• (bkz: 4 temmuz 2018 büyük alkol boykotu)'nun ve benzerlerinin başarısız olması nedeniyle aklıma gelen fikirdir.

    başarısız olma nedenlerini biliyoruz; içmemek mümkün değil, evde yapmak da herkesin vakit harcayabileceği bir şey değil vesaire.

    beni ayar eden bir şey var. rakı fiyatları viski fiyatlarıyla denk hale geldi. bu nasıl bir olay? biri ülkemizde, ülkemizin imkanlarıyla üretiliyor. diğeri (bourbon viski için konuşalım) sadece amerika'nın belli bir eyaletinde üretilebiliyor ve ithal ediliyor.

    fiyatlar nasıl eşitlendi? hepsine çok vergi ödüyoruz ama rakıya "eşşek gibi*" vergi ödüyoruz. (1 ocak 2019 tarihli habertürk haberine göre biraya %5,21, şaraba %7,19; rakıya ise %79,86 vergi var.)

    gelelim olayımıza...
    rakı içmeyi bırakıyoruz.

    1 ay, 2 ay ne kadar gerekiyorsa rakı içmiyoruz. evimize rakı almıyoruz. meyhaneye yine gidebiliriz ama rakı sipariş etmiyoruz. onun yerine bira söylüyoruz. evimizde meşrebimize göre kırmızı, beyaz, blush şarap içiyoruz. önemli bir olay mı var, damak zevkimize göre güzel bir şişe viski alıyoruz. sarhoş mu olacağız, kız meselesi mi var, yükleniyoruz vodkaya...

    rakısız yapamayan var mı, var. ama bütün büyük rakıcılar bira da içer. büyüklerimize anlatıyoruz bu durumu. bir süre sadece cila yapacağız diyoruz. meyhane damarımız mı tuttu, yine söyleriz güzel sıcak mezelerimizi; kalamarı, karidesi, paçanga böreğini, yaprak ciğeri... birayla da gider hepsi. canımız balık mı çekti, beyaz şarapla deniyoruz, bir bildiği vardır bu kadar insanın.

    he, bir de ev yapımı rakı var. ben hiç tatmadım henüz, net bir şey diyemiyorum o yüzden. ama tariflerine baktığımda en kolayı yine rakı. bira-şarap çok sabır istiyor, viski falan yapmaya kalksan zaten yapamazsın.

    --- spoiler ---

    bunun bize ne getirisi olur, tartışalım, benim düşüncelerim şunlar:

    -sesimizi çıkaramıyoruz/duyuramıyoruz, eylem yapsan yapamazsın, yürüş yapsan yürütmezler. e boykot da edemiyoruz. en azından bir mesaj verebilmiş oluruz.
    -firmalardan sesini çıkaran yok, hepsi ekmeğinin peşinde. en azından rakı üreticileri ses çıkarmak zorunda kalır.
    -sadece rakı üreticileri değil, oradan ekmek yiyen insanlar da ne oluyor der. bu rakının dağıtımında çalışanlar bile bir ordu eder.
    -meyhanelere ilgi azalır. rakının üstüne paylarını koyuyorlar, ben insaflısına rastlamadım. (şimdilerde rakını kendin getir mekanları açılmaya başladı galiba ama pek bilgim yok.) mezelerden kazanıyorlarsa da rakı tercih edilmezse meze tüketimi yarı yarıya azalır. onlar da ses çıkarmak zorunda kalır. ki sayıları az değil, az para da kazanmıyorlar.
    -hükümetin vergi kaleminde azalma olur. daha pahalı bir şeyden daha fazla vergi alıyorlar. bu da boykotu amacına ulaştırmış olur.

    --- spoiler ---

    sözün özü; zaten şöyle keyfimizce, rahat rahat içip eğlenemiyoruz artık. rakı keyfimize de bir süre ara verelim.

    (bkz: ön edit) neden rakıyı değil de birayı boykot etmiyoruz diyen olabilir. bira gece hayatının vazgeçilmezi, bir mekana uğrarsın en ucuz seçenek odur. işten çıkarsın oturur bir bira açarsın. arkadaşınla ayaküstü buluşursun iki bira yuvarlarsın. maç vardır, izlerken ya da stada giderken ufak ufak demlenirsin. rakı daha zahmetli bir ritüel. zaten dışarda, mekanlarda da kelle başı bu ritüele para ödüyoruz. bir de yukarıda belirttiğim gibi vergi oranında büyük fark var.

    (bkz: edit) dün gece öyle içlenip yazmıştım ama benzer hisleri paylaşıyormuşuz meğer. mutlu oldum.

    şimdi sakin kafayla görüyorum ve artırıyorum. rakı yerli ve millidir. kültürümüzün çok önemli bir parçasıdır. yukarıdaki dostumuzun dediği gibi, rakı orta-alt sınıfın içkisidir. sadece zengin kesimin lüks mekanlarda ulaşabileceği bir şey haline getirilemez. alkollü içkiler arasında en düşük vergi oranı rakıda olmalıdır.

    rakıya kısa bir mola verelim. eğer bu hareket bir amaca ulaşırsa sokaklarda, sahillerde toplaşır mütevazi masalarımızda doya doya içeriz.

    (bkz: rica) benim aklıma daha iyi bir fikir gelmiyor; olurunu, olmazını, amacını, olası sonuçlarını tartışalım isterim.
  • ulan gece gece canım rakı çekti. öyle bir anlatmış ki... allah belanı versin!
  • katıldığım boykot.

    rakı orta-alt sınıf içkisidir. aslında eskiden öyleydi. bu sosyal medya içicileri çıkmadan önce domates ve peynirin olduğu her ortamda içilirdi. 1999 yılında 70cl rakı 2,5 milyon, şarap ise 1,1 milyondu. şu an ise neredeyse rakı fiyatı şarap fiyatlarını beşe katlamış durumda. devlet rakının orta-üst kesim tarafından popülerleştiğini görünce rakıdan alınan vergi oranlarını sürekli yükseltti.

    insanın içi acıyor rakıya verilen paraya.
  • 2016dan beri rakıya para vermediğimi hatırlattı bu başlık

    düz evine alsan kazık, üstüne meze falan alacaksan dahada bi kazık, meyhaneye gideceksen yağlı kazık bunu siz istediniz ama arkadaşlar kusura bakmayın bu fiyatlar saçmalamaya başladığında ben bu mevzuyu bıraktım.

    iki sonradan görme kız elinde kadehle poz verecek meyhanede sofranın fotoğrafı çekilecek diye ben o kazığa girmem arkadaş teşekkürler ben almayayım

    ha bir tek bununla mı sınırlı tepkim hayır. ekimde gelen zamlardan önce haftada rahat 2 bira içerdim ister barda ister evde ne zamanki zam geldi 2 dandik bomontiye tuborga 17-18 liralar istemeye başladılar tekelde de fiyatlar aldı başını gitti ki fiyatı da tam bilmiyorum inanın o zamandan beri içtiğim bira sayısı 7-8’i geçmez ha bunun artısı da olmadı mı oldu spora başlayıp yediklerime dikkat etmemle birlikte göbek möbek kalmadı al sana bi artı daha

    bence bu boykot sadece rakıya değil bütün alkollü içkilere uygulanmalı manyak mısınız oğlum tekelden gidip 10-11 liraya bira alınır mı ne lan bu en son almanyadan 10 birim paraya 70lik jager almıştım adamlar 11 birime kıçı kırık bira satıyor.

    ha unutmadan almanyada türkiyeden ithal 70lik rakı 16 birim paralarına denk geliyordu...
  • sonuna kadar destekliyorum iyi olur gençler
    (bkz: siroz)
    (bkz: hepatoselluler karsinom)

    edit: bkz düzeltildi
  • hayatında hiç rakı içmemiş hatta hiç alkollü içki tatmamış bir insan olarak desteklediğim boykot.

    içmeyin abicim şu zıkkımı. hem sağlığınıza hem cebinize zarar.
  • keşke yapılabilse dediğim boykottur.

    bunu içen bir kesim var ve fiyat ne kadar artarsa artsın almaya devam ediyoruz. e böyle olunca da vergi üstüne vergi bindiriyorlar.

    firmaların umrunda olmuyor çünkü satılıyor ve kendilerini devletin koyduğu vergi yüksek diye savunabiliyorlar.

    satışlar bir gerilesin umurlarında olur mu olmaz mı o zaman görürüz.
  • büyük rakıyı boykot ediyoruz. küçük rakı içerek desteklediğim boykot...
  • insanımız duygusaldır, rakıyı bırakması zordur. boykot edilmesi gereken aşktır özünde.

    (bkz: eski acı yeni rakı)
hesabın var mı? giriş yap