• buradaki ötv indirimi karşıtı gerizekalilara belirleyim. otvsiz araç almak için %90 ve üzeri engelli olmanız gerek. öyle çevremdeki yaşlidan alırım diye bir şey yok. teyzemin bacağında benim kolum kadar platin var. %64 engelli.
    %90 engelli insanların kalkıp bu aracı kendileri kullanabilecegini mi sanıyorsunuz? %40 geçen her engeli araç alabiliyor mu sanıyorsunuz? (kendi kullanacağı, h sınıfı ehliyetli ortopedik, özel donanımlı arabalar hariç)
    ötv muafiyeti kalkmalidir diyen yazar. onun yerine "daha iyi denetleme yapılmalı" dernek daha doğru değil mi?
    %90 engelli olunca elbette aileniz, eşiniz, anne babanız kullanacak o aracı. engelli kişi evde iken de o araç aile aracı olarak dibine kadar kullanılmaya hakkı var. ne olacaktı? siz istemiyorsunuz diye arabayı evin önünde bırakıp otobüs ile işe mi gitsin?

    imza: %90 engelli olup yeni araç almaya parası olmadığı için eşi 2006 model araç kullanan bir engelli.
    ötv'siz halini bile ödeyecek paramız yok.

    42 yaşında beni emekli olarak asgari ücretin altında bir emekli maaşina mahkum eden hastalık ve sistemi bana neden araba alabilecek parayı vermediğini sorgulamak yerine, ötv limitinin düşük olmasını eleştiriin tabii. çünkü o daha kolay.

    edit: herkes engelli adayıdır. (bkz: retina dekolmanı/@ben smyrna)
  • tekerlekli sandalye ile binilebilecek minibus alinamamaktadir.. o kadar söyleyeyim.. özel donanimli araba alinamamaktadir.

    engelli mtv indirimi engellilerin işine yaraması için dizayn edilen bir iş değildir.. türkiye'de engellilerin fakir olmasi, devlet eline bakmasinin istendiğinin net kanıtı bu..

    ötv mtv indirimi, hali hazırda yakini engelli olana yaramaktadir..
  • şimdi, bu büyük resmi gören
    hemen çakalları farkedip kökten çözüm üreten, hemende diline döken sığırlar için bir iki lafım var.
    ötv indirimine gelene kadar oku önce.

    bugün %100 zihinsel engelli birey, sadece kendini değil çevresinde en az iki kişiyide yine hayattan alır.

    öyle filmlerdeki romantik sahneler gibi değil,
    oku, hayal et,

    40 yaşında birinin her gün altını değiştirdiğini düşün, boğazında kaldığı için evladının ölümüden korkarak, aç bırakmamak için mücadele verdiğini düşün, ağzından taşan yiyeceklerin görüntüsünü düşün! rahatsız etti mi?
    bağıra bağıra ağlayan, bebek aklında ama 40 yaşında bir beden düşün,
    yıkamak, giydirmek için kaldırmak için annesisin! gücünün yetmediğini düşün,
    ama onu bırakıp dışarıda gezmeleri! markete bile gidemediğini düşün.
    sokakta yürürken, insanların tip tip bakışlarından
    bismillah çeke çeke yanından geçenleri düşün!
    ailesisin sen!
    o anda kendi ruh halini düşün !
    bitmedi, anne çalışamıyor, engelli zaten çalışamıyor, ama her birşeyinden ötv kdv tonla vergi veriyor.
    sonra baba ki, tek maaş hepsine bakacak yaşayabildiği kadar.
    şimdi büyük resmi görmeye devam ediyorsan
    -yeaaa maaş veriyorlar diye ağzından sıçmaya devam edersin ama gelen para ile gideni karşılaştır bak bakalım ne geliyor.
    tekrar dürteyim, 40 sene boyunca dedim bak her gün yapacaksın üsttekileri.
    s.. arabasını lüksünü, siz önce insan olun insan.

    üç beş tane çakal için, hayatları alınmış insanları dahada mağdur etme peşinde olmayın.

    edit: böyle bir hayatı yaşarken bırak ötv'yi arabayı bedava verseler bence yine yüklerini hafiflemez .
    ama kendilerine ötv kdv kur farkı girdi diye, herkese girsin isteyenler tek sözüm, yönetenlerin varya tam senin birebir kopyan haberin olsun. önce sen değiş ki, yöneticilerinde bakışı değişsin.
  • üst edit: engelli haklarını avantaj olarak görenler iki elini yukarı açıp tez zamanda dua edebilirler. ne bileyim kendileri için bir felç filan olmadı ana baba deneyin. belki tutar sevgili davar.

    bu ülkede bekçi, doktorun maaşını, özel sektör polisin maaşını herkes başkasının fazla para aldığını düşünüyor.
    kimse demiyor neden biz az maaş alıyoruz?

    yasa için de aynı şey geçerli.

    arkadaşlar asıl saçmalık zaten vergide. verginin vergisi alınıyor. vergilerden biri alınmasın durumu bu.

    zaten verginin vergisi saçmalık önce bunu kabul edin.
    tc vatandaşı herkesin bu vergiyi vermesi saçma.

    arada gelen yorumlar beni yanıltmadı.

    raporun suistimal edilmesi gibi komiklikler var. arkadaşlar 90’larda yaşamıyoruz.
    hepsi kayıtlı, hepsi resmi, hepsi bilgisayar ortamında.

    öyle ben de alayım diyince alabildiğiniz bir rapor değil. doktorlar, üstüne kurul. itiraz var ise üstüne itiraz.

    oldukça katı bir sistem var.

    akrabası filan kullanıyor denmiş o da komedi.

    arkadaş engelli yakınları zaten aracı kullanıyor. yani %90 engelli sizin için koşan birey olarak mı algılanıyor bilmiyorum.

    yasa açıkca belli birinci derece akraba kullanabilir. ayrıca araçlar akrabanın değil engelli olan insanındır. gene suistimal edilmesin diyedir bu.

    işin özü ülke tamamen saçmalıklar üzerine kurulduğu için. araç fiyatları döviz yüzünden %100 artıp, üstüne ötv vergileri artıp, üstüne ötv’nin kdv’si alındığından limit şaka gibi kalmış.

    büyük saçmalık olmuş.
  • insanımız aptal.. zaten engelliler ve yakınları sosyal hayatta birçok farklı zorlukla baş etmek zorunda kalıyorlar, bir engeli bulunmayan insanlara göre 1-0 geri başlıyorlar varsın bu muafiyetten kendilerine bir yatırım çıkarsınlar demek yerine makul taleplerine dil uzatıyorlar. neyse bu parazitler için iki çift söz ettiğimize göre konumuza dönelim, bu muafiyet için koyulan limit döviz artış oranına oranla arttırılmalı bence çünkü söz konusu alım unsuru döviz endeksli bir alım. gözünü vergi bürümüş, halkı ağır ve çeşit çeşit vergi yüküyle ezen hükümetin bu konuda hassas davranmasını da hiç beklemiyorum.
  • engelli muafiyetiyle alınan aracı sadece engelli kullanması gerekmez. engelli vatandaşı bir yere götürmek için de kullanılabilir, zaten esas amaç budur.

    zaten içinde engelli kişinin kendisi olmadığı durumlarda ceza yazılması gerekiyor. şu anda polisler pek çok kanun gibi bunu da uygulamıyor ama normalde olması gereken bu.
  • tüm engellilerden bu durumdan ötürü (şansımdan dolayı) özür dilemek isterim. geçen seneye kadar gayet güzel bir hak iken, eşimin hastalığı dolayısıyla bu haktan yararlanabilecek olmam dolayısı ile bir anda bok olan durumdur.
    şu andaki durumda gerçekten bütün vergiler dahil 303 bin tl olan araçlar zaten pek bir yarar sağlamıyor. hiç yoktan iyidir tabi ama amacının çok uzağında.

    bir de bu işi suiistimal ettikleri için veya engelli yakınlarının lüks araba almasından rahatsız olanlara bir kaç laf etmek isterim;

    ben zaten araçlara baya ilgi duyarım, ve uzun senelerden beridir çok şükür nispeten lüks araçları alabiliyorum. 2019 sonunda eşimin hastalığından dolayı %90 engelli raporu alma durumu oldu, ayrıca malulen emekli de olabiliyordu. ama pandemi nedeniyle biz devlet hastanelerine gidip bu raporu alamadık, özel hastane raporları geçmiyor çünkü.
    dediğim gibi, maddi olarak çok şükür ne emeklilik maaşına ne de alacağımız araca ihtiyacımız olmadığı için devlet hastanesine gitme riskini almadık açıkçası.
    ancak bu raporu aldıktan sonra da bu mevcut durumda ben bu ötv indiriminden yararlanmak isterdim. çünkü her yıl eşek yükü ile vergi veriyorum ama devletin bana 1 kuruş desteği yok. özel sağlık sigortası yaptırıyoruz, ilaçlara yine de eşek yüküyle para veriyoruz, hastalık boyunca (sigortamız olmasına rağmen) harcadığımız yıllık miktar zaten 40-50 bin tl yi geçiyor. bazen bir ilaç alıyoruz, 2 haftalığı 4000 tl.
    buna karşılık eğer bu hak eskisi gibi devam etmiş olsaydı, hiç değilse şimdiki aracımı satıp aynı aracı alıp ötv si bana kalabilirdi. en azından masraflarımın bir kısmını karşılamış olurdu. ama benim lüks araç kullanmamdan rahatsız oluyor bazı insanlar... bizim hastalıkla uğraşmamız, zaten psikolojimizin kötülüğü, verdiğim yüzbinlerce liralık vergi, sağlık harcamaları falan olsun... ben elimdekini avucumdakini kaybedeyim, köpek gibi çalışmaya devam etmeme rağmen zevkim olan araçları satmak zorunda kalayım, işimizi doğru düzgün görmeyen araçlara kalırsam, bu insanlar bunu görüp mutlu olacaklar sanırım...
    o mutlu olanlar, eğer sağlıklı iseniz, inanın keşke sağlığınız ile arabalarımızı değişebilsek... keşke... hatta üstüne çalışıp bir araba daha alırım. hatta alabildiğim her şeyi alırım....
    ama yüce devletimiz sağolsun, heralde oturmuş düşünmüşler, aerobero bu haktan yararlanabilir demişler, biz bunun içine sıçalım demişler heralde...

    kusura bakmasın engelli kardeşlerim, benim yüzümden...
  • suistimal edilmesi bu hakka sahip olanların değil, devletin sorunudur. denetim yapsın. zaten raporu almak bayağı zorlaştırıldı diye hatırlıyorum. arkadaşların dediği gibi ötv dahil o fiyata özel ekipmanlı bir araç almak imkansız. mağduriyet yaratacak üst limittir.
  • her konuda olduğu gibi başkasının bir durumunu kıskanıp yermek ekşi sözlük ergenlerine has bir durum olsa gerek maalesef. kendisine bu hak tanınmıyor diye kimse bu hakkı almasın istiyorlar. işin özü şu ki engelli bir birey ile sağlıklı birey arasında hayat şartları bakımından farklar vardır. sağlıklı birey hayata birkaç adım belki çok daha fazla önde başlar. engelli bireyin eğitimi, iş bulması ve para kazanması çok geriden gelir, dezavantajlıdır. büyük ihtimalle potansiyeline ulaşamaz. yaşamayan bilmez. senelerce hastalıkla uğraşarak güç şartlarda eğitimini devam ettirmeye çalışanlar, fiziksel engellerinden dolayı işe giremeyip geç yaşlarda işe başlayabilenlerve belki de erkenden emekli olmak zorunda kalacak olanlar sağlıklı bireyler kadar gelişimini arttırıp birikimini çoğaltamaz. yani adam, sağlıklı senden daha iyi bir yere gelebilirdi daha şanslı olsaydı belki, ama olamadı. bu durumda pozitif ayrımcılığı sonuna kadar hak eder engelli birey. birilerinin durumu suistimal etmesi devletin sorunudur, engellilerin değil. biraz empati kurun.
  • ne yazikki bu limitte station wagon bir arac yok
hesabın var mı? giriş yap