• türk telekomun insanları ayan beyan dolandırması rezaleti.

    evet sevgili sözlük okurları, bu başlığı açma sebebim yaşadığım mağduriyeti başka insanların da yaşamasının önüne geçmektir.

    2016 yılında yazın kullanmak için ailemin bulunduğu eve 3 aylık internet bağlatmaya karar verdim. ttnet bayisine gittim. dedim ki ''ben sitenizden baktım, böyle böyle bir paket var onu almak istiyorum, altyapım uygun mu, ödemeler nasıl oluyor'' vs vs. oradaki çalışan da muhtemelen bilgisiz olduğu için doğru düzgün cevap veremedi. birilerini arayıp sonra bilgi verdi bana. neyse efendim çalışan da benim sayemde paketi öğrendi, işlemleri yapmaya başladık. nüfus cüzdanı, ttnet'in 20 sayfalık abonelik sözleşmesi vs. derken hallettik. internet bağlandı, kullandık, parasını ödedik geçti, gitti. ailem de o senenin sonunda o evden başka bir eve taşındı.

    şimdi rezalet şurada başlıyor. sene oldu 2017'nin sonbaharı yani ben interneti bağlattıktan bir buçuk yıl sonra telefonuma ''bilmem ne numaralı aboneliğinize ait 230 küsür lira borcunuz vardır. ödeme yaptıysanız dikkate almayın.'' diye mesaj gelmeye başladı. ben de kendi kendime dedim ki benim kendi evimde internetim var, düzenli şekilde ödüyorum faturasını, yanlışlıkla geliyordur heralde. sonuç olarak mesajları dikkate almadım. sene 2018 oldu, şubatın 14'üne geldik ve ttnet tarafından arandım. telefondaki kişi ''sizin böyle böyle bir borcunuz var. 2016 haziranında yazlık internet bağlattınız. o 2017 yazında aynı tarihte tekrar devreye girdi. 2017 yazına ait yazlık internet borcunuz var. eğer şimdi ödeme yapmazsanız hukuki süreç başlayacak ve ekstra masraflarla birlikte ödemek zorunda kalacaksanız bu ücreti'' vs. dedi.

    kan beynime sıçradı. dedim ki hanımefendi bakın ben 2 yaz önce bağlattım interneti. bana bunun gelecek yıl tekrar devreye gireceğini kimse söylemedi. üstüne üstlük ben ya da ailem artık o evde yaşamıyor, kimse internet felan kullanmadı. ttnet de beni bilgilendirmek için ne aradı ne de mesaj attı. karşımdaki şirket çalışanı 'anlıyorum beyefendi ama imzaladığınız sözleşmede bunlar yazıyor ve size bilgi verilmese de hukuksal olarak parayı ödemek durumundasınız' dedi. ben de mağduriyetimi uzun uzun anlattım bunun üzerine şirket çalışanı prosedürün böyle olduğunu istersem savcılığa başvurabileceğimi, ttnet müdürlüğüne de gidip bilgi alabileceğimi söyledi.

    sonuç olarak önüme 20 sayfalık bir sözleşme konuldu ve muhtemelen bir köşesinde internetin her yıl tekrar devreye gireceği ve ücrenlendirileceği yazıyordu. bununla ilgili ne sitede böyle bir şey okudum ne de bayide herhangi bir bilgilendirme aldım. hiçbir bağlantımın kalmadığı bir eve, hiçbir şekilde haber vermeden tekrar internet bağlandı, bu internet hiç kullanılmadı ve aylar sonra da benden ücret talep edildi.

    şimdi içinizden mutlaka ''sözleşmede yazıyordur, sen de okusaydın.'' diyenler olacaktır. ama bunu diyenlerden kaçı internet sözleşmesinin 20 sayfasını da okudu, telefonuna indirdiği uygulamanın bütün sözleşme maddelerine baktı ve ya bilgisayarına oyun indirirken üstteki 86 satır yazıyı okuyup accept'e bastı tartışılır.

    yani benim imzaladığım sözleşmenin bir cümlesinde seneye ücret 500.000 tl olacak yazsaydı bu hukuki olarak uygun mu olacaktı? basit bir internet bağlatmak istiyorsunuz ve koskoca şirket resmen en ufak dikkatsizliğinizden faydalanıp sizi dolandırmaya çalışıyor.
    burada mesele benden talep edilen 230 küsür lira değil. insanlar resmen ''hukuki'' olarak dolandırılıyor. benim gibi bir çok kişi bunu yaşamıştır muhtemelen. düşünsenize yaşlı bir teyze torunları için internet bağlatacak. gidip soruyor bayideki görevliye. eksik anlatılıyor sonra da yaşlı teyze yıllarca internet parası ödüyor saçma şekilde.

    umarım bu entryi okuyanlar aynı tuzağa düşmezler. ayrıca konuyu bimer'e ve tüketici hakları'na bildirmeyi de düşünüyorum. durumun benim lehimde sonuçlanacağını düşünmüyorum ama yapılan ''yasal dolandırıcılığı sindiremedim.'' paylaşmak istedim.
  • maalesef hepsi öyle, ya internet hiç kullanmayacaksın ya da bile bile dolandırılmayı kabul edeceksin.
  • rezalettir.

    not düşeyim, 20 sayfalık anlaşmayı oturup imzalamadan okudum. görevlide paşa paşa beni bekledi.
  • btk’ya yazın durumu birşey çıkar mı bilemem. bu vesileyle e devletten alt üst soy bilgisi dışında bu tarz abonelikleriniz olup olmadığını kontrol edebileceğiniz bilgisini de paylaşmış olalım. aktif olan ve olmayan aboneliklerinizi e devletten sorgulayabilirsiniz.
  • yani benim imzaladığım sözleşmenin bir cümlesinde seneye ücret 500.000 tl olacak yazsaydı bu hukuki olarak uygun mu olacaktı?

    hayir. belli bir artis yuzdesi var ve bu yuzdenin uzerinde olamiyor.

    ama evet okumadan sozlesme imzalarsaniz donunuza kadar da alabilirler sokakta ciplak kalirsiniz. 20 sayfa da olsa imzaladiginiz sozlesmeyi okuyun. o an vaktiniz olmasa da mail olarak isteyin sonra okuyun.
hesabın var mı? giriş yap