• fransa'nin bu kadar dusuk puan almasina sasirdigim, rusya'nin da bok gibi bir sarkiyla katildigi, soyleyenler tatu oldugu icin bu kadar cok oy aldigini dusundugum, belcika'nin da super sarkisiyla ikinciligi hak ettigi yarisma
  • avrupa pop muziginin 80'lerden sonra dara girdigini ifsa eden, fransizca konusulan ulkelerin fransizca'yi yine gozumuze gozumuze soktuklari, fransansizlarin iyice fransiz kaldigi, ingiltere'nin irlanda'ya 12 puan vererek irlanda'da limanlarin yeniden yapilandirilmasi hususundaki ihaleyi kazanmis olmanin karsiligini iade ettigi, avrupa'da giyim kusam devriminin hala yapilamadigini anlamamiza vesile olan, kitsch giysileri icinde salinan kuzey avrupa tv celebrity'lerinin porno film sektoru acisindan umut vaad ettigi, tatu'daki kizlarin donunu bu kez goremedigimiz, belcikali temsilcilerin aztec tandansi hippie halleriyle semiha yanki'yi animsattigi avrupa usulu sov. birilerinin bulend bey'e artik emeklilik vaktinin geldigini hatirlatmasi lazim diye de dusunmedim degil.
    80'lerde cocuk olanlar icin yine ayri bir tadi vardi sanirim.
  • dışarıda olunmasına rağmen bir anda birçok farklı kanaldan*** haberi alınan, bahadır dilbaz'a* "yahu çalsana bir sertab" tarzında espriler yapılmasına yol açan, belli bir yaşa gelenlere, "vay be, bugünleri de görecek miydik, hayat ne tuhaf vapurlar filan" dedirten, eve dönüldüğünde sözlükteki yorumları suratta süreğen bir gülümsemeyle okunan ve başlığı altına nedense entry girme ihtiyacı hissedilen bir yarışma olmuş bu, anlaşılan.

    [ ps: darısı beşiktaş'ın 2004 şampiyonlar ligi şampiyonluğu'na deermişim - dedim. ]
  • iste turk'un gucu... butun dunyaya ve hatta bazi vatan hainlerine, kendi insanina inanmayan asagilik kompleksine girmis insanlarin beynine de boyle buyuk bir basariyi kazidik, dunyadaki tum turklere hayirli, ugurlu olsun diyorum, hakettik ve kazandik... maalesef hayatimda ilk defa bir eurovision yarismasini evde olmadigim icin seyredemedim ama haberini sozluk'ten aldigimda gercekten tuylerim diken diken oldu, artik o muhtesem performansi canli olarak seyretseydim kimbilir ne tip bir ruh hali icersinde olurdum bilemiyorum. 29 mayis 1453, 26 agustos 1922 ve 17 mayis 2000'den sonra 25 mayis 2003'u de dunyadaki buyuk turk zaferleri listesine gururla tasiyoruz. sarki tabiki turkce olsaydi cok daha iyi olurdu ama burada en onemli sey "turkiye 1. oldu" cumlesinin tum dunya haber ajanslarinda mansetten gecmesinin saglanmasidir. o ses ve o sahne performansi bu sonuna kadar haketti. yolun acik olsun sertab yolun acik olsun turk muzigi diyorum... bu basariyi buyuk turkiye cumhuriyeti'nin yoktan var eden ulu onder mustafa kemal ataturk'e adiyorum... sen rahat uyu ebedi istirahatgahinda atam...

    bu muhtesem basari ile ilgili bazi medya kuruluslarinda cikan haberler:

    türkiye birinci

    48. eurovision şarkı yarışması'nda türkiye'yi temsil eden sertab erener, "every way that i can" adlı parçasıyla, türkiye'ye eurovision şarkı yarışması tarihinde ilk defa birincilik kazandırdı.

    letonya'nın riga kentinde gerçekleştirilen yarışmada şarkısıyla salondaki 6 bin kişiyi coşturan sertab erener'e, 3'ü alman 1'i türk 4 dansçı eşlik etti. dansçılar oryantal danslar da sergiledi. sertab erener sahneye harem giysileriyle çıktı, hem şarkısıyla hem de danslarıyla büyük sükse yaptılar.

    sonucu slovenya belirledi

    25 ülkenin puan vermesinden sonra belçika 162 puanla birinci türkiye 157 puanla ikinci sırada yer aldı. puan veren son ülke olan slovenya, belçika'ya 3, türkiye'ye 10 puan verdi. bu sonuçla türkiye slovenya'dan aldığı kritik 10 puanla 167 puana yükselerek, 165 puanlı belçika'nın önünde yarışmada birinciliği kazandı.

    4 ülkeden tam puan

    yarışmada oylama birçok ülkede telefonla yapıldı. türkiye, hırvatistan'dan aldığı 10 puanla ilk defa puanlamada birinci sıraya yükseldi. avusturya, bosna hersek, hollanda ve belçika türkiye'ye tam puan verdi.

    türkiye'ye puan veren ülkeler ile verdikleri puanlar şöyle sıralandı: bosna hersek 12, avusturya 12, belçika 12, hollanda 12, norveç 10, fransa 10, romanya 10, slovenya 10, almanya 10, hırvatistan 10, isveç 8, portekiz 8, kıbrıs rum kesimi 8, yunanistan 7, ingiltere 7, israil 7, malta 4, ispanya 3, izlanda 3, ukrayna 2 ve polonya 2 puan.

    rum kesimi'nden ilk puan

    yarışma tarihinde bir ilk yaşanırken kıbrıs rum kesimi türkiye'ye ilk kez puan verdi. rum kesimi türkiye için 8 puan kullandı. kıbrıs rum kesimi jürisinin oylarını açıklayan spiker, türkiye'ye puan verirken ''kıbrıs'ta barış için...'' dedi.
    (kaynak: hurriyet)

    die türkei hat zum ersten mal den grand prix eurovision gewonnen. siegerin sertab erener hatte sich bis zuletzt ein spannendes kopf-an-kopf-rennen mit belgien und russland geliefert. am ende lag ihr popsong «everyway that i can» mit hauchdünnem vorsprung vorn. schlagerveteran ralph siegel und sein schützling lou landeten für deutschland mit «let's get happy» auf platz zwölf. der befürchtete skandal durch das russische mädchenduo t.a.t.u. blieb aus: es verzichtete auf lesbisch-erotische einlagen.
    (kaynak: die welt)

    la belgique, représentée par le groupe urban trad, a terminé samedi à riga (lettonie) à la deuxième place du 48e concours eurovision de la chanson, derrière la turquie.

    la belgique a échoué in extremis à remporter le concours, à deux points seulement de la turquie, représentée par la chanteuse sertab erener. jusqu'à la fin du décompte des points donnés par les télespectateurs des 26 pays participants, le score était très serré.

    le dernier vote (slovénie) a été déterminant, donnant à la turquie 167 points, contre 165 points pour les belges. le duo des jeunes pop-stars russes de t.a.t.u a terminé à la 3e place.

    c'est la chanteuse turque sertab erener (39 ans), avec sa chanson "de tous mes moyens", qui a privé urban trad de la pemière place du podium.

    il s'agit de la première victoire de la turquie dans l'eurovision, dont le titre lui fait gagner un disque d'or et le droit à l'organisation de la prochaine édition. sertab erener est une des chanteuses les plus populaires de son pays. ses albums se sont vendus tant en turquie qu'à l'étranger. elle a chanté avec des sommités comme josé carreras et ricky martin.
    (kaynak: le soir)

    48. eurovision'a katılması tartışma yaratan sertab erener, etnik müzik tarzı parçasıyla tarih yazdı. türkiye, tarihinde ilk kez eurovision şarkı yarışması'nda birinci oldu. letonya'nın başkenti riga'da yapılan yarışmaya, sözleri demir demirkan'a ait "everyway that i can" (yapabileceğim her şekilde) adlı parçayla katılan erener, 21 ülkeden aldığı 167 puanla birinci oldu. türkiye'ye 4 ülke; irlanda, rusya, letonya ve estonya oy vermedi.
    ingiltere'nin hiç puan alamadığı yarışmanın favorilerinden rusların ünlü t.a.t.u. grubu 3. oldu. oylamayı uzunca bir süre birinci götüren türkiye, sonlara doğru zirveyi belçika'ya kaptırdı. ancak, oy veren son ülke olan slovenya'nın 10 puanı, ikinci sıradaki erener'i zirveye taşıyıp 48. eurovision'un birincisi yaptı. belçika adına yarışan urban trad dünyada kullanılmayan uydurma bir dille söylediği parça ile 160 puan alıp 2. oldu. seneye türkiye'de yapılacak eurovision'a riga'daki yarışmada ilk 15'e girenler direkt, avrupa yayın birliği'ne üye 25 ülkeden 10'u ise ön elemeyi geçtikten sonra katılacak. ön eleme 49. eurovision şarkı yarışması'ndan bir gün önce yine türkiye'de yapılacak.

    kim, kaç puan verdi
    türkiye'ye 4 ülkeden en yüksek puan olan 12 puan geldi. karşılıklı dostluk mesajları verdiğimiz yunanistan 7 ve kıbrıs rum kesimi ise türkiye'ye 8 puan verdi. oylamada, türkiye'nin 10 puan verdiği rusya'yla birlikte 4 ülke türkiye'ye hiç puan vermedi.

    izlanda 3
    avusturya 12
    irlanda 0
    malta 4
    bosna hersek 12
    portekiz 8
    hırvatistan 10
    kıbrıs rum k. 8
    almanya 10
    rusya 0
    ispanya 3
    israil 7
    hollanda 12
    ingiltere 7
    ukrayna 2
    yunanistan 7
    norveç 10
    fransa 10
    polonya 2
    letonya 0
    belçika 12
    estonya 0
    romanya 10
    isveç 8
    slovenya 10
    toplam: 167
    (kaynak: milliyet)

    turkey for the first time has been proclaimed the winner of this year's eurovision song contest, following a fiercely fought battle with russia and belgium. at the opposite end of the ratings came the united kingdom, the only contestant to score zero points in the event. this year's competition was in latvia.

    "ladies and gentleman, the winner of tonight's show [is] turkey, and there is celebration in the sky."
    and indeed, when the winner was announced, fireworks illuminated the skies over riga, capital of latvia.

    but not everyone was overjoyed by the outcome. as he watched the spectacle, british radio commentator ken bruce noted that the united kingdom had its worst performance in eurovision history. "the ashes that are falling from the sky are landing in my mouth. united kingdom with no points at the end of a eurovision song contest. i never thought i would hear myself saying that," he said.

    ap
    turkey's sertab erener the winner of the eurovision song contest sings the winning song on stage in the skonto halle in riga
    britain's previous worst eurovision placing was in 2000, when nicki french took 16th place with a song prophetically titled don't play that song again.

    some commentators saw a connection between the u.k. failure and european anger over british support for the american-led war in iraq. others said it was simply that the liverpool performers chris cromby, 21, and gemma abbey, 20, did not have what it takes.

    but victory was sweet for the scantily-clad sertab erener of turkey, whose winning song was every way that i can.

    ms. erener was overcome by emotion by her unexpected victory, a huge boost for turkey and her own popularity and profits. she has already sold an estimated four million albums.

    the audience packed into riga's skonto hall was less enthusiastic about the two young girls making up russia's entry, even though they had been tipped as favorites to win.

    backed by loud instruments and electronic backing, teenagers lena katina and julia volkova, known together as tatu, managed to be only slightly louder than the boos mixed with cheers from the audience.

    their song was don't believe, don't fear, don't ask, and it came out slightly out of tune with the music. the teenagers from moscow were, prematurely, wearing tee-shirts bearing the number one.

    the girls had earlier angered organizers by arriving late for rehearsals and then threatening to perform in the nude. but organizers said no to toplessness. the eurovision song contest, with 26 european countries taking part, is a family event watched by an estimated 160 million television viewers worldwide. organizers say they want to keep it that way.

    despite their hostile reception inside the theatre, russia's tatu group got good support from outside, via telephone votes from television viewers. in fact, host country latvia gave maximum points to russia. this was a remarkable outcome in a nation which proudly declared its independence from the russian-run soviet union just more than a decade ago.

    as it turned out, russia managed to get into third place slightly behind belgium, whose song, made up of unintelligible words, won it second place.

    turkish singer erener and her band admitted they were surprised by their country's victory. turkey has never been able to come higher than third place in eurovision contests. "you see what is happening here? but can you imagine what is happening in your country at the moment?" the latvian television presenter wondered.

    "they are getting crazy i think. thank you turkey, thanks a lot," she said.

    latvia became host of the 48th eurovision song contest when 22-year-old law student marija naumova won last year's event in tallinn, estonia. the contest in riga's skonto hall, with a capacity of 6,000, was described as the biggest indoor concert in latvia's history.
    (kaynak: voice of america)
  • tek kanallı türk televizyonu ile çocukluğunu yaşamış olanlarımız için bir efsane olan örovizyonu, bugünlerde bazen dilimiz çok anglo saxonlaştığından (burada havlama efekti girsin) yurovizyonu (ama neden vijın değil, o tam oturmamış) kazanmak şu daha bir bizim dönemimiz sayılacak gençlik-yetişkinlik arası yıllarımıza kısmet imiş. eurovision, sanıyorum türk halkında öyle içselleştirilmiş bir okazyon ki, hangi senenin organizasyonu olursa olsun, aradan kaç yıllar geçerse geçsin, türk insanı bizim gibi (ben ve bir arkadaşım) 20. şarkıdan katılım gösterebildiği bu yarışmada bile galatasaray uefa kupası finalindeymişçesine coşabiliyor, averaj hesabı yapar gibi puan hesabı yapabiliyor-muş. biz yarışmayı alıştığımız politik ortamımızda izledik; "olm kıbrıs bize hayatttttta puan vermez", "olum estonya rusyaya verecek bak görürsün eski cumhuriyeti", "haydi hollanda! orada çok türk var olm direk gurbetçi ekolü" tespitleri ile kendimizi yedik bitirdik. çünkü neden? çünkü çocukluğunda her urovision izlemiş olanlar, bu eurovision esnasında yunanistan'ın parçası çıktığında araya bant yayınından benim güzel memleketim ya da manavgat şelalesi görüntüsü almış olanlarımız bileceklerdir, eurovision asla bir kimin şarkısı en güzel en cici yarışması olmamıştır, zaten neden olsundur? peki yurovizyon bizi şaşırtmadı mı? kıbrıs rum cumhuriyetinin "barış puanı" diyerek verdiği puanlar bize "eheoehe" diye gevrek gülme şansını tanımadı mı? şaşırttı, hem de attırdı; otisabi dışında, zira kendisi en politikıl sayntist duruşuyla "sınırları yeni açtık olm kesin puan verecek kıbrıs bize" cümlesi ile bizden daha güncel analizler yapabildiğini ispatlamıştı. son dakikaya kadar "haydi slovenya", "olm slovenler vermez godoş hepsi kesin rusyaya verir" çekişmeleri ile penaltı atışları heyecanıyla bünyemizde ilgi gören eurovision 2003'ü kazanmış olmamıza bu derece sevindiğimize kim neden şaşırsın? her ülkenin olası en kötü şarkılarını gönderdiği bu eurocheese'i yaşatma ve koruma derneği kapsamı yarışmanın tadı aslen uluslararası ilişkiler alanında değil mi? bu durumda ırak savaşı sebebi ile avrupa'nın geri kalanı tarafından bu seneyi nefret odağı olarak açmış ingiltere'nin sıfır puanda kalması da anlam kazanıyor, mükemmel mal şarkılarıyla puandan puana koşan eski çok cumhuriyetli sovyetlerin mirasçısı rusya'nın başarısı da (hayır iki ucube kız lezbiyenolduğu için kimse puan vermez efendim herkes türk değil). tek anlayamadığımız nokta avusturya'nın sirk şarkısıyla görece yukarılarda bir yerlerde yer alması idi, ki bunu bir jest olarak görüyorum, hani böyle yaşama sevinci olimpiyatları gibi.

    bir de kendi izminin yaratıcısı huger'in "türk müziğinde bir numarayım" duruşu ile yaptığı ganyan tahminlerinde büyük göt olmasına sebebiyet verdiğinden de olabilir (sonra daha evvel verdiğin beyanata bakmadan "ben demiştim türkün gücü, ergenekon destanı, güneş dil teorisi!" diye coşmak yazılı-basılı ortamlarda ne yanlış), daha bir keyif daha bir neşe aldığımı da söylemeden geçemeyeceğim. o da bir after taste oldu, after eight misali.
  • eskiden yani bu erovisyon dalgasının milli mesele olduğu zamanlarda bu günleri göreceğimizi söyleseler piyangodan para çıkmış kadar sevinirdim herhalde. halbuki şimdi bekliyorum saatlerdir bi sevinç dalgası gelsin alsın beni atsın sokaklara, halay çekelim millet olarak, evropa evropa duy sesimizi die bağıralım, dünya güzelimiz azra akın gelsin kolkola kasap havası oynayalım ama nerde..

    esas merak ettiğim konu, hep diğer ülkelerin örovisyon birincilerini ülkemize getirmeye alışmış entertaniment söktörü ne yapacak şimdi. bildiğim kadarı ile aslında amatör müzisyenler için düzenlenen bu animasyonda birinci olarak sandra kim, coni logan gibi insanlarla potansiyel "bogaz çok beğendi" tandanslı haberlerden yoksun kalacak magazin basınımız.

    neyse sertab hanımın yarışmaya girerek yabancı pazarlara açılmaya çalışıyordu sanırım. dilerim sertab hanımın bu derecesi, olası yabancı albümünün satmasını, dünyanın ciddi müzik dergilerinde yer almasını sağlar.
  • sonucu ile, sertab hanımı, dünya güzeli azra akın ve coponların sevgilisi ilan mansızla birlikte "turk the nations" turnesine çıkaracak yarışma.
  • turk insaninin eurovision'i yerinde izleyip, kazanan aciklandiginda "sertab bizi diskoya gotur!" gibi tezahuratlarda bulunma istegini kamcilayan bir yari$ma olarak tarihe gecmi$tir.
  • oy veren ülkerin çoğunun telefonla oy verme zımbırtısını kullanmadığı, bazı ülkerin partiler düzenleyip en azından kendi kendilerine eğlendiği, sunucularından anlaşıldığı kadar ile çoğu ülkenin kaaale almadığı (zaten letonyada üzerine kaldığı için, zorla istemeyerek düzenlemişti yarışmayı) yarışma.
    ha bir de şu var, madem trt bu kadar uğraş vermişti bu yarışma için, gelecek sene türkiyede düzenlenebilsin diye sertablar filan hazırlanmıştı, e be güzel kardeşim insan bir parti filan hazırlamaz mı? bizim ülkenin puanları sorulduğu kısımda ekranda çirkinlik abidesi bir boya sarışın yerine, fonda eğlenen insanların olduğu bir aktraksiyon daha iyi olmaz mıydı? ucuz milliyetçilik geyiklerine gelince varlar, birşeyler üretmeye gelince yoklar
  • avusturyanın yeni biyolojik silahını denediği yarışma (bkz: alf poier ve dadaşlar)
hesabın var mı? giriş yap