, 1978'de abs sisteminin uygulandığı seri üretim ilk otomobildir* ve abs bu sene 40. yaşını kutluyor. w126'nın mercedes tarihinde yeri ayrıdır. o zamanlar dci motorlu mercedes'ler yoktu, mercedes'in şanı motoruyla ölçülüyordu. 450 sel mi 280 se 300 sel mi diye kıyaslanıyordu.
hesabın var mı? giriş yap