*

  • dünyada 2 milyonun üzerinde satan jonas jonasson'un romanı. huzurevinde 100. yaşının kutlanacağı gün camdan atlayarak kaçan allan'ın, geçmişindeki maceraları ile bugünü bir arada götüren harika kitap. kitabın arka kapağını okuduğunuzda ilk önce sıkıcıymış gibi gelse de, okumaya başlayınca elden düşmüyor.
  • ismi ingilizce'ye the hundred year old man who climbed out the window and disappeared diye çevrilmiş, hikayede kitabın baş karakteri allan karlsson'ın yolunun churchill'den stalin'e bir sürü politik figürle kesiştiği çok eğlenceli kitap. yazıldığı ülke isveç'te 2013'te felix herngren'ın yazıp yönettiği bir film olmuştur aynı zamanda. şahsen kitabı çok daha beğendim.
  • enfes isveç filmi. senaryosu ve karakterler çok gerçekçi. bayık ve aynı kurguya sahip hollywood filmlerinden sıkılanlar için çok keyifli bir film.
  • böyle bir filme bu kadar az entry girilmesi pek üzücü. çoğunlukla isveç'te geçtiğine ve bir isveç filmi olduğuna mı sevineyim yoksa kurgusunda yer alan olaylara ve kara mizah anlayışına mı hayret edeyim, bilemedim doğrusu. bildiğim bir şey var ki, tek kelime ile muh-te-şem!
  • kitabını okumadım ama filmi çok underrated kalmış. kurgusu, karakterler, kostümler, diyaloglar o kadar hoş ki. kara mizah sevenlerin izlemesini tavsiye ederim.

    bu arada bir an şu fotoğrafın canlamışını mı görüyoruz acaba dedim. filmde çok güzel göndermeler var. einstein gibi :)
  • yaşlılıktan buharlaşmış olabilir dediğim adamdır. allah uzun ömürler versin.
    ek olarak: ölüyor mu sonra ya biri spoiler versin.
  • iki gün önce izlediğim film.

    --- spoiler ---
    bir adam düşünün, başına gelmedik iş kalmamış. acayip de komik. bombalarla da kafayı bozmuş bu adam 100 yaşına kadar yaşar ve doğum gününde huzurevinden kaçarak birkaç günde bir ömre sığacak bir macera daha yaşarsa ne olur? biraz forrest gump tadında enfes bir film olur.
    filme bir alt slogan metni yazmam istense şunu yazardım: hayat sizden çok değerli bir şeyinizi alırsa, onu ödemek için her şeyi verir.
    --- spoiler ---
  • eglenceli baslayan,sayfalar ilerledikce zaman zaman duraganlasan ve okuyucunun dikkatini dagitan ama yine de rahat bitirilen,akici, keyifli bir kitap. türkiye'de maalesef baskisini bulmak artik pek zor. sebebi malum (bkz: epsilon yayinevi) ve para kazanma odakli kitap basma politikasi.
    en iyisi ingilizceden (mümkünse orjinal dilinden tabi ama ben isvecce bilmiyorum) okumak. sonra durup sorgulamak, ne olacak su canim ülkemdeki ceviri eserlerin hali diye.. ne cevrilen eserler düzgün baski yapabiliyor, ne ceviriler istenen kalitede..
  • ülkedeki garipliklere o kadar alışmışım ki başlığı görünce acaba nerde oldu diye sordum kendi kendime. kesin adana, samsun o da olmadı trabzon'da olmuştur diye düşündüm.

    izleyelim bakalım bu akşam. şu sıkıntılı, sıkıcı yaz günlerinde biraz olsun yüzümüzü güldürür umarım.
hesabın var mı? giriş yap