• zimmerit almanlarin buldugu bir mayindan korunma yontemidir. zirhli araclarin manyetik yapisan, yapistiktan sonra yuksek isi cikartarak arac icindekilerin olumune sebep olan mayinlardan, zirh uzerine yapilan kabartilar ile mayinin tam olarak arac yuzeyine yapismamasinin saglanmasi ve bu sebeple aradan gecen hava yardimi ile bu isinmanin minimuma inmesi prensibine dayanir..
  • ikinci cihan savası alametlerinden, plastik kaplama malzemesi, patenti ve zırhlı araclara uygulanması zimmer firması tarafından yapıldıgı için ismi "zimmerit" (zimmer işi) olmus. iyi de olmus. 1943 sonrası hem wehrmacht hem de waffen ss araclarında standart olmus ki, 1944 sonunda ham madde sıkıntısı ve yogun bombardıman sebebiyle uygulama iptal edilene dek.
  • ilk defa 1943 yazında görülen zimmerit, manyetik ve yapışkan anti-tank mayınlarına karşı bir önlem olarak geliştirilmişti. özellikle ingilizlerin sahip olduğu "yapışkan tank mayını" yüzünden almanlar; fransa, belçika ve afrika'da birçok panzer kaybetmişlerdi. bununla beraber almanların da bir manyetik antitank mayını (hefthohladung) vardı. ayrıca kendi geliştirdikleri silahlara karşı önlem almak klasik bir alman prensibiydi. zimmerit, kabaca tanımlamak gerekirse tankların dikey yüzeylerine sürülen bir tür plasterdir. amacı öncede belirtildiği gibi manyetik ve yapışkan mayınların tank yüzeyine yapışmasını engellemektir. kendi yapısında herhangi bir şekilde anti-manyetik özellik taşımaz ancak uygulandığı yüzey ile mayın arasında bir mesafe yaratır. buna ilaveten uygulandığı tankın metal yüzeyinde pürüzler meydana getirmek suretiyle mayının tank ile temas alanın küçültür.bu da patlayıcının tanka yapışmasını engeller.berlin'de c.w.zimmer gesellschaft tarafından geliştirilen ve üretilen zimmeritin kimyasal bileşimi şu şekildedir: %25 polivinil asetat - ki bu ana maddesidir, %10 talaş, %40 baryum sülfat ve %10 çinko sülfit. 1944 ortalarında üretimi oldukça etkili anti-tank silahlarının ortaya çıkmasıyla durdurulmuştur. ancak bu zimmeritin iyi ve bir o kadarda kullanışlı olduğu gerçeğini değiştirmemiştir. bunun en çarpıcı kanıtı almanya'nın tesliminden sonra müttefiklerin yaklaşık 100 ton zimmerite pasifik cephesinde japonlara karşı kullanmak üzere el koymalarıdır.
  • manyetik silahlardan koruma malzemesi. tiger tanklarını filmlerde görenlerin belki dikkatini çekmiştir. kötü bir çelik işçiliği gibi duran o kabartılar aslında bu karmaşık formüllü zimmerit nesnesidir. ben ilk gördüğümde alman sanayiine yakıştıramamıştım o kaba işçiliği. aslında farklıymış durum. kötü çelik değil, kaplama malzemesiymiş.

    ruslar bu kadar karışık işi sevmediklerinden tankların üzerine çok ucuz ve çok bol olan beton tabakası kaplamayı uygun görmüşler. malayla sıvıyorsun. olay bitti.
  • almanların 2.dünya savaşı'nda kullandığı ve tankların üzerine manyetik mayınların yapıştırılmasını engelleyen kimyasal kaplamadır.

    sturmgeschütz serisini kaplamak için yaklaşık 70 kg
    panzerkampfwagen iv serisini kaplamak için yaklaşık 100 kg
    panzerkampfwagen v panther serisini kaplamak için yaklaşık 160 kg
    panzerkampfwagen vi tiger serisini kaplamak için yaklaşık 200 kg

    zimmerit gerekir.

    zimmerit doğrudan tank gövdesine uygulanır. schürzen bölümlerine, kule ve üstyapı tavanlarına, gövde altına, çamurluklara, malzeme kutularına ve diğer hareketli kısımlara (yol tekerleri vs) uygulanmaz.

    uygulaması biraz uzundur;

    1. uygulama alanı temizlenir, macun halindeki karışım doğrudan temiz ve kuru uygulama bölgesine tereyağ gibi sürülür.
    2. tabakaya önce küçük kareler şekli verilir
    3. bu yüzey 4 saat kurumaya bırakılır
    4. yüzey pürmüz ile sertleştirilir.
    5. ikinci kat zimmerit atılır ve yüzeye istenen şekle göre desen verilir
    6. desen işlemi bitince sürülen macun 1 gece kurumaya bırakılır
    7. ertesi gün yüzey yine pürmüz ateşi ile kurutulur

    evet artık tankımız manyetik mayınlara karşı korumalıdır.

    farklı desenlerde zimmerit uygulanabilir (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11). önemli olan tank yüzeyinde tırtıklı bir tabaka yaratmaktır. en sevimli görünen desen ise waffle zimmerittir.

    zimmeritin müttefik araçlarına uygulanmış hali de vardır. 1, 2, 3.

    amerikan/ingiliz/sovyet araçlarında ise bu koruma tankın manyetik mayın yapıştırılmaya müsait yerlerine ahşap kalaslar, plakalar asma veya doğrudan tank yüzeyini çimento ile kaplama yoluyla sağlanmaya çalışılsa da fabrikasyon bir uygulama yapılmadı ve bu çabalar cephe seviyesi işler olarak kaldı.
hesabın var mı? giriş yap