• mükemmel bir sosyal yardımlaşma mekanizması...
    "dünyanın en zengin 40 ailesi -ihtiyaç fazlası, zekât düşen- mallarının 40'ta birini en yoksullara dağıtsalar açlıktan ölüm yeryüzünden silinir mi, silinmez mi?" diye düşündürten kavram.
  • adam gibi i$lese toplumda fakirlik ve muhtaclik olgularini ortadan kaldiracak, lorenz egrisini duzeltecek kavram. zaten o yuzden var boyle bir$ey, o yuzden farz ama... beheeyyyy.
    (bkz: alem got olmu$)

    bir de $u yani var bu farzin. sevetinin 1/40'ini vereceksin demi$ kural. $u kapitalist sistem bazilarini o kadar cabuk ve o kadar cok zengin ediyor ki, hakikaten kendi kendini kandirmadan servetinin 1/40'ini kiyip verebilen bir insan kiral bir insandir. gectim verdigi zekatin yarayacagi i$leri.
  • bir dinin beş büyük emri varsa, ve o beş büyük emirden biri zekâtsa, bu; zengin-fakir hep olacaktır demektir.

    zengin-fakir hep olacaksa, bu durumda; güçlü-zayıf, ezen-ezilen de olacaktır.

    bir yerde ezen, bir yerde de ezilen varsa; bırakın kadın ile erkeği, insanlar eşit yaratılmamış demektir.

    bu durumda sosyalizm, temellerini islamiyetten almamıştır. (kabul, kötü bağladım.)
  • islamin bes sartindan en uygulanmayani. gunde 20 rekat namaz kilan gorursunuz da zekat veren goremezsiniz. genellikle fitre ile kapatilmaya calisilan islamin "kaale alinmayan" zorunlulugu. tabi 30 gun boyunca ac kalan kisi "fakir ile fakir oldum, zekat vermis kadar oldum insallah" diyerek vicdanina tac takiyor olabilir.

    bunun disinda degerlendirildiginde senelerdir uygulanmis olsa idi etkin bir serveti yeniden dagitma ve yayma sistemi olma ihtimali olan sistem. ayrica malvarliginin durmadan 40 da birini kaybeden birisinin zenginlesip, is buyutmesi de hic kolay olmayacagindan, mutesebbis saik kesimin essekler gibi calismasina sebebiyet verebilirdi.

    yuzlerce kilo altini olan necmettin erbakan in cidden zekat verdigini dusunuyorum da, heyyt be.
  • ıslamin 5 sartindan kendine en az gündem bulanidir. kelime-i şehadet tek seferlik onu geciyorum namaz icin günde 5 kere duyuru yapılır, ramazan gelir 1 ay boyunca her yerde ramazan iklimi yaşanır orucun faydaları anlatılır. kurban bayramına yakın hac haberleri başlar mekke'den canlı yayın falan yapılır.
    bunlar iyi güzel de iş zekata gelince nedense hiç kimseden ses çıkmaz.
  • aslinda zekat gizli degil - bilakis aciktan yapilmasi (verilmesi) gereken bir farzdir.
    alenen verilmesi baskalarina örnek teskil etmis olur, ve insani zekatini vermemis olmak töhmetinden de kurtarir...
    aciktan verilen zekatin sevabinin gizli verilenden 25 kat daha fazla oldugu rivayet edilmistir (bkz: ibn-i abbas).

    gizlice verilen (verilmesi tavsiye edilen) sadakadir... zekatin sevabi sadakadan kat be kat daha fazladir...

    vesselam zekatin aciktan verilmesi daha dogrudur denilmistir... islamin toplumsal kalkinma ve yardimlasmada hedefledigi gaye bunun hikmetinde gizlidir.
  • müslümanlığın beş koşulu, savm, salat, hac, zekat, kelime-i şahadet'tir. müslümanlık, bu beş koşula dayandığına göre, bunlardan birinin ortadan kalkması onun da varlığını sarsacaktır. hiçbir din, geçici bir süre için kurulduğunu söylemediğine göre, müslümanlık bu beş koşulun değişmezliğini ilke olarak almış demektir. bu beş koşuldan 'zekat'ı ele alalım; zekat, malımızdan belli bir parçanın yoksullara dağıtılması demektir. öyle ise zekatın varlığı, ister istemez, yoksulluğun varlığına bağlı kalıyor. bu durumda, ilkelerinden biri, ancak yoksulluk durdukça duracak olan bu dünya görüşü, yoksulluğun bütün bütün ortadan kalkacağını düşünemez; düşünürse kendini çökertmiş olur.
  • zekat vermek için en az 80.18 gram altın miktarı* servete sahip olmak gerekir. kur hesabıyla uğraşmadan rahatlıkla bulunabilir. bu miktar borçlar çıkarıldıktan sonra elde kalan miktardır. zekat dağıtımı için güvenilirliği sağlam bir kuruluş aramak lüzumsuzdur. kendiniz, yapacağınız tahkikat neticesi zekata muhtaç birini behemmahal bulacaksınızdır. zira, şu zamanda zekata muhtaç birini bulma zorluğunun 0'a yakınsamış olması izahtan varestedir. ilave olarak; ev araba gibi servet unsurları zekat için hesaplanan servetten hariç tutulmuştur.
  • evin zekatı, misafire itibar etmek
    ilmin zekatı, talibine öğretmek
    sohbetin zekatı, dedikodudan uzak durmak
    nefsin zekatı, kötülüklerden arınmak
    aşkın zekatı, vermek hep vermektir.
  • (bkz: allah vergisi)
hesabın var mı? giriş yap