• (bkz: beyblade) (bkz: rei)
  • doğaya saygı, iş etiği, nezaket gibi kültürel benzerliklerin yanı sıra yin yang'ın da lagom gibi isveç kültüründe de dengeyi ifade eden bir karşılığının olması coğrafi olarak uzak iki ülke arasındaki dikkat çekici bir yakınlığı ortaya koyar
  • eski çağlarda çin'in oralarda, yin ve yang bir dağın güneşli ve karanlık kısımlarına verilen isimlerken (karanlık taraf yin, aydınlık taraf yang) zamanla bugün ki yin ve yang felsefesi, yani evrenin iki temel kuvvetini temsilen kullanılmaya başlanmıştır. daha sonraları da dişillik ve erillik anlamları yüklenmiştir.
  • (bkz: herkesin biraz puşt olması)

    uzakdoğulu utanmış açık açık söyleyememiş..
    hatta lafı dolandırıp resimlerini filan çizmiş ama olay bundan ibaret..
  • bu felsefeyi veya ikilemi ya da ne haltsa işte aklıma direkt celal şengör hocanın 12 eylül ve kenan evren fetişizmi aklıma gelir.

    evet celal hocanın içindeki tek kötülük budur
  • (bkz: nuh'un gemisi)
  • her şey iki kutupludur ve birbirine karşıttır.

    her şeyin birbirinden ayrılamaz iki karşıt kutbu vardır. "yin" ve "yang" kutubu. nerede yin ve yang kutuplaşması oluşursa, orada hareket de başlar. "bir" "hiçlikten" doğar. "iki" de "bir"den doğar. her şey ise iki'nin yani iki kutubun yin ile yang'ın tükenmeyen, değişen ve dönüşen sarmal döngüsünün ürünü olarak ortaya çıkar. her şey için geçerlidir. hücre bölünmeleri gibi gittikçe daha karmaşıklaşarak gelişir, dönüşür.

    kutuplar, karşıtını muhakkak kendi içinde barındırır.

    bir kutbun hakimiyetinin en güçlü olduğu yerde karşıt kutbu belirmeye başlar. en küçük gölge güneş ışınlarının en heybetli vurduğu sırada oluşur. bu andan itibaren ışık azalır, gölge uzar. gecenin içinde aydınlık ve sıcağın; gündüzün içinde de soğuk ve gölgenin bulunması; dişi görünümün içinde erkek, erkek görünümün içinde dişi olması; her sorunun, çözümü; sevginin, nefreti; eylemsizliğin, eylemi; savunmanın, saldırıyı barındırması gibi. taiji veya yin-yang imgesinin içindeki küçük karşıt renkli daireler bu özelliği anlatır.

    kutuplar karşılıklı bağlılık ilişkisi içindedirler.

    oluşumlar, karşıtı olmadan açıklanamazlar. karşıtların biri, diğerinden bağımsız olamaz. gündüz olmadan, gece; gece olmadan, gündüz açıklanamaz. gece olmadığı sürece, gündüz de yoktur. kutuplar birbirinden bağımsız ele alınamazlar. bu durumda beden ve psikoloji ayrı ayrı incelenemez. organların kendisi yin, işlevi ise yang'dır. biri zayıf düşerse bu öbürünü de etkiler. korku misal yang etken olarak taşkınlık seviyesinde seyrediyorsa, bu taşkınlık yin olan organa da zarar vermeye başlar yani bu örnekte böbrek zarar görmeye başlar. böbrek yini düşüşe geçerse kalbin yangını serinletemez bu da kalbin yangında taşkınlığa yol açar. kalpteki yin ve yang karar seviyesinin bozulması halinde kişide farklı psikotik patlamalar ortaya çıkabilir. yin ve yang hiçbir zaman tek başına mutlak olarak bulunmazlar.

    kutuplar karşılıklı olarak bir diğerine dönüşebilirler.

    karşıtlar, birbirine dönüşebilen yapıdadır. dönüşüm aşamalarla, kendi sürecine bağlı olarak gerçekleşir. her sürecin bir haddi vardır. dönüşüm, uyum içinde veya uyumsuz gerçekleşebilir. uyum, yin ve yang'ın olağan doğal seyridir. uyumsuzlukta yin veya yang herhangi bir etkenle taşkın ya da seyrelme halinde alt veya üst haddine ulaşır. bu aşamada kutuplar karşıtına dönüş yapar yani yin yang'a; yang da yin'e dönüşür. dönüşüm, sürecin hem etken hem de etkin parçasıdır. dönüşebilme, bitmeyen sonsuz devinimi olanaklı kılar. kış, yaza; yaz kışa; gündüz geceye, gece gündüze döner.

    kutuplar karşılıklı olarak üreten-tüketen veya destekleyen-kısıtlayan ilişkisindedirler.

    kutuplar birbirini ürettiği, desteklediği gibi aynı şekilde tüketen, kısıtlayan ilişkisinde de olabilirler. yanan bir mumda bu durum gözlemlenebilir. yanmakta olan ip ve parafin, alevi besler. alevin ısısı ise bu ikiliyi tüketir. sonunda fitil veya mum bittiğinde, alev de tükenecektir. mum, fitil ve alev, ışık ve ısı olarak ortamın enerjisine geçiş yapar. üretme ve tüketme ilişkisi dönüşümle devam eder.

    kutuplar kendi içlerinde de sonsuz alt kutupları barındırır.

    her yin ve her yang tekrar tekrar, kendi alt yin ve yang kutuplarından oluşur. örneğin: gündüz yang niteliklidir. sabah, yang içindeki alt yang'a, akşam yang içindeki alt yin'e denk düşer. benzer şekilde akşam ise yin niteliklidir. akşamın ilk saatleri yin içindeki yin ve akşamın sabaha giden son saatleri ise yin içindeki yang'tır. son derece basit bir yapı, son derece karmaşık yapının ayrılmaz parçasıdır. bütün ve onun parçaları, birbirinden bağımsız olarak ayrı ayrı açıklanamaz. basit yapıyla, karmaşık yapı; yin ve yang'ın temel ilkelerine sürekli uyar. mikro makronun, makro mikro yapının ayrılamaz parçalarıdır.

    yin yang imgesinin anlamı.

    değişim ve kutuplaşma aynı süreçte işler. kutuplar birbirinin özünü karşıtında barındırır. her şey, hiçlikten doğar ve ardından kutuplaşma da başlar. yaygın olarak iyilik ve kötülüğün simgesi olarak bilinen yin ile yang'ın, kuram olarak ahlaki değerlerle hiçbir ilgisi yoktur. kuram, bir şeyi ne iyi olarak ne de kötü olarak ele alır. aksine, tümüyle evrenin gerçekleri üzerine kuruludur ve evreni karşıtların dinamiği olarak inceler.
  • en çok bilinenin aksine bir de kadın-erkek uyumu da tasvir edilir. doğalarındaki anlaşma ve denge.
  • bir kutbun hakimiyetinin en güçlü olduğu yerde karşıt kutbu belirmeye başlar. en küçük gölge güneş ışınlarının en heybetli vurduğu sırada oluşur. bu andan itibaren ışık azalır, gölge uzar. gecenin içinde aydınlık ve sıcağın; gündüzün içinde de soğuk ve gölgenin bulunması; dişi görünümün içinde erkek, erkek görünümün içinde dişi olması; her sorunun, çözümü; sevginin, nefreti; eylemsizliğin, eylemi; savunmanın, saldırıyı barındırması gibi. taiji veya yin-yang imgesinin içindeki küçük karşıt renkli daireler bu özelliği anlatır.
  • yin: ay-dişil-soğuk-durgunluktur.
    yang: güneş-eril-sıcak-hareketliliktir.

    yin yang sembolü taijitu olarak bilinmekte ve adlandırılmaktadır. 'yüce nihai diyagram (çizim)' demektir.

    taoizm ve zen budizmi tarafından kullanılmaktadır.

    yin bir dağın 'gölgeli-karanlık kısmına atıfta bulunduğu için siyah olan tarafıdır. yang ise dağın 'güneşli-aydınlık kısmı' olarak adlandırılan beyaz kısmıdır. aydınlık ve karanlığı içeren bu dualite dağı iki farklı dağ yapmaz. ikisi birlikte hala tek bir dağ oluşturur. yani aydınlığın ve karanlığın dualitesi bir yanılsamadır, onlar sadece görünendir.

    sembol bir dizi ikilikler sunar. ışık ve karanlık, pozitif ve negatif, nesnel ve öznel, zihinsel ve fiziksel, yaşam ve ölüm, sıcak ve soğuk, kadın ve erkek gibi...

    karanlık olmadan aydınlığa ulaşamayacağımızı, kadın olmadan erkek, negatif olmadan pozitif olamayacağını anlatır.

    dualite gerçekliğin yapısının bir parçasıdır. taijitu'da, sembolün siyah kısmında beyaz bir nokta, beyaz kısmında siyah bir nokta görülür. dualitelerin zıtlıkların içinde birbirini barındırdığı sembolize edilir. bir erkek feminen yönlere sahip olmalı, bir kadın da maskülen yönlere sahip olmalı gibi. her zıtlık karşıdakinin tohumunu içerir.

    hiçbir şeyin tam anlamıyla iyi veya kötü olmadığını, her negatifin dengeleyici bir pozitifi olduğunu anlatır. bize gerçekleri olduğu gibi kabullenmemiz gerektiğini öğütler. olumlu ve olumsuz, iniş ve çıkışların karışımıdır. bize öğrettiği şey dengenin önemidir. gerçekliğin tümü bir dualite dengesidir. karanlık gün ışığını ve ölüm de hayatı takip eder. bu doğanın gidişatıdır. gerçek sürekli hareket halindedir, kendi ritmine ve kendi döngüsüne sahiptir.
hesabın var mı? giriş yap