*

  • yunanistan'da hiç bir üyesinin yakalanamaması ile ünlü örgüt...
  • murefte'nin kurtulus günü
  • 04 temmuz itibariyle ilk defa bir üyesi yakalanan yunanistan lı terör örgütü.
  • adını, atina politeknik öğrencilerinin 1973 yılında albaylar cuntasına karşı ayaklandığı gün olan 17 kasım'dan alan örgüt. öğrencilerin eylemleri ve direnişi cuntanın 1974 yılında çökmesinde etkili olmuştur. örgütün ilk kanlı eylemi 1975 kasım ayında cia'nın atina'daki istasyon şefi richard welch'i öldürmek oldu. geçtiğimiz yıllarda türk diplomat ve büyükelçilere de saldırılar düzenleyen örgüt, son operasyonlarla büyük ölçüde çökertildi. ancak devletle ilişkisinin boyutları henüz tam olarak aydınlatılamadı. örgüt faaliyette iken yaygın kanı, arkasında pasok'un olduğu yönündeydi.
  • drita nın doğum günü.
  • çökertildiği iddia edilse de yakalanan 8 kişinin tüm örgüt olarak lanse edilmesì, örgütten daha çok bir çete havası kazandırmaktadır 17 kasım a.!
    ve ardı ardına da soru işaretleri gelmektedir.! bu adamlar neden politik hedefler seçti hep? 8 kişi ile tüm bunlar başarılabilir mi?....!*
  • 37 sene once bugun jeff buckley dogdu.
  • yunanistan da demokrasi bayramı olarak ortaokul, lise ve üniversitelerde kutlanan gün.
    atina politekniğine 17 kasım 1973 te giren tankların içinde babamın da basit bir asker olarak bulunması ve bana askerlerin emirleri yerine getirirken nasıl ağladığını anlatması yüzünden herhalde en çok duygulandığım törenlerden biri.
    törenler esnasında okunan şiirlerden bir tanesi de, politeknikte mahsur kalan öğrencilerin kurduğu radyodan, daha sonra sol parti synaspismos da yıllarca başkanlık yapmış maria damanaki nin sesinden yaptıkları yayının metnidir:
    - edo polytexneio... edo polytexneio... sas miloun oi eleutheroi agonizomenoi...
    edo polytexnio.. edo polytexnio.. sas miloun ta pedia sas..
    - burası politeknik... burası politeknik... size, özgür savaşçılar konuşmakta
    burası politeknik... burası politeknik... size, çocuklarınız konuşmakta
hesabın var mı? giriş yap