• çomarsitanla falan alakası olamayan. zaten şimdiye kadar olması gereken bir uygulama. her şeyi çomar kılıfına geçirip laf yapanlara uyuz olmaya başladım.
  • bir çomar olarak desteklediğim vergilendirmedir efenim.
  • abd ve avrupa'da bu gibi düzenlemeler hali hazırda var. hatta verilen bağışlar için bile düzenlemeler var. dolayısıyla abd ve avrupa'da bu işi ciddiyetle yapacak adamlar sıfırdan değil sermayeyle giriyor artık youtuber'lığa. abd ve avrupa'daki en dandik youtuber bile şirketleşmiş ve mutlaka bir medya danışmanlık şirketiyle anlaşmalı. kaldı ki türkiye'de de bir çok youtube kanalı da ya şirketleşmiş ya da bir network bağlantılı şekilde iş yapıyor.

    fuatavni komplolarına bağlamadan evvel bunun gecikmiş bir düzenleme bile olduğu söylenebilir. çünkü vergi-fatura vs. gibi işlemler yapamayan kanalların yurtiçinde reklam, sponsor vs. bulamamalarının sebeplerinden biri de böyle bir düzenlemenin olmamasıydı.
  • vergilendirmeyi haksız bulanlara ya da vergi gelecek diye bayram edenlere değil de "bu vergiler düzgün toplanamıyor diye dolaylı vergiler belimizi büküyor" diyenlere çok güldüm.

    o dolaylı vergiler dediğiniz şeyler, benimse direkt haraç kabul ettiğim paralar ülkede vergi toplanamıyor diye var filan değil. bu ülkede her yıl 162 ülke, 3 tane de cüce gezegeni rahatlıkla doyuracak kadar vergi toplanıyor. ama bi geberse de hepimiz kurtulsak diye beklediğimiz orospu çocuğu doymadı bir türlü, sorun orada. kara delik gibi çöktü üzerimize. dibi sonu yok, yuttukça yutuyor. youtube'u komple üzerine zimmetleseler de toplayacak o sikten boktan vergileri yani, boşuna nefesinizi tutmayın.
  • youtube'a değil buradan kazanç sağlayan vatandaşın gelirine gelmiş. zaten gelir vergisi denen şey kapsamında ödenmesi gereken vergi. milyon dolarlar kazanıp vergi kaçıranlar yakalanmış sadece.

    benim merak ettiğim maliye banka hesaplarını takip etmiyor mu? bu milyon dolar nerden gelmiş demiyor mu? daha önce de gittigidiyor gibi sitelerden satış yapıldığını öğrenmiş siteyi takibe başlamışlardı. kurumda biri gelir kapısı fark etmeden kimse anlamıyor yani para akışı olduğunu. yanlışsam düzeltin.
  • ---- uzun olacak ----

    öncelikle şunu belirtmekte fayda var;

    vergilendirme youtube'ye değil, google adsense'ye yapılır.

    çünkü youtube ödemelerini google adsense yapar...

    bu durumda maliye bakanlığı adsense ödemelerini dikkate alması demek bir çok video girişimcilerinin kat ve kat fazlası olan web girişimcinin de vergi vereceği anlamını taşır.

    açıkçası bu güne kadar vergilendirme konusunda devletin web girişimciye hiç bir desteği olmamıştır.

    yani ne bir vergilendirme politikası vardır, ne de bunun için teşvik vardır... bırakın onu vergi dairesindeki memur abilerimiz daha adsensenin ne olduğunu bile bilmemektedir. keza bir çok muhasebeci de bu durum hakkında bilgisi bulunmamaktadır.

    eğer çok büyük yatırımla ile işe girilmediyse, web ve video girişimlerinde kademeli olarak para kazanılır. çok azdan başlayıp başarınıza göre yükselir.

    devlet dese ki,

    - şirket kurmanıza gerek yok
    - kdv vermenize gerek yok
    - gelir vergisi içinde ilk 2 yıl size teşvik olsun diye kıyak geçip sadece %10 alacağım.

    şerefsizim bu işi yapan herkes koşa koşa gidip çatır çatır vergi kaydı açtırır.

    ama devlet diyor ki;
    kdv vereceksin
    %35 e varan gelir vergisi vereceksin...

    gider gösteremedikleri için web ve video girişimciler kazandıklarının yarısını buraya vermek istememektedir. ve işte bu sebepten vergilendirmemek için millet binbir çeşit yol bulmuştur.

    demem o ki vergilendirme günümüzün göz bebeği web sektörü için mecburi değil, teşvik ile yapılmalıdır. devlet teknolojiye ayak uydurmalı ve bu konuda önce kendi personelini eğitmelidir. en azından web girişimciye öcü gibi gözükmeyi bırakıp, bu girişimcilerin yolunu aydınlatmalıdır.

    bu aydınlanma hem devletin bütçesini dolduracak hemde girişimcinin üzerinden çok büyük bir yükü alacaktır.

    önemli bir mevzu web / video girişimcilerinin yaş ortalamasının çok düşük olmasıdır. bu iki şeyi doğurur

    1- tecrübesizlik, cahillik, bilgisizlik
    2- 1. maddeye mütakip vergi kaçırma

    evet her ne kadar devlet açısından etik olmasa da, o yaşlardaki insanlara dayatma ile birşey yaptırmak çok zordur. bu yüzden devletin desteği şarttır.

    ben anlamıyorum devlette bu işlerle uğraşan kişileri. neden girişimcilere bu denli sorumsuz davrandıklarına. neden bu konularda hep dayatma yaptıklarına. artık şu makineleşmiş zihniyetten ne zaman kurtulacaklar.

    bize vergi konusunda eğitim lazım
    bize girişim vergilendirmesi için teşfik lazım
    çalışanlarınıza bilgilendirme lazım

    çok zor değil ki bunlar...

    iş bu yazı devlete açık açık danışmanlık ilanım olup, gerekli personel eğitimlerinden, tüm webmaster dünyasını bilgilendirmeye kadar her türlü desteği verebileceğimi belirtirim.

    tabi devletten kaç kişi benim yazdığım bu fantastik yazıyı sallar o kısmı pek iç açıcı değil sanırım...

    sonucunda kimsenin görüşüne başvurulmayıp tüm web girişimcilere öcü gibi gözükmekten kaçınmayacaklarına emin gibiyim...

    (bkz: ben gidiyorum)
  • youtube kullanarak para kazananların kazandığı paranın gelir vergisini ödemesi. windows kullanarak kazananların ödemesi, fiat doblo kullanarak kazananların ödemesi, kiraladığı evinden kazananların ödemesi gibi bir şey. çomarlıkla alakasını çözemedim.
  • güzel bir uygulama.

    hükümetin atması gereken bir sonraki adım ise esnafların kaçırdığı vergilerin peşine düşmek olmalı. çok da güzel iş yaparmışçasına bir de ödedikle komik vergi tutarlarını dükkanlarının en güzel köşesinde sergilemekten çekinmezler bu esnaf arkadaşlarımız. "oy vereyim-vergime karışma" mutualist ilişkisinin olduğu sürece de aylık astronomik karlar yapan esnafların 22 tllik vergi levhalarını görmeye devam ederiz. hatta bu durumun kötü niyetli patronları da cesaretlendirmesi işin daha kötü tarafı. maaşın asgari ücretini bankadan yatırıp kalan kısmı elden vermek gibi.

    işte bu kadar basit bir sebepten ötürü türkiye'den hiçbir zaman apple, google, tesla gibi şirketler çıkmayacak.
  • milletin kafasının bir türlü basmadığı şey şu. kimsenin "gelir vergisi ödenmesin, herkes kafasına göre kayıtdışı para kazansın" dediği yok ama bizim ülkemizin kanunları bu tip şeylerden ya da e-ticaret vs ile ufak ölçekte para kazanmaya (ya da ek gelir elde etmeye) uygun değil. mesela bir öğrenci youtube kanalı açmış, ayda 300-500 dolar para kazanıyor, ufaktan ek gelir elde ediyor. bunun 100-200 dolarını devlete versin, kazancı da vergilensin demek teoride doğru ama pratikte karşılığı yok. vergi vermek isterse, yapacağı masraflar kazanacağı 500 doları geçiyor ve olay çıkmaza giriyor. bu durumda da sinirlenmekte haklı.
  • pr sektorunde duygu ozaslan, asli ozdel gibi vasat makyaj ve lifestle vloggerlarina video basina 15-20k ucretlerin odendigini bilmeyenlerin karsi ciktigi uygulama. oglum ati alan uskudari gecti bile biz sabah 9 aksam belirsiz saatlerde mesai yaparken vlogger instagrammer dedigimiz kici kirik fenomenler gibi instagram hesaplarinda post basina 10bin tl kazanan gazeteciler var her yil bedava tatiller hesaplara aktarilan binlerce liralar var. pirlantadan yattan bilmemeden vergi alinmiyomus kerimcan opsun sizi adam snapchatle unlu oldu be allahin salaklari az calistirin saksiyi. desteklenmesi gereken uygulamadir.
hesabın var mı? giriş yap