• dört sene önce yazılsaydı benim için daha faydalı olabilecek tavsiyeler. tecrübelerimizi paylaşalım bakalım:

    -ilk birkaç gün canınız yanabilir, göz refleksleriniz işin içine sıçabilir. normalde alışma süresi 1 hafta falandır ben 3 haftada zor alıştım. doktor iyice tırsanlara, canı yananlara uyuşturucu özellikli göz damlası vermektedir. durumunuz böyleyse doktorunuza sorunuz. o damla komik bir etki yapıyor insan bünyesinde.

    -lens solüsyonları genellikle 2 alana 1 bedava veya 3 alana 1 bedava şeklinde kampanyaları vardır. kaçırmayınız çabucak bitiveriyor nasılsa.

    -eğer çok fazla çapaklanma vs. varsa göz doktoruna gidiniz göz alerjisi olabiliyor.

    -göz renginizi değiştirmek için lens takıyorsanız allah akıl fikir versin.

    -tırnaklarınızı kesin

    -lens bazen çıkmayabilir. gözünüzü alenen sikmenin alemi yok, benim zamanında yaptığım gibi. aşağı çekip biraz kıvrılmasını sağlayın veya korkmadan iki parmağınızı yanlara koyup çekiverin.

    -günlük lens kullanımı pahalıdır, ama rahattır, ben zorunluluktan geçtim, ama şikayetim yok. yine de günün sonuna doğru görme kalitesi bozuluyor.

    -alkol aldığınızda lensler biraz daha farkedilir olur.

    -gözünüzü fal taşı gibi açmayın, lens fırlayabiliyor.

    -yedek taşıyın

    -solüsyon taşıyın, en azından kutusunu.

    -göz iltihabı riskiyle yaşamayı öğrenin. abidik işlere kalkışmazsanız (yere veya lavaboya düşen lensi bodos takmak, denize lensle girmek gibi)

    -lens belli bir süre sonra göz korumanızın içine edecek. lenssiz de olsanız denizde havuzda gözünüzü açmanızla gözünüze kürdan saplamanız arasında bir fark olmadığını öğreneceksiniz.

    -arada sırada lense ara verin, bir süre gözlük kullanın (bir iki gün). yapmazsanız daha uzun süre ara vermek zorunda kalıyorsunuz.

    -lensi takarken ve çıkarırken eliniz mutlaka temiz olsun. bir de havlu yerine peçeteyi veya kağıt havluyu tercih edin. havlulardan, özellikle yeniyse elinize iplik neyin bulaşıyor sonra gözünüzle lensiniz arasından beş santim havlu kalıntısı çıkarıyorsunuz.

    -lenslerinizle uyumayın, özellikle günlük lens ise. feci yapışıyor, çıkarken de acı verip göz kızartıyor. ayrıca çapak olayını arttırıyor.

    -gözlükçüleri dolaşın lens fiyatları için. çoğunlukla daha ucuza bulabileceğiniz bir yer vardır. hatta kangurum.com.tr'de 40 liraya aldığım lensi 20 ytlye buldum, şaştım.

    -mutlaka yedek gözlük bulundurun.

    -lenslerinizi zırt pırt takıp çıkartmayın. akşam evde oturacaksanız gözlükle oturun.

    son söz olarak lens göze faydalı bir şey değildir. özellikle gözyaşı azalmasına ve buna bağlı olarak göz kuruluğuna sebep olur. ama lensin vereceği zararlar sizin hijyen seviyenize, dikkatinize ve şansınıza bağlıdır. eğer toprağa düşürdüğü lensi iki tükürükle takabileceğinizi sanıyorsanız, denize lensle girip gözünüzü açıyorsanız, takıp çıkarırken gözünüzü deşiyorsanız yukarıdakileri boşuna okudunuz. acilen köpek sevginizi geliştirmenizi tavsiye ederim.
  • -gözünüzde lens olmadığını farkettiğinizde hemen panik yapıp sağa sola bakmayın acep nereye düşmüştür diye. muhtemelen göz kapağınızın altına kaçmıştır. şööyle aşağı yukarı oynarsanız gözkapağınızla görürsünüz orada olduğunu.
  • yaz aylarında kuruyan gözlerinizde lens taşımak oldukça zorlu bir hal alabilir. bunun için cepte taşınan bi göz yaşı damlası hayat kurtarır.
  • - sinema gibi havasız veya kalabalık/dumanlı mekanlarda gözünüz kurur ve dikkat etmezseniz lensiniz de kuruyup düşebilir. solüsyon taşımak kolay deil ama arasıra wc'ye gidip yüzü yıkamak yardımcı olabilir. mümkünse yedek cihazınızı (gözlük) yanınızda taşıyın. yedek gözlük almamazlık etmeyin er geç lazım olacak.

    - lensle uyuyakalabilirsiniz ama bunu 2 gece üstüste yapmayın. belki yapan milyonlarca insana bir şey olmadı evet. ama enfeksiyon riskine değer mi? 10 yıl sonra bir gözüm olmasa da olur diyecek kadar larc iseniz, yola devam.

    - lens, solüsyon ve doktor konusunda cimri olmayın. dış organlarınızdan en önemlisi üzerinden 5 kuruş tasarruf etmeyiverin.

    - aylık vs günlük lens olayını doktora sorun. herkesin rahat etme şekli farklı.

    - değişik markaların farklı tip lenslerinin çapı ve eğimi farklı olur. reçetede yazmamışsa doktora açıp sorun, yanlış ebattaki lens rahatsız eder hiç takamazsınız.

    - renkli alacaksanız, almadan önce güvendiginiz birkaç kişiye aynı rengi takan "başkalarının" gözünde gösterip fikir alın. siz alıp taktıktan sonra çoğu insan "bok gibi olmuş bu renk" diyemez.

    - sona kaldı ama donakalmasın: lense başladıktan sonraki 1-5 ay sorunlu olabilir dert etmeyin. alıştıgınız zaman diş fırçalamanın 10da biri kadar eziyet veriyor.
  • - burda yazılan tavsiyelerin bazılarına inanmayın.

    - eğer doktorunuz gözlerinize uygun görmüş ve vermiş ise uzun süreli, hava geçirgen lensleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. ben şahsen 15 sene kadar uzun süre takılan lensleri kullandım. hiç bir sorun yaşamadım. 40 günde bir değiştirdiğim lenslerle uyuyor, banyo yapıyor ve gözlükle (yüzücü gözlüğü müydü bunun adı) denize de girebiliyordum. evet doğru okuyorsunuz lensler 40 gün boyunca gece-gündüz gözümden çıkmıyordu.

    - tek dikkat edilmesi gereken nokta özellikle yataktan kalkarken gözlerinizin kurumuş olması olasılığına karşı gözlerinizi dikkatli açmanız, gözlerinizi gereksiz yere oğuşturmamanız, yanınızda her daim rahatlatıcı damla ve lens kutusu taşımanız. gözlerinizde kızarıklık vs gibi bir rahatsızlık olduğunda lensleri hemen çıkartın ve doktorunuza gidin. söylemem gerekirse birkaç kez bu başıma geldi. doktorun verdiği ilaçları kullandım ve rahatsızlık geçti.

    - son tavsiye mümkün ise lense hiç başlamayın. direkt olarak laser ameliyatı olun.

    - önemli bir not düşeyim: lensler çeşit çeşittir, kimisi bir gün boyunca takılıp gece çıkartılması gereken lensler, kimisi haftalık, kimisi de uzun süre takılabilen lenslerdir. uzun süre takılabilen lensler bir aylıktır, kullanıma göre 30-40 gün kullanılabilir. bu lensler ile uyunabilir, banyo yapılabilir, yüzücü gözlüğü ile göze su kaçmaması sağlanarak denize de girilebilir. bir ay sonunda bu lensler atılır ve yerine yenisi takılır. bu lensleri kullananlara tavsiye sık sık çıkartmamalarıdır. çünkü yok kirlendi vs diye durmadan çıkarılır takılırsa göz ortamı sık değiştiği için zararlıdır.

    tekrar ediyorum. eğer doktor uygun görmüş ve size vermiş ise bu tip lensleri kullanabilirsiniz. her göz tipi değişiktir, bütün lensler uygun olmayabilir. eğer üzerinde aylık-extended wear lens yazıyorsa ve doktor verdiyse kullanmakta zarar yoktur.

    google ufak bir arama ile extended wear contact lens kullanımı ile ilk bulduğum sayfa. riskler filan var mı yazıyor. biraz daha araştırılarak sağlıklı bilgiler bulunabilir. sonuçta sık sık göz doktorunun kontrolüne gitmek ve bahsettiğim gibi rahatsızlıklarda hemen lensi çıkarıp doktora gitmek gerekli.

    http://www.allaboutvision.com/…ontacts/extended.htm

    - ikinci ek: mümkünse laser ameliyatı diyorum, ben 5 sene önce oldum, çok memnun kaldım. göz doktoru yakınımın bana söylediği ise uzun süre lens takmanın zararlı olduğu, ameliyatın faydalı olduğu idi. sonuçta araştırın. lasik için de benim gibi çok memnun olanlar var, geri dönüş yaşayanlar da var.
  • gozunuz kahverengiyse lutfen freshlookun mavi lenslerini israrla takmayin, guzel durmuyor.

    yaz sicaginda solusyonunuzu arabanin ici, pencere kenari veya oda sicakliginin ustundeki yerlerde muhafaza etmeyin, cok cabuk bozulabiliyor.

    imkaniniz varsa lens saticilarinin ucretsiz goturdugu doktorlara degil de dogru duzgun bir hastanenin goz doktoruna gidin ve ona danistiktan sonra lens kullanmaya baslayin.

    ilk 1 ay takip cikarmakta zorluklar yasayabilirsiniz ama yilmayin. zamanla 2 saniye icerisinde lensinizi cikarip takabilecek duruma geleceksiniz.
  • - ilk taktığınızda gözünüzde yabancı bir cisim varmış gibi gelicektir, "bu hep böyle mi olacak" diye panik yapmayın bir süre sonra(en fazla 1 ay) alışıyorsunuz ve o his tamamen kayboluyor.

    - gözünüze birşey kaçtıgını hissettiğinizde ki bu ufacık bir toz yada gözünüze düşen bir kirpik bile olabilir, kesinlikle panik yapıp gözünüzü acmaya çalışmayın bu size daha cok acı verecektir. mümkün mertebe başınızı arkaya yaslayarak gözünüze göz kapağınız üzerinden hafif hafif masaj yapın. zaten bu süre zarfında gözyaşınız bir şekilde gözünüze kaçan o şeyi lensinizin üzerinden söküp alacaktır.

    - göz kapağının iç tarafından kirpik çıkan arkadaşlar olabilir. bu çok garip bir durum değildir, bundan haberdar olmayıp lens takmaya başladığınızda bunu fark edebilirsiniz. bence lensten vazgeçin çünkü bir süre sonra kesinlikle bir ızdıraba dönüşecektir. çünkü bu ters çıkan kirpiği doktor çekmeye çalışacak ve kirpikler kesinlikle cok acıyorlar gerek yok.

    - yıllık lensler ilk kez kullananlar için fazla masraflı olabilir ve vazgecme ihtimalini azaltır bu maliyet. "abi bi dünya para verdik, sonuna kadar denicem" dememek için aylık lenslerden başlamanız daha faydalı olur kesenize de.

    - lensler temiz kullanıldığı sürece "lens zaten temiz kullanılmak zorunda" gibi bişiler duyuyorum haklısınız, kastettiğim her gün cıkarıldığında daha uzun ömürlü olabiliyorlar. aylık lensleri 45 gun hatta 2 ay bile kullanabilirsiniz.

    - lens takmaya 15 yaşında başlayan biri olarak gözlerimdeki miyopi kesinlikle lens sayesinde 5.00 numara civarında durmuştur artık. doktorumun bana dediği eger gözlük kullanmaya devam etseydim şu sıralar 8-8.50 civarlarında geziniyor oldugumdur.

    - ergenlik süresinde göz bozuklukları daha hızlı ilerlediğinden aylık lensler daha kullanışlı olacaktır. yıllık lens alıp 6 ayda bir kontrole gittiğinizde göz numaranızın değiştiğini öğrenmek iyi olmaz.

    - daha önce söylenmiş ama yine de ben tekrar vurgulamak istiyorum. evde her ihtimale karşı gözlük bulundurun. hatta akşamları gözlük kullanın gözleriniz ferahlasın.

    düzgün kullanılırsa eger güzel bişeydir lens. tipi de düzeltir. *
  • 8 yıldır lens kullanan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki ben bile enfeksiyon kapmadıysam enfeksiyon kapmak için hakkaten baya kasmanız gerekir.

    -bikere her gece çıkarın. 8 yılda olsa olsa 1 gece o da mecburiyetten çıkarmamışımdır. ay hep lensle yatıyorum, hiç çıkarmıyorum demek karizma yapıp övünülecek bişi diildir. düpedüz denyoluktur.

    -lensle denize, havuza gitmeyin. oldukça kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. ha ben gittim ve bişi olmadı. ama tamamen şans faktörü

    -lens solüsyonunun iyisi yine kişiden kişiye değişen bişidir. ben yıllardır optifree kullanıyorum. değiştirdiğimde alerji oldum.

    -yere düşürürseniz filan tükürükmüş suymuş öyle fantastik olaylara girmeyin. alın hemen lens kabına atın. ne tükürüğü ya ıyk

    -yaz aylarında ve klimalı ortamlarda lens kurur. suni gözyaşlarından çok verim alamadım ben. o atlatılması gereken bi dönem gibi.

    -1 aylık lensi 3 ay kullanmayın. insan gibi 1 ay kullanın atın.

    -lens gözünüzün üst kısmına doğru kaçtıysa ayı gibi orayı parmaklamayın. göz kapağınızın üstünden parmakla kaydırıp aşağı indirin.

    -lensi çıkarmak için parmağınızı göz bebeğine götürüp aşağı doğru çekmeden önce gözünüzde lens olduğuna emin olun (yaaaaaa yaaa )

    edit: bu entryde yazılanların tamamı subjektif olup tamamen kendi deneyimlerim üzerine yazılmı$tır.
    hiçbiri bu başlıkta yazılanlara cevap niteliğinde değildir. dahası, sözlük formatında bir önceki entry e refere etme yada cevap verme gibi bişi söz konusu değildir. açın okuyun.
    ama ben lensi bu şekilde kullamıyorum ki ühühüh diye bana sevgili tripleri atmayın benim asabımı yerinden oynatmayın.
  • kontakt lenslerin gözle direkt temas eden protezler olması gerçeğinden yola çıkılarak titizlikle uyulması gerektiği anlaşılan kurallar bütünüdür. zira kirli gözlük camları gözünüz için direkt olarak bir tehlike yaratmaz ancak aynı şeyi kontakt lensler için söylemek mümkün değildir.
  • lens solüsyonunuz kalmadıysa aman bi şey farketmez düşüncesiyle lens kabına çeşme suyu koymayın ertesi gün lensi takmaya çalıştığınızda çok canınız yanabilir.
hesabın var mı? giriş yap