• maalesef geçen gün yaşadığım olay. 5 senesini vejetaryen geçirdikten sonra vegan olmuş biri olarak böyle bir olayı yaşayınca daha da bi' üzüldüm. sonuçta bahsettiğim zaman dilimi az buz bir zaman değil, 5-6 sene boyunca tüm yediklerimden tutun kullandığım kozmetik ürünlerine kadar her şeyimi tek tek araştırıp vegan aldım, gittiğim her yerde vegan restoran aradım araştırdım. bu kadar emekten sonra, vegan/vejetaryen arkadaşlar ne hissettiğimi eminim çok iyi anlayacaktır, insanın ister istemez canı sıkılıyor. bu yazıyı da vegan/vejetaryen olan, olmayan veya olmak isteyen hiçbir insan yaşamasın, dikkatli olsunlar diye yazıyorum.

    geçen vegan bir arkadaşımla yemekteyken, vegan mantı konusu açıldı, normal mantıdan farkı da içinde mercimek var kıyma yerine. geçen denemiş, çok hoşuna gitmiş. yoğurduydu (bazı arkadaşlar bu noktaya takılmış, evet vegan yoğurt var) sosuydu derken zaten tadı pek fark etmiyor dedi, mantıyı aldığı yerin iletişim bilgilerini falan verdi. mantı da zaten uzun süredir yemediğim ve eksikliğini hissetmediğim bir şeydi ama pandemi sebebiyle yeni mekanlar keşfedemiyorum, haliyle normalde gittiğim vegan restoranlardaki seçeneklerden sıkıldım bir süre sonra. dedim tamam zaten uzun zamandır yemiyorum, bir farklılık olsun bu sefer de mantı yiyeyim diye bir heves sipariş ettim mantıyı arkadaşımın önerdiği yerden. 2 gün sonra elime ulaştı, üzerinde 'mercimekli' yazan bir paket, içinde de mantılar var irili ufaklı, el açması belli. ben de gayet mutlu bir biçimde dolaba attım akşama yapayım diye.

    yemek saatime yakın, mutfağa geçtim, tenceremin içine su+1 kaşık tuzumu ekledim. su kaynar hale gelince mantı paketini açtım, kokladım. bir tuhaflık olmadığını düşündüğümden de direkt döktüm mantıları tencereye, hafif diri kalıncaya kadar pişirdim. sosunu yoğurdunu hazırladım, tabağa almış olduğum mantıya döktükten sonra kıymalı olduğundan bihaber şekilde afiyetle yedim. kendi kendime diyorum herhalde uzun süre yemediğimden tadı bu kadar iyi geldi, resmen vegan mantı diye normal mantı yapmış adamlar falan. nasıl mutlu oldum türkiyede vegan seçenekler çok başarılı diye. içi açılmış olanlar da zaten kıymalı mı mercimekli mi anlaşılmıyor, paketin üstüne kocaman 'mercimekli' yazarken aklıma gelen son şey içindeki kıymaları koklamaktı yani mercimek mi et mi olduğunu anlamak için. neyse. yemeği yedikten sonra arkadaşa yazdım valla süpermiş çok sağ ol falan diye. asıl olay da bu konuşmadan sonra başladı.

    bilinmeyen bir numara arıyor, saat de geç olmuş. diyorum acil bir şey herhalde, açıyorum telefonu. telefon diğer ucunda telaşlı bir kız, “ceyda hanım iyi akşamlar, rahatsız etmedim umarım?” diye soruyor, iş ile alakalı zannedip “yok yok buyrun” diyorum, kız başlıyor anlatmaya. işe yeni başlayan bir eleman paketlerin üstünde yazı yazdığını fark etmeyip kıymalı mercimekli tüm siparişleri karışık bir şekilde hazırlamış, mevzuyu fark eden müşteriler de arayıp durumdan şikayetçi olmuş. muhtemelen benimki de kıymalı olabilirmiş, haber vermek için aramış. başta şoka girdim, şaka yapıyor falan zannettim. ama baktım ciddi, gittim artan mantıya baktım. harbiden de kıymalı. telefonun diğer ucundaki kıza sinirlenince de kız, “lütfen kusura bakmayın ancak çok büyük bir sorun değil, para iadenizi yapacağız” dedi, mevzuyu para zannetmiş, sinirlenip kapattım telefonu. bir de böyle insanlar vegan mutfağız diye geçiniyor, inanamadım. zaten mekanın vegan olmayan ürün sattığını bilsem sipariş bile vermezdim ayrı konu. ben yandım siz yanmayın, yemeden önce yemekleri iyice bi' kontrol edin. hala kötü hissediyorum üzerinden zaman geçmiş olmasına rağmen.

    mevzuyu avukatıma anlattım, hukuki sürece gireceğimiz için burada mekan ismini paylaşmamam gerektiğini söyledi. şimdi burada dava açacak olmamı gereksiz bulacaklar elbette ki olacak, ancak orada et yerine alerjim olan bir madde de olabilirdi (ki ceset yemek benim için gayet alerjenik bir şey) ve ben bunu fark etmeyebilirdim, bu büyük bir ihmaldir, alıcıya yapılan bir ayıptır.

    dikkatli olalım lütfen. ben hazır bozulmuşken bi sucuklu yumurta gömdüm ama haftaya devam edeceğim.
  • yanlışlıkla yerseniz bozulmuyor diye biliyorum. allah kabul etsin.
  • içki içmeyen birinin bilmeden alkollü bir şey içtiğinde hissettiğine epey benzer olmalı. geçmiş olsun.
  • dübürden sütlü krem yukarı kaçarsa veganlık bozuluyor mu? ben de hep bunu merak etmiştim.

    hindistan cevizi sütü olmasına dikkat ederim ama normal sütlü almışız yanlışlıkla.
  • 60 gün sadece çimen yemek ile sonuçlanacak vahim hata.
  • niyet önemli. veganlık bozulmaz. sadece şeytan biraz yoklamış, mantı hoşuna gitmiş. aman dikkat kardeşim.
  • olay bana çok inandırıcı gelmedi.
    gerçek olsa dahi bu sebeple garibanın tekine dava açılacak olması insanlık dışı bana göre. insan bu, hata yapar. vegan besleniyor olsaydım ve böyle bir hata olmuş olsaydı ben de çok üzülürdüm ama kimseyi işinden etmezdim.
    hiç aramasalar haberi dahi olmayacaktı kişinin. mahkemeden de hiçbir şey çıkmaz.

    ayrıca 6 yıldır bitkisel kaynaklı beslenen birinin yediği mantıdaki et tadını alamaması imkansız. yalan dolanla başlık açın, inanan bol.
  • tek derdimiz bu olsun dediğim olay
  • koyundan az beyni olan boş bir zevzegin isyanı. veganligin bozuldu kardeş, inekler acil durum toplantısı yapıp senin 3 ay yoga yapmanı yasakladılar.
hesabın var mı? giriş yap