• ben geçen sene olduğu gibi ferrari'nin sezona bu yarış ile birlikte hızlı bir giriş yapacağını düşünüyorum. mercedes sezonun ilerleyen haftalarında toparlayacaktır. ancak asıl belirleyici etken yine ferrari'nin stratejik doğruları/yanlışları ve özellikle vettel'in psikolojisi olacak. baskı başladığında götü başı dağıtıyor kendisi.

    bu arada yarış direktörü charlie whiting hayatını kaybetmiş ne yazık ki. her startta kırmızı ışıkları yaktığını gördüğünüz beyaz saçlı amca. onu anmak için de mutlaka çeşitli etkinlikler yapılacaktır.

    tanım editi: 2019 sezonunun ilk yarışı.
  • kırmızı araçlardan birini pole pozisyonunda göreceğimiz sezonun 1. yarışı umarım vettel bu sene şanssızlığıyla başa çıkabilir ayrıca içimden bir his startta kaos olacak diyor büyük heyecanla bekliyoruz.
  • ilk 2 seans tamamlandı.

    "yavaşız,hızlanmamız gerekiyor" diye ağlayan mercedes zıkkımı yine ilk sırada :)

    fp1

    fp2
  • bugünkü fp2 sonuçlarına bakınca mercedes'in aslında tüm sezon öncesi antrenmanları boyunca sandbagging takıldığı anlaşılıyor. fp1'de ferrari, red bull ve mercedes aynı 0.2 saniyelik zaman dilimi içerisindeyken, fp2'de mercedes'ler rakiplerine 1 saniye fark attı. böylece sezon öncesinden daha önde belli olduğu anlaşılan mercedes'lerin, sırf heyecanı düşürmemek ve f1 tv satışlarını baltalamamak adına yayıla yayıla turlar attığını anlamış oluyoruz. bu nasıl bir dominasyondur böyle ki 2014-2015-2016-2017-2018 boyunca aralıksız devam etmiş ve belli ki bu sene de devam edecek. ferrari'nin peşpeşe şampiyon olduğu 2000-2004 yıllarında her yıl çekişmeli geçiyor ama ferrari şampiyon oluyordu. mercedes ise inanılmaz bir üstünlük sağlamış durumda. her iki aracı da yakaladığını bırakmıyor. öte yandan bir edit girerek mercedes'in bu araca ulaşmak için 2010-2013 yıllarında harcadığı neredeyse milyar euro'yu (turbo motora geçiş için önden çalışmaya başlaması) unutmamak lazım. zamanında yaptıkları yatırımın kaymağını yiyorlar.

    bu arada beni en çok üzen de williams f1 team oldu. 2014'te pol pozisyonu kazandılar, 2017'de neredeyse yarış kazanacaklardı. bugün liderin 5 saniye, en yakın rakiplerinin ise 2-3 saniye arkasında tur atıyorlar. bu seneyi tamamlamadan muhtemelen çekilirler. nereden nereye. eski şampiyonlardan bir diğer olan mclaren da dökülmeye devam ediyor. williams kadar değil ama yine de çok kötü durumdalar.

    günün güzelliği ise yaşlı kurt kimi raikkönen, her iki antrenmanı da 6. sırada tamamladı. ilk antrenmanda üç büyüklerden red-bull gasly'i, ikinci antrenmanda ise ferrari leclerc'i geride bıraktı. ikinci antrenmanda, altındaki sauber ile (yeni adıyla alfa romeo), ferrari'li vettel'in yalnızca 0.1 saniye gerisindeydi. geçen sene ferrari'nin vettel odaklı stratejisi, bu adamın üstünde olsaydı belki de şampiyonluk gelecekti. kendisini ne renault ne de haas geçebildi. adamın altındaki arabanın ne durumda olduğunun anlaşılması adına takım arkadaşının giovinazzi'nin ne yaptığını da söyleyelim: 20 araç içinde 15'inci olabildi. williams'ları saymazsak sadece 3 araçtan daha iyi bir süre yapabildi.
  • renault için tahminleri bir kenara bırakıp sene sonunu görmemiz gerekiyor. daha çok motor ve elektrik arızasından yolda kalacaklarını düşünüyorum. ferrari’ye gelecek olursak bu sene pilotlar şampiyonluğunu alamasalar bile takımlar şampiyonu olmaları kuvvetle muhtemel. lecrec kesinlikle rai’den daha fazla puan toplayacaktır. haliyle bottas gibi vasat bir sürücü de mercedes’e yeterli katkıda bulnamayacak. sıralama turlarını görmeden mercedes ve ferrari kıyaslaması yapmak da doğru olmaz. inancım ferrari’nin çantasında hala bolca güç ve yere basma tuttuğu yönünde
  • mercedes dominasyonunun kaynağı çok tanıdık gelmiyor mu?

    2000-2004 arası desem?

    2010-12 arası aracın gelişimine katkı yapan schumi'nin mirasına konan o sevimsiz herif,yıllardır "başarılı" görünüyor...
  • sonucunu tahmin etmenin şu an için imkansız olduğu, 2019 sezonunun ilk yarışı.

    mercedes'in sinsi tavrına ayar oluyorum ama yıllardır. adamlar testlerde yavaştı, hamilton daha geçen hafta açıklama yaptı, bu sene ferrari bizden hızlı dedi. şimdi ilk iki antrenman seansında en hızlı hamilton.

    sıralama turları için bir tahmin yapmak gerekirse, son iki sıra williams'ın olacaktır. hatta sadece bu haftasonu değil, önümüzdeki birkaç yarış haftası daha son çizgide williams'ın ezici üstünlüğüne şahit olacağız. *
  • ferrari hız saklıyor bana kalırsa. son antrenman turlarında 0.8 saniye yemesi imkansız. yarın sıralama turlarında çok büyük ihtimal ile pole alır.
  • mercedes dominasyonu bu yıl da devam ederse,f1 keyfimizin içine daha da edilecek.umarım ferrari ve rb mücadelenin içerisinde olurlar.

    süprizi str`den bekliyorum.
    çekişmeli bir sezon olmasını diliyorum.
  • 2019 [marka(motor): pilot] listesi

    ferrari(ferrari): sebastian vettel, charles leclerc
    haas(ferrari): romain grosjean, kevin magnussen
    sauber(ferrari): kimi raikkonen, antonio giovinazzi
    mercedes(mercedes): lewis hamilton, valtteri bottas
    williams(mercedes): george russell, robert kubica
    force india(mercedes): sergio perez, lance stroll*
    red bull(honda): pierre gasly, max verstappen
    toro rosso(honda): daniil kvyat, alexander albon
    renault(renault): nico hulkenberg, daniel ricciardo
    mclaren(renault): carlos sainz jnr, lando norris

    sezon boyunca dikkat edilmesi gereken iki isim var, bunlar charles leclerc ve pierre gasly. ikisi de şampiyonluk umuduyla yola çıkacaktır ve aynı şekilde ikisi de takımların eski pilotları vettel ve verstappen'le ciddi rekabet içinde olacaktır. şahsen 2018'den sonra vettel'den de verstappen'den de hiç haz etmez duruma geldiğimden yeni pilotlara şansınız bol olsun demek istiyorum. mercedes'de değişen bir şey yok, hamilton şova devam. raikkonen ise f1'i bırakan alonso'nun yerini alıp alt sıra takımlara olan ilgiyi bir nebze olsun korumaya çalışacaktır. bunun dışında force india'nın batması, sonrasında parasıyla williams'ın başına bela olan stroll ailesinin williams'dan sonra buraya çökmesi şahsi görüşüme göre orta sıraların üzerini zorlayan pembeleri bu sezon yerin dibine çekecektir.

    motorlarda ise honda-renault çekişmesini sezon boyunca izleyeceğiz. 2018'deki çözülemeyen dayanıklılık sorunları, cyril abiteboul-christian horner atışmaları derken red bull yeter uleyn dedi ve toro rosso'yla beraber honda motoruna geçiş yaptı. cyril ise bunun üzerine resmen intikam için ricciardo'yu takıma aldı ve hodri meydan dedi. mclaren ise zannediyorum ki batan takımı daha da batırmak umuduyla tersi bir seçim yapıp honda'yı bırakarak renault motorunu taktı. tabii ki motor işin sadece beygiri; ancak dayanıklılık olmadıktan sonra istediğiniz kadar rüzgar tüneli çalışın o araç yarışı tamamlayamıyor, red bull'un isyanının temel sebebi de buydu.

    avustralya'da tüm bunların yanında kış testlerinin meyvelerini de ufak ufak görme şansımız olacak. tabii ki ilk yarış olduğundan her zamanki gibi yarışı bitiren çok fazla pilot ve takım olmayacaktır; ama kesin olan şey bol bol dramanın, kazanın ve arızanın bize iki gün öteden göz kırptığı gerçeğidir.

    not: cuma antremanları pazar sabahı tsi 06:00'da s sport'da yayınlanacak. erkenden kalkıp çaylarını demleyecek dedelere haber olsun.
hesabın var mı? giriş yap