• son bir ay içerisinde ekşi'de okuduğum en iyi yazı.

    ekonomi kanalındaki yazılara baktığımızda görüyoruz ki bizim ülkemizde de geçerli olan önermelerdir. çünkü artık hiçbir tahmin tutmuyor.
  • yeni küresel dünyanın piyonu s.çmış sadece. okuyan da iki güzel cümle duyunca o ye ne kadar dogru diyor. 100 sene kapitalizmle somürdüler onumuzde 100 sene de globalizmle sömürmek icin alt yapısıni yapıyorlar. allah ın yolundan ayrılmayın gençler size hiçbir dünyalı varlık ölümsüzlüğü vadedemez.
  • yukarıdaki yazı bir çeşit liberal ekonomi ve neticesinde tarihin sonundaki son insan tarifi değil mi? e o zaman hani kapitalizm bitmişti.

    hangi düzen verecek gençlere yukarıda güzellemesi yapılan istekleri, komünizm mi?
  • üniversitede hepimiz yazıdaki gibi düşünüyorduk zaten. şimdi köpek gibi çalışıyor, köle gibi hizmet ediyoruz. fight club'ı sinemada izleyip değiştiriceğim dünyayı ulan dediğim aklıma geldi. kapital düzen seni bir güzel yontup gereken dişli olarak sisteme sokuyor.
  • kapitalizmde ona göre gardını alır. air-bnb'den bulduğu eve yürüyerek yada bisikletle gitmeyi düşünmüyorsa yine tüketecek olan nesildir.

    günümüz de 30 yaş üstü ile yeni nesli bir tutan yazı olmuş ama alakası yok bence.

    son nefeste; yanlış önermelerin bol olduğu, altını dolduramayacak kadar uç fikirlerin olduğu yazı. tabi ki bana göre.
  • öncelikle kapitalizmi bitirdikleri falan yok. tam aksine popüler kültürü ve kapitalizmi besleyen damar bunlar. içeriğindeki iddiaların bir kısmı saçma bir kısmı gerçek. bir kere ev kredisini herkes çekecek kardeşim kurtuluş yok ondan.

    ["dolayısıyla genel ekonomi kuramlarında geçen 'şu koşullar gerçekleşirse tasarrufa ya da tüketime yönelme olur' gibi teoriler işlememeye başlıyor. çünkü tüketici profili değişiyor.dünya ekonomisinde durgunluk baş gösteriyor.klasik tüketim düşüyor."] bu iddia saçmalık mesela. her zamanki gibi yine aynı koşullar altında aynı tepkiyi veriyor insanlık. bu yüzden ekonomiyi doğa bilimi sayıyorum zaten. tüketim düşüşünün nedeni neslin değişmesi değil aq geçmişteki tüm resesyonlarda bu oldu şimdiki resesyonda da bu oluyor. iddia sahibi olan euler hermes’in baş(!) ekonomisti ya torpille okulu bitirmiş ya da manipülasyon yapmaya çalışıyor ufak beyniyle.

    ve türkiyedeki gençlik için konuşuyorum, iddianın aksine pahalı arabalara hayranlık babalarının nesliyle aynı oranda devam ediyor. yine babaları gibi futbol merakları var, instagram ve kapitalizmin yarattığı popüler markaların çarklarını bu nesil döndürüyor. çok değişen bir şey yok umut etmeyin yani. varolan değişimin nedenini de açıklayayım size, batı gençliğinde inovasyon yapan üstün zekalıların hayatlarına bir özenme var, bizim ülkenin gençliği de dünyaya daha entegre olduğu için batıdaki bu değişimin ucundan nemalanıyorlar. batı gençliğinde çoğunluğu oluşturan ve kendilerini "normal" diye tanımlayanlar normal olanın kendileri değil, azınlık olan üstün zekalılar olduğunu fark etmeye başladılar. modaya ve geleneklere göre değil mantıkla hareket etmeye başladılar. üstün zekalılar örneğin kapri altına uzun çorap giyilmez modasına uyduklarında ya da topuklu ayakkabı giydiklerinde ayak problemleri çekmeye başladıklarını fark ettikleri an modayı bırakıp rasyonel olana dönerken diğerleri toplumdan utanarak acı çekmeye devam ediyor. bu durum giderek değişiyor şimdi. an'ı yaşayıp daha az tasarruf yapmalarının nedeni ise atalarımızın karşılaşmadığı kadar cezbedici bağımlılık yapıcı şeylerle karşılaşmış olmamız. zeki ve frontal korteksi gelişmiş olanlar bağımlı olmayıp iyi tasarruf ederken iradesizler yenik düşüyor.
  • hehe, 18-35 yaş arası, popülizm kurbanı, güdülenerek tüketim yapan bir nesilden bahsediyorsun, hangi kapitalizmi bitirecek.
  • airbnb, uber bedava mı?

    ingiltere'de bir araştırma yapılmıştı. genç jenerasyonun ilk defa kendi anne babalarından daha düşük maaşa çalıştıkları tespit edilmişti. ev alma umudu olmadıkları için ev almakla ilgilenmiyor olabilirler mi pek sayın baş ekonomistim?

    onun dışında bu tespitler son on yıldır yapılıyor zaten. yeni bir şey değil. alışveriş alışkanlıkları ortalama her yirmi senede bir değişir. yeni olan orta sınıfın dünyanın her yerinde zayıflıyor olması. kapital daha da az insanın elinde birikiyor. yeni hintli çinli rus milyarderler batıdakilerden de acımasız.. yani anlayacağınız kapitalizm orta yerde daha vahşi şekilde duruyor.

    tüm bunlardan kapitalizm çöküyoru çıkartan, amerika'yı yeniden keşfetmiş baş ekonomiste de....
  • hemen heyecan yapılmaması gereken durum. bahsedilen kesim avrupa gençleri. yani sosyal güvencesi olan, işsiz kalsa bile ucuz alternatiflerle gezip tozmaya devam edebilecek, parası değerli, sekse ulaşmak için kariyer kasmasına veya evlenmesine gerek olmayan, heryere vizesiz seyahat edebilen rahat kesim. bu şartlar kimde olsa zaten patronlara, bankalara senelerce borçlanmaya siktiri çeker. kafası rahat bir şekilde çevrecilikle uğraşır. hayallerinin peşine düşer.
  • kapitalizmi bitirme olayını veya tüm gençliğin yönelimini bilemem ama kendim ve yakın arkadaşlarım için bu durumun geçerli olduğunu söyleyebilirim. hatta yazıda tasvir edilen modeli okurken bir an benden mi bahsediyorlar lan dedim.
hesabın var mı? giriş yap