• adamlar doğalgaza %50 zam geldi diye hükümet devirdi, hızını alamayıp bir de oligarkları ülkeden kovmaya başladı. ulan geçen bizim elektriğe %127 zam geldi lan yüzde yüz yirmi yedi. taşını toprağını sikeyim emi sıkıştık kaldık bu tımarhanede
  • kazak halkinin dogalgaz fiyatlarinin artmasindan dolayi gerceklestirdigi protesto.

    tabii olay dogalgaz fiyatlari yuzunden gerceklesse de, aslinda bardagi tasiran son damla oldugunu bilmek lazim. baska bir suru sebep var.

    son durum icin kazak gazeteci nazgul hanim takip edilebilir.
  • hukumet istifa etmemis, cumhurbaskani tokayev hukumeti gorevden almis. gostermelik bir sey.
  • ortalıkta sosyal medya dışında henüz kaynak yok, kazakistan’ın da en az 30 yıldır baskıyla yönetildiği de hepimizin malumu.

    hükümetinin çin ile yaptığı uzun vadeli doğalgaz satış anlaşmasının halk nezdinde ülkenin kaynaklarını çin’e peşkeş çekmek olarak algılanması, bu anlaşma içerisindeki kazak şirketlerinin nursultan nazarbayev’e yakın kişilere ait olması, zaten enerji sektöründeki çalışma koşullarının insani olmaktan çok uzak oluşu, uzun süredir çalışma koşulları için yapılan protestoların hep polis tarafından müdahalelere uğraması ve en nihayetinde de akaryakıta yapılan %100 zam; olayların niçin şimdi çıktığına yönelik gerekçeler olarak gösterilse de tüm bunların aslında sadece bardağı taşıran son damlalar olduğu konusunda ülke gündemini takip edenler hemfikir. gerçek neden olarak ise kazakistan’ın yaklaşık 35 yıldır tek bir kişinin keyfine göre yönetiliyor oluşu, hükümetin gırtlağına kadar yolsuzluğa batmış hale gelmesi ve halkın, özellikle de işçi kesiminin yaşam standartlarının yerlerde sürünmesi olarak gösterilebilir.

    yaşadığımız ülkeyle oldukça benzer sıkıntılar.

    pek çok sosyal medya kullanıcısı kazakistan’daki protestoların görüntülerini kazakistan halkının haklı tepkisi, kazakların özgürlüğe giden yoldaki cesur adımları olarak görürken binlerce kilometre ötede, zulme karşı ayaklanan halkın kazak hükümeti dışında endişelendirdiği bir kesim daha var: biz, yani türkler. yerli twitter hesaplarımız yine büyük resmi görmüşler. meğer kazak halkı aslında yıllardır refah, bolluk ve huzur içinde yaşıyormuş ama halkı sokağa döken abd, rusya, çin ve otpor’muş.

    hedef de tabii ki türk birliği; yersen.

    halileo sıcacık yatağından bildirdi. mikrofonlarımız taaa kazakistan’daki olaylardan bile mağdur olabilen siyasal islamcılar ve kucaklarında oturan minik turancılarda.
  • 2022 kazakistan protestoları, kazakistan hükümetine göre, yüksek talep ve fiyat sabitlemesi nedeniyle gaz fiyatlarındaki ani keskin artışın ardından 2 ocak 2022 tarihinde başladı. halk ayaklanmasının nedenleri genel olarak şu şekilde ifade edilmektedir:
    - enerji fiyatlarına yapılan fahiş zamlar (devlet fiyatların üzerindeki kontrolü kaldırması 1 ocak 2022)
    - kazakistan yönetiminin demokratik olmayan uygulamaları
    - nursultan nazarbayev ve yeni cumhurbaşkanı kasım cömert tokayev arasında örtülü
    çekişme.
    -etnik olarak eski devlet başkanı nursultan nazarbayev’e ait olan ve kazakistan’ı
    yöneten boy ile diğer boylar arasındaki rekabet.
    - türk devletleri teşkilatı içinde etkin rol oynayan kazak liderliğine karşı rusların
    cezalandırma amaçlı olarak halkı ayaklandırması
    - abd kaynaklı başta george soros olmak üzere rejim değişikliği uzmanı ngo ve stk’ların
    kazakistan’ı karıştırması
    - çin'in tek kuşak tek yol projesindeki kazakistan'ın yüksek önemi
    vs vs
    bu iddiaların hepsinin geçerliliği olan argümanlar olduğu ortada olmakla birlikte süreç içindeki ağırlıkları tartışılabilir. (bkz: 28 mayıs 2013 taksim gezi parkı direnişi)gibi.

    ilk protestolar, ülkenin petrol rafinerilerinin olduğu, fakat halkın yoksul yaşadığı, batı
    kazakistan’daki mangistau eyaletinin canaözen / janaözen kasabasında patlak verdi. ardından aktau gibi büyük şehirlere sıçrayıp batı kazakistan'ın tamamın yayıldı.

    başlangıçta enerji fiyatlarındaki ani artışa protesto amacıyla başlayan kitlesel gösteriler, hükümetin zam kararını geri aldığını açıklamasına rağmen olayların dinmeyerek daha da büyümesi, konunun doğalgaz zammından ibaret olmadığını gösteriyor. cumhurbaşkanı tokayev önce olayları yatıştırıcı bir yaklaşım gösterdi, ardından hükümetin istifa ettiğini söylemesine rağmen olaylar terör faaliyetlerine dönmeye başlayınca 6 ocak'ta kolektif güvenlik antlaşması örgütü devletlerinin askerlerini ülkesine çağırdı ve güvenlik güçlerine protestocuları sorgulamadan öldürme emri verdi. bu arada 4 ocak 2022'de eski cumhurbaşkanı nursultan nazarbayev'in kazakistan güvenlik konseyi başkanlığı görevinden istifa etti ve tokayev bu görevi kendisinin üstlendiğini duyurdu.

    tokayev’in kolektif güvenlik anlaşması örgütü’nü kazakistan’a davet etmesi, kendi silahlı kuvvetlerine güveninin olmadığının bir göstergesi. bu güvensizliğin nedeni ise ordu üzerinde güçlü olanın nazarbayev olmasıdır. kazak ve rus kanallar protestocuların islamist ve turancı olduğunu iddia ediyorlardı ve kimi güvenlik görevlileri de protestocular saflarında yer alıyordu. nihayetinde tokayev'de kendini rusya'nın kucağında buldu. çin'de kazakistan’ın güvenilir dostu
    ve ortağı olduklarını açıklıyordu.

    abd temel hak ve özgürlükler açısından yaklaşarak protestoculara yakın demeçler verdi bu da rusya'nın daha çok işine geldi. kazakistan'da 1990’ların ortalarından itibaren kazaklaştırma politikaları yürütüldü, yurt dışındaki kazaklar ülkelerine geri çağrıldı ve rus kökenli nüfus zamanla kendilerini ayrılmak zorunda hissetti, rusça ağırlığını kaybetmeye başladı. şimdi ukrayna'ya donbas bölgesini hediye etmiş gibi kuzey kazakistan'ı da kazaklara hediye ettiklerinden bahisle bu ülkelerdeki milletçilik artıyor propagandası ile kendileri milletçi haklar talep ediyorlar.

    şimdi rusya'nın istekleri şunlar;
    -kırım’ın işgalinin tanınması
    -kril alfabesine dönülmesi,
    -rusça’nın ikinci resmi dil olması,
    -rusça konuşulan ülkelerdeki kısıtlamaların kaldırılması
    -rusya karşıtı stö’lerin ülkeden çıkarılması
    -rusya'ya askeri üsler temin edilmesi
    -rus azınlıklara özerklik

    olayların kimlere nasıl fayda sağlayacağı ortada. gürcistan, ermenistan, osetya, ukrayna, kırım, azerbaycan, karabağ, belarus' ta vs ruslara izin verildiğinde nasıl işgale uğradıkları ortada. bugün orta asya, kafkaslar, ukrayna hatta baltık ülkeleri dahi oltanın ucunda rusya-abd pazarlık masasında yemekler çeşitleniyor. rus askeri girdiği yerden çıkacak mı, nasıl çıkarılacak önümüzdeki günlerde göreceğiz.

    gelişmelerde türk dünyasının oynayacağı pek çok rol bulunmaktadır. türk devletleri teşkilatı daha etkin hale getirilmelidir. türkiye temelli cemaatlerle mücadele etmeden etkin roller alacak bir türk birliği ise tüm coğrafyayı abd kucağına atacağı da, türk devletlerinin henüz demokrasisi gelişmemiş otoriter rejimler altında olduğu unutulmamalıdır.
  • ülkede durum git gide kötüleşiyor . ben geçen sene bir yerde kazakistan'ın yer altı zenginlikleri bakımından asya'nın en zengin ülkesi olduğunu duymuştum. umarım bu protestoların sonunda abd ya da rusya müdahalesi görmeyiz.
  • kazakistan yeraltı kaynakları sayesinde
    komşuları özbekistan, türkmenistan ve kırgızistan'dan daha zengin görünse de bu resim aslında klasik bir sosyalist alışkanlıktan başka bir şey değil. ne olduğu değil, nasıl göründüğü önemlidir. ayrıca yine sosyalist baskı rejiminden kalma alışkanlıkla askeri araçları halkın önüne çıkarmışlar ki bu aptallık ancak eski bir sosyaliste yaraşırdı. neticede halkın öfkesi daha da kabarmış durumda.

    paralar büyük projeler, sıfırdan kurulan şehirler vs. vasıtasıyla yönetimi elinde tutanlar ve yandaşlarına aktarılıyor. halk ise 200-300 dolara geçinmek zorunda kalıyor.

    haritada yerini gösteremeyecek yurdum yarrak kafalı çok bilmişleri "amerika yaptırmıştır, rusya'nın parmağı olabilir, türk konseyi hedef" :)) vs. diye zırvalamışlar bile çoktan. ne güzel, her yarramı biliyorlar bu boş tenekeler.

    ben 7 ay kaldım orada, bu maldonadolar kadar bilemem sanırım.
  • kazakistanda bir şeylerin değişmesini kesinleştiren protestolardır.
  • rusya'nın kazakistan'ı da ilhak etmesi gibi sonuç doğurabilecek olaydır. kazakistan'da meydana gelen olaylardan sonra rus ordusu olaylara müdahale etti. haliyle de artık kasatistan rusya'nın kontrolüne girdi. ha bazıları anlaşmalar gereği rus ordusu girdi diyebilir. sonuçta suriye'de durum neyse, kazakistan'daki durum da o olabilirdi.
hesabın var mı? giriş yap