• bana, hayatımın bu noktasından sonra neden sabah 8 akşam 5 çalışarak en insancıl gereksinimlere dahi hiçbir şekilde sahip olamayacağımı ve dijital para borsasında da başarılı olmazsam hayatımın geriye kalan 40-50 yıllında her bir günümün acınası bir fakirlikle geçeceğini haykıran fiyat.

    eskiden çok maaş aldığını düşünerek hayal kurmak bile zevkliydi. "evi şöyle döşerim, mercedesi böyle alırım, o duvara şunu asarım, kitaplığı böyle döşerim" derken sabah işe uykusuz gözlerle giderdin. ama o bile bitti artık. artık en insani, batılı insanın en fazla yarım maaşla aldığı şeyleri almayı düşünmek bile abes oldu. ben bu ülkede artık 4 bin veya 8 bin veya 15 bin tl maaş aldığım hiçbir senaryoda dahi mutlu olmuyorum. açıklanan her bir fiyat sadece: "sen yarrağı yemişsin ve kendini kurtaramazsan bu bok çukurunda hayatın veya (daha düzgün bir ifadeyle) içinde bulunduğun çağın en ufak lezzetine dahi varamadan geberecek bir piç kurususun" diyor bana.
  • fiyatı üçe katlanmıştır. neden şaşırıyorsunuz?

    (bkz: başkanlık sisteminde neyiniz varsa 3'e katlanacak)
  • trollerin "stoklara gelmeden ülkemde tükenecektir." yazdığı ama 80 küsür milyonluk ülkeye stok diye 1000-3000 civarı cihaz gönderildiğinden bahsetmediği, ab ve abd fiyatları ab abd siyasal islam ile yönetmediği için piyasa şartlarında normal olan ama siyasal islamcılar tarafından cihazdan fazla vergi alımı sonucu bu fiyatlara varan apple ürününün ederi.
    (bkz: siyasal islamcılar bu ülkenin kanseridir)
  • az önce lansmanı yapılan m1 max işlemcili apple macbook pro’nun fiyatıdır. kimler alacak merak konusudur

    bugün almak isteseniz 40 bin lira müsait limiti olan kart bulmanız gerekli. hadi kartı buldunuz, bankanız size müsaade etmeyecektir, alıma bloke koyacaktır. öyle bir paradan bahsediyoruz.

    2022 edit: 52500tl
  • satsan şahin alamazsın.

    bağzıları sağolsun
  • nefret ediyorum işin içine dolar kurunun girmesinden ama bizim paramız açısından bol sıfırlı bir fiyat bu. ağzını doldura doldura "kırk bin tele" diyorsun da 4300 dolara tekabül ediyor. 4300 tl'ye olsa göbek atarız ucuzmuş diye. adamların 4300 tlsi işte. üstelik bizim için ithal ürün olması nedeniyle vergisi de daha fazladır. ürün pahalı değil biz fakiriz. ayrıca dolar yükseldikçe macbook alamıyorum diye değil, peynire zam gelecek diye geriliyorum. bu daha saçma ve önemli bir problem bence.
  • özellikle son 5 yılda akıllı telefon ve diğer bazı bilişim ürünlerinin fiyatları çok yükseldi. kendi kategorisindeki bir ürünün 5 sene önceki amiral gemisi versiyonunun fiyatı ile bu güne dair bir amiral gemisi segment ürünü arasındaki fark %100'lük bir artışı buldu.

    2015 yılında benzer bir macbook cihazın başlangıç modelinin fiyatı 1300 dolar, pro versiyonunun fiyatı ise 2400 dolar olarak gerçekleşmiş.

    fiyat artışı ile ilgili macbook cihazları tek başına değerlendirmemek de lazım. diğer bir örnek olarak akıllı telefon cihazlarından da bahsetsek yanlış yapmış olmayız. en iyi amiral gemisi cihazlar 1500 dolar, bazen de 2000 doların üzerine çıkan fiyatlara sahip olmuş durumda. bir cep telefonu için 75 inch ekranlı, 4k tv'lerin bile maliyetini geçen rakamlardan bahsediyoruz artık. kulağa çılgınca geliyor.

    "bu deli artışın arkasında ne var ve tüketici bu artışlara rağmen bu ürünlere rağbet etmeye devam edebilecek mi?" sorusunu istemeden soruyoruz ve her seferinde yeni bir cihaz lansmanının ardından o cihaza saldırırcasına stokları eriten vatandaş cevabı hızla veriyor.

    ilk iphone telefonun çıktığı dönemi bir hatırlayalım. telefon, dönemi açısından çok pahalı denebilecek bir rakam olan 599 dolara satılıyordu. dönemin microsoft ceo'su steve ballmer verdiği bir röportajında, dünyada oluşan iphone çılgınlığından şu şekilde bahsediyordu:

    --- spoiler ---

    iphone'un önemli bir pazar payı alma şansı yok! apple bu işten çok para kazanabilir ama piyasada yıl boyunca satılan 1.3 milyar telefon rakamına bakacak olursanız, iphone'un bu pazardaki %2-%3'lük satışı çok önemli değişiklikler yaratmayacak. bu şekilde apple gibi piyasa payı düşük olan cihazı satacağıma, piyasanın %70-%80'ine yazılımı satmayı tercih ederim.
    --- spoiler ---

    ürettiği windows yazılımı ile dünyayı değiştiren bir teknoloji devinin taşınabilir akıllı cihazların geleceği ile ilgili yanlış stratejisi bu pazardan silinmelerine kadar gitti. insanlar ballmer'i yamulturcasına iphone almaya devam etti. hatta işlerin blackberry, palm ya da nokia için bile ne hale geldiğini de hepimiz biliyoruz.

    iphone ürettiği her cihazda bir küçük bir de büyük versiyonla piyasaya çıkarak çeşitliliği arttırmış gibi oldu. bir normal model, bir de pro versiyon... hatta son yıllarda buna ek olarak pro max versiyonunu getirdiler. bu sayede pro ya da pro max versiyonlarını 2000 dolara kadar bir rakama satabilir hale geldiler.

    benzer bir stratejiyi google da uyguladı. google pixel isimli cihazı bir normal bir de xl versiyonu ile lanse etti. ilk yıllarda pixel cihazların lansman fiyarları 529 dolar iken, artık döneminin üst segment bir xl pixel telefon fiyatı 1000 dolar rakamını geçer hale geldi.

    zira samsung da bu stratejiyi uyguladı ve galaxy s serisi telefonlar ultra isimli takılar ve her lansmanda ek bazı özellikler kazanarak 1600 dolar rakamlarına ulaştı. katlanabilir teknolojiyi de iyice yaygınlaşmadan ilk kullanan kişilerden olmak istiyorsanız 2000 dolar üzeri bir rakam ödemek durumunda kalıyorsunuz.

    fakat yine de fiyat artışlarını sadece pazarlama taktiklerine bağlamak pek akılcı değil. çünkü artık bu cihazlarda ekranlar daha iyi, her yeni bir modelde kırılmalara, düşmelere ya da sıvı temas durumlarına karşı çok daha korunaklı teknolojiler kullanılıyor. piller büyüyor ve depolama alanları artıyor. her yeni işlemci daha hızlı bir performans vaad ediyor. firmaların, yeni bir teknolojiyi ürünlerine uyarlamaları da ek maliyetler getiriyor. pazardaki yarış öyle kızışmış durumda ki, firmalar, bünyelerinde çalışmak için transfer edecekleri yetenekli ve şöhretli bir yazılımcı ya da mühendise de eskiden rüyalarında görebilecekleri maaşları artık kolaylıkla verebiliyorlar.

    cihazlarda kullanımı artan her yeni teknolojinin telif hakkı ödemeleri de maliyetleri yükseltiyor. her bir ekstra teknoloji, o cihaza ek maliyet saplıyor. kullanıcı olarak söz konusu yeni bir özelliği günlük hayatında kullanmasan bile özellikli bir cihaza sahip olmak fetişi yüzünden o parayı veriyor ve üretici firmanın kâr beklentisini karşılıyorsun.

    günümüz teknoloji savaşlarında taşınabilir akıllı cihazların fiyatlarının düşmesini beklemek hayalcilik olur. bunun yerine kendi satın alma stratejilerimizi gözden geçirmek daha akıllıca ve rasyonel. 40 bin tl fiyat etiketine sahip bir macbook pro için paran yetmiyorsa o performansa en yakın "amiral gemisi katili" olarak adlandırılan cihazlardan birisine yönelmen sana maliyeti yarı yarıya düşürme fırsatı verecek. hakeza, iphone kullanabilmek adına, aynı arayüz ve aynı yazılım ile çalışan iphone 13 pro max yerine iphone 11 alarak da işini görebilme imkanın var.

    andoid cihazlar için de benzer bir durum ile gayet iyi cihazlara sahip olmak mümkün. samsung galaxy s21 ultra yerine bir önceki senenin amiral gemisi samsung cihazı telefon ile ihtiyacını ve aradığın kaliteyi yakalamak elbette mümkün.
  • bunlar vatan haini. afedersiniz bir adet bilgisayari 40000 tl ye satarak ülkemizi fakir göstermeye calisiyorlar. vestel marka laptoplar varken kuresel güçlerin markası olan elmayı almakta son derece aptalliktir!!!!!! üstelik vestel 5 kat daha kaliteli ve ucuz.
  • linçlemeyin de fiyatlar tr piyasasında normal. 42 bine msi asus falan var isterseniz. sebebi apple değil, başka parametreler.

    bununla para kazanıyorsan 30-40 gayet ok.

    apple ürünü sattığında çok az değer kaybediyor. az para verip yenisiyle devam ediyosun.

    şirkete alıyosan zaten kdv, demirbaş gider falan filan.

    video editlerken hızlı yanıt alıyosan, daha çok 'şey' deneme şansın var. daha hızlı sonuç almak var.

    yanına şarj almadan tüm gün dışarda kullanabilmek kimileri için bir artı mesela.

    aynısı hızlı internet için daha çok para verirken geçerli. işinin bir parçası buysa.. müşteriye daha hızlı göndermek, daha hızlı yanıt almak. hepsi günün sonunda iş verimini artıran şeyler. verimlilik mühim.

    özetle kim alıyo diyosan hedef kitlesi sen diilsindir. göm geç.
  • amerikalıların 0 faizle 12 ay boyunca ayda 292 dolar ödeyerek sahip olacağı alet. amerikalılar için bile pahalı bu arada. 3500 dolarmış. o fiyata 2080 super li laptoplar var. merak eden amazon, newegg vb. bakabilir.
hesabın var mı? giriş yap