• the beatles'in please please me'den sonraki, 2. albumu.
    biraz daha bilgi icin (bkz: meet the beatles)
  • the beatles'ın 22 kasım 1963 tarihli uk çıkışlı ikinci albümü. debut please please me'den 8 ay sonra, aynı yıl içinde çıkması beklentilerin elbette ki karşılandığını göstermekle beraber; the beatles'ın özgün formlarından kesitler görmemizi sağlaması da (bu dozaj elbette ki please please me'ye göre daha fazladır ve rubber soul'la beraber tam anlamıyla bir olgunlaşma yaşayacağı gerçektir.) başka bir güzelliğidir. amerika'daki özdeşi/karşılığı ise meet the beatles'dır.

    albümün tarihine bakacak olursak;

    albümle ilgili stüdyo çalışmaları please please me'nin yayımlanışından 4 ay sonra başlar. please please me'nin getirdiği büyük başarı, liste başı olmuş şarkılar ve ulusal tanınırlık zannediyorum bu albümü bu kadar aceleye getirmiştir. tabii ki bu süreçte the beatles'ın değil müzik aynı zamanda şov dünyasının büyük bir parçası olmaya başladığını söylememize gerek yok; bunda emi'ın da büyük payı olduğu, daha fazla liste başarısı-para isteyen şirketimizin kısa sürede bunu başarmak istediğini söylemek sanıyorum yanlış olmaz.(iyice ilber ortaylı koktu ortalık bu arada.) ha tabi bu albüm please please me'den de fazlasını getirmiştir, o ayrı tabii.

    gelelim bir diğer meseleye, please please me'nin çıkışından sonraki bu süreç, tam anlamıyla beatlemania'nın başladığı süreçtir, bu süreç içerisinde yayımlanan single sayısı çok olmakla beraber, with the beatles için yine çok fazla cover yapılmıştır, beste yokluğundan ötürü. zira bu albüme singlelar alınmamıştır.(bir kanada single'ı olarak *roll over beethoven mevcut, bu hariç tabii.) her neyse, gelelim konumuza; bu singlelara bakacak olursak:

    from me to you/thank you girl
    parlophone - 11 nisan 1963-ingiltere
    veejay - 27 mayıs 1963-amerika

    she loves you/i'll get you
    parlophone - 23 ağustos 1963-ingiltere
    swan - 6 eylül 1963-amerika

    i want to hold your hand/this boy
    parlophone - 29 kasım 1963-ingiltere

    from me to you ile beraber liste başı olmak alışkanlık olmuş, she loves you ve arkasından i want to hold your hand ile birleşik krallık'ta tam anlamıyla beatlemania olgunlaşmıştır. please please me ile belli bir aşamaya ulaşılmış olsa bile, esas ''çılgınlık'' seviyesine ulaşmayı sağlayan elbette ki bu ardı ardına gelen üç single olmuştur; özellikle hem she loves you hem de i want to hold your hand ada'da 1964 yılı ortasına kadar listelerde kalmıştır. tabii amerikan listelerinde de bir hareketlenme* mevcut, 1964 başında i want to hold your hand'in yayımlanmasıyla bu süreç tamamlanır orada da. (bu gecikme kennedy suikasti ile de ilgili olabilir, ya da ona da bağlanabilir; bu durum kıllıdır biraz.)

    konu dağıldı, fakat demek istediğim şu, bu singleların getirdiği muazzam ötesi başarıdır bu albümün ortaya çıkmasını bu kadar hızlandıran. zira artık the beatles ne yapsa satılacaktır, tescillidir bu. nitekim hem 63 hem 64 yıllarında en çok satılan albüm olmuştur bu albüm ada'da. bu yönüyle yeri özel, beatlemania ile şişmiş bir ticari başarı getirse bile kesinlikle ''abartılmış'' olmayacak kadar güzel ve orijinal bir albüm çıkmıştır, adım adım olgunlaşan the beatles özgünlüğü ile beraber.

    albümde 14 şarkı mevcuttur, 6 tanesi cover; 7 tanesi lennon-mccartney, 1 tanesi de harrison imzalıdır. george harrison'ın bir bestesinin * yer aldığı ilk the beatles albümü olma özelliği de taşır. zaman olarak geniş bir aralıkta kaydedilmiş olup, enstrüman sayısı bakımından please please me'ye parmak ısırtacak seviyededir. piyano sadece george martin tarafından değil, paul mccartney tarafından da çalınır bu albümde. (little child ile.) bu bile bir özgüveni ve gelişmişliği göstermesi bakımından güzel bir ayrıntıdır kanımca.(ha olmaya da bilir, orda değildik tabii.)

    kişisel yorumum, a yüzü; b yüzüne göre çok daha cevval-baskın bir yapıda gibi. her yüzü güzel hoş orası da ayrı konu.(imgeye gel)

    albüm kapağı robert freeman tarafından fotoğraflanmış olup şöyledir.

    bu da incelemesi olsun ahan da:

    http://rkennke.wordpress.com/…iew-with-the-beatles/
  • haruki murakami'nin the new yorker'da subat 2020'de yayimlanan oykusu.
  • beatles'ın ikinci albümü. hayret nasıl yazmamıştım bu başlığa.
    içki içerken dinleyip dans etmek için ideal bir albüm gibi gelmiştir bana hep. çok kez yapmışımdır da bunu. başka şeylerle iyi gitmez hatta, kafamda nasıl özdeşleştirdiysem bu albümü alkolle. şimdi içerken aklıma geldi, açtım.

    tam adı "drinking with the beatles" sayılır benim için.
  • the beatles'ın '63 çıkışlı ikinci albümü.

    ilk albümde olduğu gibi burda da 14 şarkının altısı cover'dır. tek fark, kalan sekiz şarkının tamamı lennon/mccartney bestesi değil, bir tane george harrison bestesi var. (bkz: don't bother me)

    albümde yer almayan i want to hold your hand ve this boy da albümün kayıtları sırasında kaydedilmiş.

    albümün ikonik kapak fotoğrafı robert freeman tarafından çekilmiş. fotoğraf yıllarca birçok sanatçı/grup tarafından taklit edilmiş.

    rolling stones dergisinin en iyi 500 albüm listesinde 197. sıradadır.
hesabın var mı? giriş yap