• keyiften ne anladığınıza bağlı. misal benim için keyif beni yormayacak; lakin gözümün önüne geldiğinde de içime mutluluk verecek şey demektir.

    ki bu tarife de en çok uyan #123787010 entry'mde bahsettiğim sansevieria zeylanica'dır. susuz kalmış, sıcakta kalmış, soğukta kalmış, bir köşede unutulmuş hiç aldırmaz. o yaşamasına bakar. hele bir de çiçek açtı mı var ya, kokusundan başınız döner. e zaten yeşil yeşil duruyor gözünüzün önünde. her açıdan verimli ve keyiflidir.
  • sadece hobi düzeyinde botanik ile ilgilenen biri olarak listelemek istediğim bitkilerdir.

    benim açımdan incelemesi ve izlemesi keyifli olan ve pek bilinmeyen bitkileri listeleyeceğim.

    ophrys apifera ( arı orkidesi): bir orkide çeşididir. isminin arı orkidesi olmasının sebebi çiçeğinde polenlerini barındırdığı bölgenin arıları kandırabilmek için arı şeklinde evrimleşmiş olmasıdır.

    arı orkidesinin çiçeği kraliçe arı şeklinde olduğu için çevresinde gezinen arılar oraya konmuş bir kraliçe arı olduğunu zannederler. çiftleşmek için bitkiye konar ve bitkinin çiçeği ile vücutlarının her yerini temas ettirip polene bulanırlar. böylelikle arı orkideleri arıları kullanarak polenlerini saçma konusunda diğer bitkilere karşı avantaj kazanırlar.

    tipleri şöyledir -> görsel

    nepenthes (suibriği): dallarından içi pürüssüz ve aşırı kaygan bir yüzeye sahip olan ibrikler sarkan bir bitkidir bu.

    bütün etobur biktiler gibi yetiştiği coğrafyada azot eksikliği olduğundan öldürdüğü böcek ve hayvanların cesetlerindeki azotu kullanarak hayatta kalırlar.

    ibriklerinden nektar kokusu yayarak etraftaki böcekleri ibriklerin içine çekerler. içeri giren böcekler aşırı kaygan yüzeyden tırmanamadıkları için orada kalır ve bir süre sonra ölürler.

    yetiştirmesi zor ve meşakkatlidir ancak başarılı olunursa izlemesi çok keyif verir.

    tipleri şöyledir -> görsel

    ceropegia sandersonii ( paraşüt çiçeği): bunlar venüs sinekkapanı ve arı orkideleri gibi bitkilerin ortak özelliklerine sahip bitkilerdir.

    paraşüte benzer bir görüntüleri olduğu için paraşüt çiçeği ismini almışlardır.

    çiçek bölgelerinden ölü böcek kokusu yayarlar (insanlar bu kokuyu alamaz) ve civardaki leşçil böcekleri bu şekilde kendilerine çekerler. gelen böcekleri polenlerini bulundurdukları bölgede sıkıştırıp polene bulanmalarını beklerler. böcek tamamen polene bulandığı zaman kilidi açar ve gitmesini sağlarlar. böylelikle tohum verirler.

    tipleri şu şekildedir -> görsel

    codariocalyx motorius ( dans eden bitki ): bu arkadaş darwin'in en sevdiği bitkilerden biri olarak bilinir. kendisi ışığa ve sese karşı diğer bitkilere nazaran çok daha duyarlı olduğu için müziğe tepki verir ve dans edermiş gibi görünür.

    tipi şu şekildedir -> görsel

    drosera capensis ( güneş gülü): bu benim favorim.

    uzun ince dallarının pembe yüzeyinin üstünde tarak ucu gibi yuvarlak ve minik damlalar şeklinde yapışkan salgılar.

    gelip de üstüne konan böcekler önce yapışıp çırpınmaya başlarlar. çırpındıklarında da bitki uyarılmış olur ve bitki kendisini böceğin üstüne dürüm gibi sarıp iyice yapıştırır.

    görüntüsü şu şekildedir -> görsel

    catapult - flypapre ( mancınık sinekkapan ): bu arkadaş çok zor bulunuyor. ben türkiye sınırları içerisinde bulamadım en azından.

    aynı güneş gülüne benzese de güneş gülünden çok daha aktif bir hayatı var. şu videoda da görülebileceği gibi yapraklarının ucuna dokunan böcekleri çok hızlı bir şekilde kaldırıp yapışkanlarına vurarak etkisiz hale getiriyor.

    görüntüsü şu şekilde -> görsel
  • sabırsız insanlar için, en kısa sürede çiçek açanlardır. bekle bekle nereye kadar. *
  • meyve ağaçları,
    erik, mandalina, portakal... özellikle narenciye ağaçlarının çiçekleri cennet gibi kokar...
  • (bkz: sardunya) az su ister, susuz kaldıkça çiçek açar. bir ay sonra aklına gelir bir bakarsın ölmemiş. o derece de madafakadır.
  • çim adam.
  • lavanta, bayilirim!
  • dışarıda, açık havada pencere önü çiçekleri:

    (bkz: sakız sardunyası)
    (bkz: siklamen)
    (bkz: şeker begonyası)
    (bkz: rozet çiçeği)
    (bkz: süs narı)
    (bkz: ateş çiçeği)
    (bkz: küpe çiçeği)
    (bkz: çuha çiçeği)

    ev içi pencere önü çiçekleri:

    (bkz: kohleria)
    (bkz: antoryum)
    (bkz: afrika menekşesi)
    (bkz: camgüzeli)
  • d) hiçbiri.

    bir insan niye evde bitki yetiştirir bunla asla anlamadım, anlayamayacağım. ondan sonra da kadınla erkek yatak dışında uyumsuz yaratıklar dediğimde bana acayip acayip şeyler diyorlar. bitki lan bu bitki. tarlada, bahçede, kırda, bayırda olur. salonda ne işi var amk!
  • hiç yetiştirmedim ama aşırı derecede yetiştirmek istiyorum. sinek kapan bitkilere aşığım. o nasıl güzellik o nasıl zarefet o nasıl tuzak? hele hele o nasıl atiklik öyle? masumiyetin ardından gelen o vahşilik kendi ayaklarının üzerinde durabilmesi adaptasyonu beni benden alıyor.

    kendini koruyan kaktusleri de çok severim. cok yetiştirdim karpuz gibi yaptım ekstra hevesim yok artık.

    küstüm bitkisi hiç sevmem o ney öyle iki sese kendini çekip büzüşmeler. allah kocasına yardım etsin. çit kırıldılar.
hesabın var mı? giriş yap