• 2017 formula 1 sezonunun 10. yarışı.

    son yılların en dramatik sonlarından birine sahne olmuştur. özetlersek;

    yarışa pole position'da başlayan hamilton, hiç heyecan yaşamadan, başladığı şekliyle bitirmiş, üst üste 4. toplamda 5. ingiltere zaferiyle evinde tahtı bırakmamıştır.

    2. sırada başlayan fin pilot raikkonen, başlarda hamilton'a ayak uydurmayı başarsada, yarışın ortalarına doğru liderden kopmuş, ama arka ekiple de güvenli bir mesafede devam edebilmiştir.

    3. sıradan start alan bir diğer ferrari pilotu, hemen ilk turda podyumun son sırasını redbull pilotu verstappen'e kaptırmış, yarışın ilk 3'te 1'lik bölümünde kaptırdığı koltuğu geri almak için debelenerek geçirmiştir.

    sıralama turları sonunda 4. sırada kendine yer bulan hamilton'un takım arkadaşı bottas ise vites kutusu değişikliği sebebiyle 5 sıra cezası alarak 9. sıradan start almıştır.

    bottas yarışın başlamasıyla arka arkaya ataklarla yükselmeye başlamış, vettel ise verstappen engelini aşamayınca önünü boşaltmak için pit'e gitmiştir. vettel'in ardından çok gecikmeden pite giden redbull pilotu, sol arka lastiği takan takım elemanlarının hatası yüzünden normalden uzun süren pit stop ile, koltuğu vettel'e kaptırmıştır.

    yarıştan önce podyumu hedeflediğini söyleyen mercedes'in fin pilotu bottas, taktik icabı pistte kalabildiği kadar kalarak kendine fırsat yaratacak koşulları hedeflemekteydi zaten.

    yarışın son 10 turuna girilirken. önde hamilton zafere emin adımlarla giderken, ferrari pilotları raikkonen ve vettel'de 2. ve 3. sıralarla podyuma göz kırpmaktaydılar.

    ne olduysa bu bölümde oldu. vettel'den daha yeni lastiklere sahip bottas, şah batur gibi yetişmeye başladı öndeki ferrari'ye. tur başına ortama 1 saniye kapatarak 4-5 turda farkı eritti. ilk atak denemesi seyir zevki yüksek bir çekişmeye sahne olan ferrari mercedes kapışması 2 düzlük sonra sona erdi. bottas drs(drag reduction system) ile adeta uçarak geldi ve podyum için yerini kazandı.

    51 tur üzerinden koşulan silverstone grand prix'inde sürprizler henüz bitmemişti. 49. tur ferrari için tür-dram, imdb-9.7. kimi raikkonen'in lastiğinden ayrılan ama kopmayan kocaman bir parça ön kanada sürtmeye başlayarak fin pilotun telafi edilemez şekilde yavaşlamasına neden oldu ve mecburen pite girmek zorunda kaldı. bottas bir anda kendini 2. sırada buldu.

    ferrari için kötünün iyisi denilebilecek bir sahneydi aslında. pilotlar şampiyonasına, takımlar şanpiyonasından daha fazla önem verdikleri için, vettel'e gelecek artı puanlar pilotlar şampiyonasında hamiltonla arasında puan farkı açısından kıymetliydi neticede.

    ancak sürprizler bitmedi. bu sefer de 50. turda bir diğer ferrari pilotu vettel'in lastiği patlayarak haftasonunu kırmızılar için kabusa çevirdi. patlak lastikle iyice yavaşlayan vettel'de pit'e girerek yarışı ancak 7. sırada tamamlayabildi.

    mercedes duble yaparak takımlar şampiyonasında yerini sağlamlaştırırken, kimi 3. sırada podyumda yer aldı. bu sonuçların ardından pilotlar sıralamasında fark eriyip gitti ve hamilton 176 puana çıkarak, 177 puanlı vettel'in ensesine yapıştı.

    kişisel kanaatimce de yarışın en iyi pilotu, redbull pilotu daniel ricciardo oldu. bir sürü atak yaptı, tırmandı, sonra pistten taştı ve aldığı sıraları kaybetti. fakat pes etmedi ve tırmanışına devam etti. 19. başladığı yarışı 5. bitirdi ve yarışın seyir zevkini yükseltti. aynı zamanda redbull'un diğer pilotu verstappen'de yarışın başında vettel'e yaptığı savunmayla tribünleri ayağa kaldırdı.

    bir önceki avusturya grand prix'inin inanılmaz sıkıcılığını düşünürsek, biz formula 1 izleyicileri böylesi bir yarışı fazlasıyla hak etmiştik. gönül isterdi biraz da yağmur inseydi ingiltere'ye ama olmadı. macaristan'da görüşmek üzere.
hesabın var mı? giriş yap