• muhtemelen son ihaleye kıyasla değeri düşecektir.

    bu havuz tartışmalarında da bir anadolu kulübü seviciliği almış başını gidiyor. futbol türkiye'de profesyonel bir spordur. profesyonel işlerde herkes kendi yarattığı katma değer kadar gelir elde eder. eğer anadolu kulüpleri katma değer yaratamıyorsa zaten süper lig'de işleri yok. ortalama 500 seyirciye oynayan, maçlarını izlemek için kimsenin para vermek istemediği bir kulübün milyar dolarlık bir ligde ne işi olabilir? ayrıca bu kadar para veriyorsun da ne oluyor? herif gidiyor o parayı saçma salak transferlere gömüyor. ne stat zeminine para harcıyor, ne stada taraftar çekmek için yatırım yapıyor *, bir de üstüne üstlük şehrine büyük takım geldiğinde (kendisine bütün yayın gelirini sağlayan o takımın taraftarına) fahiş fiyatla bilet satmaya çalışıyor. bakın bu bir rezalettir.

    doğru dürüst bir finansal ve idari yapılanma sistemi getirildiğinde zaten bu tip dandik kulüplerin yerini stadını doldurabilen takımlar alır. bu uğurda gerekirse ligdeki takım adedi de düşürülebilir. türkiye ligi; 3 büyüklerin yarattığı katma değeri, bütün camiası 8-10 kişilik yönetim kurulu ve futbol takımından ibaret olan uyduruk kulüplere peşkeş çekerek bir yere varmaz.
  • digiturk'ü bein media group satın aldığı için yine digiturk'e verilecek ihaledir.
    zira digiturk tmsf'ye geçmiş sonrasında ise katarlı bein media group'a satılmıştı.
    digitürk'ün tek olayının lig maçları olduğunu bilmek için uzman olmaya gerek yok. bein media tayyip'ten lig ihalesinin garantisini almadan digitürk'ü almaz.
  • herkes kendi maçlarını yayınladığında ayakta durmalarını sağlayan tek geliri süper lig yayın geliri olan anadolu kulüpleri iyiden iyiye halı saha takımına dönünce kazandığı on yüz bin milyon parayla aldığı futbolcuları kimlere karşı oynatacağına, sahada rekabetin zerresi dahi kalmayınca kimin oturup on yüz bin milyonluk takımı izleyeceğine ilişkin çözümleri paylaşmayan insanların ezberden kaldırılması gerektiğini söylediği ihale.

    rekabet yoksa spor neye yarar?
  • sürekli süper ligin marka değeri gibi safsatalardan bahsedip insanların gözlerini boyamaya çalışan ama tek dertleri o ihaleden alacakları avantalar olan tff yöneticilerin muhakkak ihaleye koymaları gereken ekstra şartlar olmalı.

    1- ihaleyi alan yayıncı kuruluş süper ligde oynanılacak olan her karşılaşma için tribünleri doldurmak zorundadır. kimsesiz çocuklar yurtları, aş evleri, okullar, üniversiteler vs gibi kurumlarda düzenleyecekleri organizasyonlarla seyircileri stadyumlara getirip götüreceklerdir. gerektiğinde belediyelerden yardım alınabilir.
    bu konuyla ilgili bütün masraflar kulüplere faturalandıralarak ve havuz paylarından alacakları gelirlerden düşülecektir.
    -boş tribün istemiyoruz.!!! avrupa'da birçok ülkede yapılan bir uygulama..

    2-yayıncı kuruluş sezon içerisinde yapacağı yayın yapacağı her stadyum için aynı yayın kalitesinde ve görüş açısında yayın yapmak zorundadır.
    bunun için kameraların konulacağı yerin:
    -yerden yüksekliği: x metre
    -santra noktasına olan uzaklığı: y metre
    (gibi kullanılacak her kamera için belli kriterler tanımlanmalıdır.)
    bu standartları yerine getiremeyen stadyumlar için yayıncı kuruluş gereken düzenlemeleri yapma yetkisine sahiptir. (yayın kulesi vs..)
    bu konuyla ilgili bütün masraflar kulüplere faturalandıralacak ve havuz paylarından alacakları gelirlerden düşülecektir.
    -çaykur rize deplasmanın da tv'den maç izlemek zulümden başka bir şey değil.

    3-her stadyumun zemini belirli standartlara sahip olmalıdır. bu standartlar yayıncı kuruluş tarafından belirlenecek ve süper ligde mücadele eden her takımın bu standartlara uyması sağlanacaktır. bu standartları sağlayamayan takımlar için;
    -zeminle ilgili gereken hizmetleri verecek, en az 2 en fazla 3 tane firma belirlenecektir
    -takmlar seçtikleri firmalardan bu hizmetleri alacaklardır.
    bu konuyla ilgili bütün masraflar kulüplere faturalandıralacak ve havuz paylarından alacakları gelirlerden düşülecektir.
    -patates tarlasında maç yapılmamalı.

    4-3. madde de belirtilen zemin ile ilgili standartlar ışıklandırma içinde aynı şekilde olacaktır.

    şu an için aklıma gelen en önemli 4 maddeyi yazdım bu maddelere birkaç tane daha ekleme yapılabilir.

    ayrıca bonus olarak:
    1-her futbol takımı, oyuncularına forma numarası olarak 1 ve 29 arasında numaraların dışında başka bir numara veremez. altayapı veya rezerv takımdan gelecek oyuncular için ise 30 ile 45 arasında ki numaralar kullanılacaktır.
    -bir maçı izlerken 85 numara'dan 77'ye giden bir pasta araya 91 numaranın girmesi gerçekten de kötü bir görüntü.
    2-seyircisiz maç oynama cezası uygulaması sonlandırılmalıdır.

    bunlar yapıldığı takdirde süper lig gerçekten de bir marka değeri olan ve izlemesi daha keyifli bir lig haline gelebilir.
  • aga derdiniz nedir ihalenin yapılmasına 1 yıl var? yeminle bunu şimdi ne tivibu ne de dijitürk'ün arap sahipleri düşünüyordur. fosur fosur uyuyorlardır. ama kafa yormak nutellacı ekşi yazarlarına kalmış.

    *
  • lan dedim sabah sabah niye bu başlık popüler oldu. meğer bu başlığa da tiner dökülmüş. yıllardır hizmette olan digitürk'ün bakın ligtv'nin değil digitürk'ün 2.5 milyon abonesi varken, adam birden gelip bjk tv, bjk maçlarını yayınlasın 6 milyon abone gelir diyor.
  • batık esnaf kafası ile hesap yapanlar doluşmuş gene, yok 5 milyon üye olsa ayda 10 tl verse falan fıstık. istanbul'da taksiye binin şoförlerin %90 bu kafa ile esnaflık yapıp batmış insanlardır. masraf ne olacak diyenler var, uydu alıcı üretimi, dağıtımı ve tedariki lazım, bayilikler vermen lazım, servis sağlaman lazım, abone merkezleri kurman lazım. bunlar hep kardan ciddi kısımda götürüleri vardır. bir de senin o şifreli yayının kıran ve 1 günde yüzlerce eve satan/kuran açık gözlerle uğraşman lazım (yüzlerce avukat lazım).
    "ne uydu alıcısı ulan internet'ten satacam" dersen aynı anda herkese maç yayını verebilmen için hayvan gibi büyük sistemler lazım (bu sistemi öyle 3-5 milyona kurarım sanıyorsan allah sana akıl fikir versin) tabi sen bu maçı yayınlarken 31 çekmekten sıkılmış 3-5 sivilceli japon-çinli ergenin "internetten 1 milyon kişi aynı anda maç izliyor şunların maç zevkine sıçalım ehuha" deyip maç yayını saatini cehenneme çevirmek gibi eksantrik dünya kadar olayda başına gelecektir.
    bu arada stada kuracağın maç yayın sistemi de cabası, bunun yanında deplasman maçları da yok.
  • benim kazanacağım ihaledir.

    şöyle ki :
    1) kodi kurulur. android media player varsa tv'ye bağlanır. yoksa pc'de kurulur pc'den izlenir.
    2) ftmtestereklentisi kurulur. burada anlatılıyor.
    2) adryanlisteklentisi kurulur. o da burada anlatılıyor.
    3) günlük iptv listeleri cayır cayır adryanlist üzerinden hd olarak indirilip izlenir. ister digitürk alsın, ister tivibu ister turkcell ister araplar fark etmez :)

    mesela şöyle
    https://www.youtube.com/watch?v=9hncj0tfpfk
  • öncelikle bein grup 1 milyar dolara digiturk'u aldıktan sonra gerekiyorsa 10 milyar dolar verir de alır o lig yayınını. bunu bir kenara yazdıktan sonra hesaplayan adam olarak devam edelim.

    --- hesaplayan adam ---
    önce bir kaç rakam;

    digitürk'ün toplam abone sayısı şu an itibariyle 3 milyon kişi. bunlardan lig tv abonesi olanların sayısı uzun süre 1 milyon kişide devam ettikten sonra epey düşmüş ve şu aralar 800 bin kişi civarı olduğu söyleniyor.

    lig tv'ye şu anda bir yıllık aboneliğin gördüğüm kadarıyla kişi başı fiyatı yıllık 800,00 tl. tabi burada kimi abone daha ucuz kimisi için daha pahalı olma durumu olabilir.

    800 bin abonede toplam yıllık gelir 640 milyon tl oluyor.

    digiturk tv yayınları için 2016 yılında federasyona 400 milyon dolar yıllık ödeme yapacakmış. bu da bizi tl olarak 1.2 milyar tl civarı bir rakama getiriyor. digitürk bu yayıncılık işinden zarar etmediğine göre ortalama %20 kar hesabıyla reklam ve sponsorluk geliri olarak da 860 milyon tl bir geliri olduğunu hesap edebiliriz.

    yani kabaca futbol piyasasının yayıncı kuruluş nezdindeki toplam getirisi yaklaşık 1.5 milyar tl civarında. bugünkü kurdan hesaplarsak 500 milyon dolar gibi bir rakama geliyor. bu da abone başı kabaca 625 dolar gelir olur.

    potansiyel pastayı hesaplamak gerekirse geçen gün yayınlanan milli maç total'de 10 rating aldı. bu da kabaca 5 milyon futbol severin o gece milli maçı izlediğini gösterir bize. bu da yine kabaca futbolseverlerin %16'sı gibi bir oranda insanın futbol için para ödediğini gösterir bize.

    yeni bir yayıncı kuruluş bu oranı arttırabileceğini hesaplarsa yani %16'yı eski rakamı olan %20'ye ve hatta ötesinde %25'lere çekebileceğini düşünüyorsa. yapılacak ihalede yıllık 780 milyon dolar gibi rakamları görebiliriz. hele ki maksat henüz sektöre yeni girmiş büyük bir rakibi sarsmak olacaksa turkcell, tivibu, dsmart gibi yayıncı kuruluşlardan yıllık 1 milyar dolar gibi bir rakam duymak çok da şaşırtmamalı bizleri.

    ha diyelim ki çıkmadı bu rakamlara, ihale şöyle 350 450 milyon dolar arasında bitti, işte o zaman anlarız ki zaten digitürk'ü alan bu gruba ihale sonucu ile ilgili bir garanti verilmiştir.

    --- hesaplayan adam ---

    bugüne kadar sadece digitürkplay'e abone olmuş kendisi için hiç digitürk'e abone olmamış biri olarak elde hesap makinesi bayram öncesi ne boş işlerle uğraşıyorum aman yarabbi.. tatil gelsin tatil..
  • umarım, ülkenin belki de en büyük spam firması digiturk alamaz da, cine5 gibi silinir giderler.

    geçen sene premier lig'in de içinde olduğu spor extra paketine 15 tl/ay isterlerken, bu sene premier lig'siz 20tl/ay yapmışlar fiyatı şark kurnazları.
hesabın var mı? giriş yap