• 1958 yılındaki türk öğrencinin de bulunduğu forum başlığında kendisini tanıdığımız, yaptığı konuşmayla gönlümüzü fetheden delikanlı önder güler'in son halidir.

    uzun bir araştırma sonucunda 81 yaşındaki önder amcamızı bulmuş olmanın sevincini sizinle de paylaşıyorum. kendisiyle iletişim kuramadım ancak son durumu ile ilgili epey bilgiye ulaştım.

    foruma katılan öğrencilerin büyük çoğunluğu, sonraki yıllarda kendi ülkelerinde üst düzey mevkilere gelmişti. biz de, sözlük yazarları olarak önder güler'in bu şekilde bir yol izleyeceğini varsaymıştık ancak kendisiyle ilgili hiçbir bilgiye ulaşamamıştık.

    kendisi eskişehir lisesini bitirir bitirmez, amerika'ya gitmiş. o gün bugündür orada yaşıyor. babasının asker olduğunu düşünmüştük ancak makine ustasıymış. görsel ailesi onun eğitimine çok önem vermiş ve önder güler ingilizce'yi babasının bulduğu bir kıbrıslı hoca sayesinde öğrenmiş. lisedeyken eskişehir'de bulunan amerikan askerlerine tercümanlık yaparak hem para kazanmış hem de amerika hakkında derin bilgiler edinmiş. türkiye'de bir lise öğrencisi olarak ingilizce öğrenmiş, piyano-mandolin çalmayı öğrenmiş ve eskrim yapmayı öğrenmiş. hatta babasının yardımıyla lületaşından elleriyle yontup, abd başkanı eisenhower'a hediye ettiği satranç setini de göz önünde bulundurursak, o dönemin türkiyesinde eğitim seviyesinin ne durumda olduğunu görebiliriz.

    bahsettiğim gibi, ilgili forumdan sonra zekice bir adım atarak amerika'ya gitmiş. türkiye'nin her türlü sancısından uzak bir şekilde mutlu bir hayat kurmuş kendisine. sanırım ticari bir alanda çalışmış, o konuda net bir bilgim yok. şu anda abd'de yaşıyor.

    fotoğraflardan bile, gençliğinde yaptığı akıllıca tercihin gururunu, mutluluğunu ve bunun oluşturduğu konforu görmek mümkün.

    görsel, görsel, görsel, görsel, görsel

    edit: kendisiyle yapılan güncel söyleşi için tıklayınız
  • hak ettiği gibi yaşlanmış. daha nice yaşlara.
  • muhtemelen türkçeyi unutmuştur.
    sürecin doğruluğuna binaen; türk insanı ile yabancıların zihniyet farkının uzun vadeli bir örneği olmuş. forumdaki yaşıtlarının çoğuı; diplomat, profesör vs. olurken bu amcamız kapağı amerika'ya atmış. konuşurken söyledikleri amaç değil araçmış, sanırım kendisine dair yaptığı tüm yatırımın amacı maddiyat ve refah temelliymiş.

    "türkiye'de kalamamış" diye dram kasmanın alemi yok, celal şengör, ilber ortaylı vs. isteseler akademik olarak dünyanın her ülkesine yerleşebilecek insanlar değiller mi ki türkiye'de yaşamayı seçtiler. belli ki açıkgöz bir amcaymış, fırsatını yaratıp topuklamış. o kadar türklükten vs. bahsedip ilk fırsatta amerika'ya kapağı atmak tam bizim insanımızın kalibresinde bir hareket olmuş.
    yanlış anlaşılmasın adamı kınamıyorum çoğumuz belki de aynı şeyi yaparız ama o kadar "salladıktan" sonra insan başka bir şey olmasını umut ediyor. amcanın hayatı bir başarı öyküsüdür ama kendisine kadar.

    şu önder'in yerin dibine soktuğu yunan kız var ya hah o işte harvard üniversitesinde bizans tarihi üzerine ders veren bir profesör olmuş ve muhtemelen içindeki türk nefretiyle ülkesi adına bol bol propaganda yapmıştır. buna karşılık bizim sözlükçüler de elemanın basıp amerika'ya gitmesini yeterli bir "başarı" olarak görmüşler. ondan sonra her yerde "niye türkiye böyle, niye lobimiz yok" diye ciyak ciyak ağlarsınız.
  • en güzelini yapmış. burada durup her on yılda bir, birileri tarafından hain, terörist, sağcı, solcu ilan edileceğine güzel bir hayat kurmuş.

    dile kolay, 60 yıldır orada...

    nice yaşlara.
  • diğer milletlerden katılanların aksine kendi ülkesinde kalmamış ya da kalamamış ; hariciyemizde/üniversitelerimizde yer almamış ya da alamamış olması ülkemizin içten içe çürümesinin çok güzel bir örneği.
  • fotograflarda yüzündeki yaşama sevincini ve hayat enerjisini net bir şekilde görüyoruz. yaşına karşın dinç. hayat dolu. yaşına karşı diyorum çünkü türkiye'deki yaşıtları umutsuzca ölümü bekliyorlar. bir çoğu çökmüş ve sağlıksız durumda. çevrenin insan üzerindeki olumlu etkisini önder bey ile net bir şekilde görebiliyoruz. umarım sağlıklı uzun yılları olur önünde.
  • şurada demiştim, ülkede gazeteci olmadığı için önder beyi bulsa bulsa sosyal medya bulur diye…

    (bkz: #125588618)

    tam da öyle olmuş.

    altta yaptığım, 60'larla başlayan darbelerle yitip gidebileceğine dair korkumuz en azından gerçekleşmemiş.

    amcamız adına sevindim. aynı şimdiki gibi, o dönemde de böyle parlak insanlardan yararlanmayı beceremeyen devlet adınaysa üzüldüm.
  • (bkz: 1958 yilindaki turk ogrencinin de bulundugu forum) başlığı açan kişi olarak kendisinin bulunmasına resmen gözlerim doldu.

    öncelikle bulan arkadaşı kutlarım.

    yaşıyor olmasına çok çok sevindim. çoğunuz hayatını kurtardı gitti demiş ama ben yine de böyle bir kişiyi ülkemizden kaçırmış olmanın üzüntüsünü duydum. belki kendisi için doğru olandı...

    keşke birileri kendisini bu durumdan haberdar etse. belki forum videosunu izlemiştir; ama bizim onu aradığımızdan haberi yoktur.

    edit: link düzeltme.
  • mutlu bir hayati olmus gibi. masallah diyelim.

    not: (bkz: #126527396)
    yahu kardesim adami tanimiyorsun, nasil bir hayat yasadi bilmiyorsun, ne zorluklarla karsilasti onu da bilmiyorsun ama adam hakkinda atip tutuyorsun. ayrica her kafasi basan her duzgun konusan politikaci, diplomat veya bilimadami olmak zorunda degil. millet hayatini nasil yasayacagini sizden ogrenmek zorunda degil.
  • hakkında bir şey bulamayınca üzülmüştüm muhtemelen türkiye’de vasat insanların arasında kaybolup gitti diye. neyse ki kurtarmış kendini önder amca. içime su serpildi. sevindiğim durum. konuşan olursa selam söylesin ellerinden öperim.
hesabın var mı? giriş yap