• nellie bly adlı gazetecinin, haberini yaptığı çoğu şeyi bizzat gözlemlemek istemesinin en uç örneklerinden biri olarak bir akıl hastanesine deli rolü yaparak kapatılmasını anlatan film. nellie bly zaten kaçık bir kadın, cezaeviyle ilgili bir yazı dizisi hazırlarken kendini tutuklatmış, fabrika işçisi kadınlara dair bir yazı dizisi hazırlarken bir fabrikada çalışmış, bu film de onun akıl hastanesi macerasının senaryolaştırılmış haliymiş. filmde nellie bly'ı caroline barry oynuyor.

    http://www.imdb.com/title/tt3453052/
  • --- spoiler ---

    "tımarhanede 10 gün", 2015 abd yapımı drama filmi. amerikalı ünlü kadın gazeteci nellie bly'ın gerçek hayat hikayesinden uyarlanmış ve timothy hines'ın yönettiği filmin başrollerinde caroline barry, christopher lambert, kelly le brock, julia chantrey ve alexandra callas yer almışlardır. film, one flew over the cuckoo’s nest'i hatırlatan ilginç konusuna rağmen pek beğenilmemiştir. son olarak, filmin imdb.com puanı 6,3/10'dur.

    konusu
    1887 yılında, joseph pulitzer için çalışan 23 yaşındaki haber muhabiri nellie bly (caroline barry), blackwell adası’nda bulunan akıl hastanesi hakkında haber yapmak üzere gizli göreve gider. burada kaldığı 10 gün boyunca, hastalar üzerinde uygulanan suistimale, eziyetlere ve hatta cinayetlere tanıklık edecektir.

    imdb.com - http://www.imdb.com/title/tt3453052/

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/…iki/10_days_in_a_madhouse

    trailer - https://www.youtube.com/watch?v=vygxurw3oew

    --- spoiler ---
  • politikacıların pisliğini ortaya çıkarmak ve yoksulluk ile mücadelesi ile meşhur, birinci dünya savaşı'nda cepheye çıkmış ilk kadın gazeteci de olan nellie bly'ın hayat hikayesinden, yine çılgınca muhabirlik görevlerinden birinin anlatıldığı 2015 yapımı film.
    bly, gazeteciliğin sadece erkeklerce değil kadınlar tarafından da yapılacağını kanıtlamak için 23 yaşında iken, kötü nam salmış blackwell's kadın akıl hastanesinin haberini yapmak ister. burası öyle bir hastanedir ki kadınlar deli değildir; bir kısmı sahipsizdir, kimi çok kitap okuyor diye gönderilmiş, kimi kocasını aldattığı için, kimi de titiz olduğu için içeri atılmıştır. kadınlar çeşitli işkencelere, şiddet ve tacizlere maruz kalır. sağ giren ölü de çıkamaz çünkü ölüler hastanenin krematoryumunda yakılır. böylece bly, içeride olanları halka anlatmak için deli rolü yaparak 10 günlüğüne buraya girer ...
    televizyon filmi ayarında güzel bir film. oyunculuk ve görüntü yönetmenliği pek iyi değil ve filmin büyük kısmı yeşil perde önünde geçtiği için çevre detayları sırıtıyor. bunun haricinde bir sıkıntısı yok.
  • bir shutter island versiyonu film.
hesabın var mı? giriş yap