• 10-28 mart 2018 tarihleri arasında berlin’de gerçekleştirilecek satranç turnuvası. turnuvanın galibi dünya şampiyonluğu için 2018 kasım ayında magnus carlsen’le ünvan maçı yapmaya hak kazanacak.
    turnuvaya katılacak isimler ise şöyle:
    1. (bkz: levon aronian) (2801) bence turnuvanın favorisi. carlsen’e karşı kazanma ihtimali olan isimlerden birisi. klasik oyunlarda carlsen’e 11 galibiyeti 14 mağlubiyeti var. fide dünya kupası şampiyonu olarak turnuvaya katılmaya hak kazandı.
    2. (bkz: şehriyar mamedyarov) (2799) grand prix birincisi olarak katılıyor. kariyerindeki en yüksek elo’ya 2017 yılında ulaştı. turnuvayı kazansa bile carlsen’in karşısında basireti bağlanan bir arkadaşımız.
    3. (bkz: fabiano caruana) (2799) elo listesinden katılıyor. carlsen karşısında şansı olabilecek isimlerden biri.
    4. (bkz: wesley so) (2788) elo listesinden katılıyor. sene başında müthiş form yakalamıştı.
    5. (bkz: vladimir kramnik) (2787) eski şampiyon. wild card kontenjanından katılıyor.
    6. (bkz: ding liren) (2774) dünya kupası finalisti. yakın zamanda yapılan rapid&blitz turnuvasında tabiri caizse carlsen kendisini ezdi geçti.
    7. (bkz: alexandr grischuk) (2782) grand prix ikincisi.
    8. (bkz: sergey karjakin) (2760) bir önceki ünvan maçı finalisti. carlsen’i devirmeye ramak kalmıştı.
  • 2016 moskova satranç adaylar turnuvası kadar büyük bir rekabet vadetmiyor olsa da güzel turnuva olacaktır şüphesiz. birkaç kelime katılımcılar hakkında kelam edelim. not: sıralama, bu girinin yazıldığı tarihteki canlı elo listesine göre yapılmıştır.

    -fabiano caruana (2811/2): 4 gün önce biten lcc'yi +3 skorla net bir birincilikle kapatan caruana, moskova'da son anda kaçırdığı final bileti için en şanslı adaylardan biri konumunda. magnus carlsen tarafından "machine" olarak tanımlanan caruana, esnek stili ve muhteşem oyun hazırlıklarıyla son 4-5 yıldır satranç zirvesinde estiren isimlerden. bir önceki adaylar turnuvasında tecrübesizliğine yenilen caruana'nın bu turnuva özelinde yolu açık. bu turnuvaya da elo listesinin tepesinden gelmesi de ne derece formda olduğunun göstergelerinden biri.

    -şehriyar mamedyarov (2799/3): grand prix'i birincilikle bitiren mamedyarov her zaman her yerde tehlikeli olabilen isimlerden biri olmuştur. satranç anlayışı zirvedeki isimlerden son derece farklı olan azeri oyuncu, her zaman izlemesi zevkli oyunculardan biri olmuştur. son 1 sene içinde elo puanını 40-50 civarında artırarak bu aralar yine formda olduğunu gösterdi. ama kendisinin varlığı daha çok vasili ivançuk ve son dönemdeki veselin topalov gibi olduğundan dolayı kendisine final yolunda çok da şans vermiyorum açıkçası. bu turnuvanın şampiyonu olamasa da şampiyonu belirleyen kritik adam olabilir.

    -levon aronian (2797/4): dünya kupası şampiyonu olarak bu turnuvada boy gösterecek aronian'ın final yolunda en büyük rakibi kendisi. 2013 londra, 2014 hantı-mansi ve 2016 moskova adaylar turnuvalarının hepsine iyi ve keskin başlayıp, ilk yarıyı zirvede kapatıp ikinci yarıda kontak kapatarak rezil rüsva oldu. caruana'nın şampiyon olduğu lcc'deki skoru ise -1 (tek mağlubiyet carlsen, gerisi berabere). bu zamana kadar adaylar turnuvalarından önce hep iyi skorlar alan ama adaylar turnuvasında batıran aronian belki de bu sefer totem yapıyor bile olabilir ehehe. turnuvanın berlin'de yapılacak olması kendisini bir nevi ev sahibi yapıyor çünkü satranç kariyerinin büyük çoğunluğunda almanya'da yaşamış bir isim. sakin, saygılı, mütevazı, sevimli kısacası muhteşem bir adam aronian. kimseyle trash talk'u yoktur, sevmeyeni hiç yoktur. şu candidates cenabetliğini kırıp challenger olmasını o kadar istiyorum ki, anlatamam. pozisyonel oyuna kattığı taktiksel yorumlarla form durumundan bağımsız çok zevkli oyuncudur kendisi de.

    -wesley so (2792/6): satranç camiasının en garip en abuk subuk oyuncularından biridir. garip giyim tarzı, takıldığı tarikat, notasyon kağıdına hariçten not aldığı için diskalifiye olması falan derken aşırı derecede kendi şahsına münhasır bir adam. ama muhteşem bir oyuncu. 2016'nın ortasından 2017'nin ortasına kadar estirdi. 67 oyun süren bir yenilmemezlik serisi yakaladı (ki bu muhteşem bir rakam), bir araba turnuva kazandı falan derken son zamanlar rüzgarı biraz zayıflamış vaziyette. ama bu hali de yeter. bence caruana ile birlikte en büyük iki favoriden biri. hiçbir şekilde karşısında hata yapmamak gerekiyor çünkü küçük avantajları kovalama konusunda carlsen kadar iyi olmasa da o seviyeden çok da uzak değil. peki kendisinin handikaplarını yazacak olursak birincisi bu turnuva özelindeki tecrübesizliği (ilk adaylar turnuvası bu) ikincisi ise bazen fantastik işlere kendini fazla kaptırması. burası er meydanı, adamı çiziverirler.

    -vladimir kramnik (2787/7): kendisinin oyun tarzını (lakabı drawnik'tir malum) ve satranca kattığı yenilikleri (berlin duvarı) pek sevdiğim söylenemez ama bu camiadaki en saygıdeğer adamlardan biridir her zaman. çalışkanlığın, iradenin, azmin kitabını yazmıştır. ve neredeyse 20 senedir bu seviyededir. önceki senelerde dağıttı falan derken 2017'de muhteşem bir geri dönüş yapıp 2800 üzerine çıkmıştır. oyun tarzını herkes bilir, katı defans anlayışına dayalıdır. bu yüzden pek de heyecan vadetmez ama canı isterse çok keskin oyunlar da oynayabilir. hatta bu sene norveç'te carlsen'a yaptığı şöyle bir böbrek ameliyatı vardır ki maçı canlı izlememiş olsak o maçı kazananı ya arch enemy'si veselin topalov sanırdık ya da fischer mezardan kalkıp gelmiştir derdik. sıkıcı oyun tarzı bu tarz turnuvalarda avantajdır kaldı ki kendisi de hataların cezalarını kesme konusunda mahirdir.

    -ding liren (2769/9): son zamanlarda dünya satranç sahnesine acayip yetenekler sunmak suretiyle güzel bir atılım yapmış çin'in çıkardığı -şimdilik- en büyük oyuncu. kendisi pozisyonel bir oyuncu olarak bilinse de esasında gayet universal bir oyuncudur. uluslararası turnuva kazandığını hatırlamıyorum ama her seviyede herkesin canını sıkmış, sıkabilecek ve sıkacak bir adam. tıpkı mamedyarov gibi şampiyonluğa aday göstermesem de şampiyon belirleyecektir.

    -alexander grischuk (2767/11): satranç camiasının açık ara en renkli, en şahsına münhasır siması. sovyet ekolü gibi savunma ve disipline dayalı bir ekolden böyle bir adamın çıkması çok garip. sevilmeyecek bir adam değil. iyi bir poker oyuncusu olması, klasik satrancı sürekli aşağılamasına rağmen sürekli klasik zamanda zaman sorununa girmesi ancak muazzam bir blitzer olması sayesinde genelde zaman sorununu atlatması gibi bir dünya muhteşem olayı vardır. ben şahsen kendisini hep şu videodaki zil zurna sarhoş haliyle hatırlayacağım. russian guy lasjhflakjfaskfj. turnuvadaki şansına gelince, dengesizin kralıdır. kazanırsa da şaşırmam, açık ara sonuncu olursa da.

    -sergey karjakin (2753/14): nam-ı diğer kekeç oğlan. putinci gavat. son challenger. moskova'da kimse ne olduğunu anlamadan final biletini kapmış olsa da carlsen karşısında hiç fena bir iş çıkarmadığını söylemek gerek. ama 2017 yılını çok iyi geçirdiğini söylemek pek mümkün değil ki şu anda adaylar arasında en düşük elo kendisine ait. karjakin de pozisyonel asıllı universal oyunculardandır. sıkı savunmacıdır ki carlsen'a tırnaklarını yedirdi. teorik bilgisi gayet geniştir, öte yandan hazırlık dışına da çıkması gerektiğinde pozisyonunu bir şekilde korur. anand gibi karşısında d4 açmamanız gereken oyunculardandır. şah piyonu açılışlarında da hem ruy lopez hem de sicilya oynayabilir. her daim tehlikeli olmuştur. bu sene çok fazla turnuvada görünmedi, katıldıklarında da parlak performansı yok. hatta lcc skoru -2. ama belli olmaz tabii. 2014 hantı-mansi'de anand'ın bütün dünyayı ters köşeye yatırıp 2013'ün rövanş şansını elde ettiği gibi kendisi de aradan çıkıverir, kim bilir.

    oyuncular böyle. şu olsaydı, bu olmasaydı muhabbetine hiç girmek istemiyorum. ama şunu da eklemesem olmaz: uzun süreden sonra anand'sız bir şampiyona döngüsü başlyor. benim için işin üzücü kısmı bu. tahminlere gelince de, londra'daki final masasına norveç bayrağının karşısına konacak bayrak muhtemelen birleşik devletler bayrağı olur diyor ve bitiriyorum. turnuva zamanı görüşürüz.
  • özüm balam mamedyarov (shak-attack) niye katıldığına anlam veremediğim tal memorial blitz'de dökmesine rağmen, rapid kategorisinde 2.'lik elde etti. son zamanlarda yükselişte, yine de burada işi zor. nesnel bir değerlendirme olmasa da tümüyle caruana'dan yanayım. 2014 siqfield'ta gösterdiği mucizevi performansı ucundan köşesinden yakalarsa zirveyi zorlayacaktır. bu olasılıkların dışında geriye aronian, so ve kekeç oğlan kalıyor. heyecanla bekliyorum. bir de live-link meselesi var tabii. onu sonra çözeceğiz.
  • heyecanla bekledigim turnuva yarin basliyor. favorim yok, herkesin kazanma sansi var bence. kramnik ya da so kazanirsa mutlu olurum ama. onceki turnuvalarda chess24.com ekibinin canli yayini takip edip cok memnun kalmistim, bu turnuva icin de (bkz: peter svidler) ve (bkz: jan gustafsson) maclari canli yorumlayacaklar. youtube kanalindan takip edilebilir. ılk iki tur svidler yokmus, ucuncu turdan itibaren zevkle takip edilebilir.
  • fransız gm mvl en büyük şansı aronian ve caruana’ya daha sonra ise mamedyarov ve kramnik’e vermiş.
    jan timman ve anish giri turnuva öncesi analizlerinde ise mamedyarov’un kırılgan oyunundan ve mental olarak çabuk çökmeye müsait olduğundan bahsetmişler ki tal memorial blitz turnuvasında şehriyar bunu kanıtladı. daha önce 2 kez kazandığı blitz ayağını bu sene 1. oyunda aldığı yenilgiden sonra çok agresif oynayıp kötü bitirdi. yine aynı turnuvada karjakin çok formda göründü.
    bahis sitelerinde yine aronian ve caruana favori daha sonra karjakin, kramnik ve mamedyarov üçlüsü yer alıyor.
    wesley so’ya sürpriz gözüyle bakılıyor.
    ding liren ve alexander grischuk genel olarak pek şans verilmeyen isimler.
  • ilk günün kazananları: mamedyarov, kramnik, caruana.

    üçü de çok önemli galibiyet ancak mamedyarov'un savunma bakanı* karşısındaki kazancı gerçekten izlenmeye değerdi. uzak geçerini ısrarla korudu ve harika bir vezir piyon oyun sonu ile kazancı tahvil etti. karjakin'in sağlam pozisyonel tarzı düşünüldüğünde bu 1 puanın önemi daha net anlaşılacaktır.

    oyuncuların hepsi birbirinden yetenekli bu yüzden herhangi bir turnuva sonu şaşırtıcı olmayacaktır. daha 13 maç var ve bu köprünün altından çok sular akacaktır.
  • 2. gün partilerinde kazancın çıktığı tek masa grischuk vs. so oldu. grischuk (beyaz) ispanyol oynanan maçta so'ya karşı kazanmayı bildi.

    şahsen sonucunu merakla beklediğim ve bence günün maçı olan partide mamedyarov ve aronian yenişemediler.

    aynı şekilde second man'liğini anish giri'nin yaptığı kramnik karjakin'e galip gelemedi. kılavuzu giri olanın burnu beraberlikten çıkmazmış.*

    bu turnuvanın yapabileceklerini en merak ettiğim oyuncusu liren ding, dün siyahlarla aronian'dan aldığı yarım puanı, bu kez beyazlarla caruana karşısında aldı.

    tümü elit, super gm olan oyuncuları bir araya getiren turnuvada zayıf halka yer aldığını düşünmüyorum. fakat insan yine de mvl ve nakamura'nın da berlin'de olduğu senaryoyu düşünmeden edemiyor. bu iki super gm dışında anand dahil aklıma şu da olsaydı diyebileceğim oyuncu gelmiyor.

    bilindiği üzere turnuva double round-robin oynanacak. böylece aynı isimleri ters renklerle de izleyebileceğiz.

    ek bir bilgi olarak, henüz başında olduğumuz turnuvanın siyahlarla kazanan tek ismi birinci turda karjakin'e karşı aldığı galibiyetle mamedyarov.
  • öncelikle bu başlığın 2018 berlin satranç adaylar turnuvası başlığı ile birleştirilmesi gerekiyor, bu başlığın oraya taşınması daha iyi olacaktır.

    adaylar turnuvasının ne denli farklı bir seviye olduğunun 4656121. versiyonunu wesley so ile izliyoruz. dünyanın en solid oyuncularından biri olan so, bu seviyeye ilk defa çıkınca sudan çıkmış balığa döndü ve caruana'nın ardından grischuk'a da yenilerek 0/2 ile başlamış oldu. caruana'ya karşı yaptığı gereksiz vezir kanadı piyonu atraksiyonlarından sonra bugün de manasız, anlamsız hamleler yaparak oyunu hediye etti.

    öte yandan levon aronian ise ikinci yarıda dağılmayayım diye düşünüyor olsa gerek ki 2 gündür en erken biten partilerde imzası bulunmakta. ilk gün 22, ikinci gün de 24 hamle süren oyunlarla iki yarımdan tam puanı cebine koydu. muhtemelen turnuva boyunca açık arayarak oynayacak ki bu şekilde şansı olabilir.

    alexander grischuk ise tam kendisinden beklenecek şekilde iki uç arasında sallandı. kramnik'e baştan sona yanlış tercihler yaparak yenildikten sonra so'ya karşı tam bir adaylar maçı galibiyeti aldı.

    şehriyar mamedyarov ise kendisini neden çok sevdiğimizi ilk maçta yaptığı ruy lopez fianchetto ile hatırlattı. kekeç muhtemelen beklemiyordu öyle bir atraksiyon ve mamed derslik oyun ortası ve sonu performansı göstererek tam puanı cebine koydu.

    gerisi bildiğiniz gibi. anish giri ile magnus carlsen'ın twitter atışmaları daha keyifli şu anda. ama burası da kızışacaktır.
  • ilk turda kazanan caruana'nın gerekli öz güveni erken toparladığını ve bu itkiyle zirveye yürüyeceğini düşünüyorum. sinquefield 2014'ü biraz hatırlarsak, bu hiç de boş hayalcilik sayılmaz. carlsen'in "machine" lakabını taktığı caruana bu gün madedyarov'u da indirirse yarışı sonuna dek forse ederek kazanabilir. iyi de olur, çünkü aralarında carlsen'i yenmeye en yakın oyuncu caruana bana kalırsa. ding liren'e bahis oynamak da kafamı kurcalayıp duruyor.
  • üçüncü gün e4 günü olarak kayıtlara geçebilir. bir giuoco pianissmo (italyan), bir najdorf (sicilya), bir berlin (ispanyol) ve bir marshall gambiti (ispanyol) var. direkt açılışlardan beraberliğe en yakın partinin marshall ile açılan so-liren arasında oynandığını söyleyelim. oyun ortalarına yavaş yavaş geliniyorken masaların hepsinde beraberlik kokusunu aldığımı da ekleyelim. edit gelecek.

    bu arada dünyanın en iyi satranç yorumcusu peter svidler bundesliga maçlarını bitirip chess24 canlı yayınında yerini almış. ilgilisine duyrulur.

    ekleme 1- levon ne yapıyorsun babacım :( drawnik 2/3 yapmak üzere.
hesabın var mı? giriş yap