• bence bu anketin en önemli kısmı seçmenin eğitim düzeyi ile alakalı kısmıdır.

    ilk öğretim ve daha düşük seçmen:
    %60 rte - %23 ince
    lise mezunu seçmen:
    %52 rte - %32 ince
    yükseköğretim sahibi seçmen:
    %32 rte - %52 ince
    demiş.

    1- eğitim ile alakalı sosyolojik kural yine işlemiş. eğitim seviyesinin seçmenin üzerindeki etkisi ayrı bir yazı konusu olsun. eğitim almanın insan beyninin düşünüş şeklini değiştirdiği açık. ama burda şunu da gözden kaçırmamak gerekir. yüksek öğrenim çoğu zaman çok da eşit koşullarda sağlanamaz. toplumda imtiyaz sahibi, maddi birikim sahibi insanlar her zaman daha iyi eğitilirler. toplumumuz 16 yıl önce nasıl farklı bir şekilde evrildiyse 16 yıldır da başka yönde değişiyor evriliyor. bir önceki dönemin iyi eğitilmiş insanlarının fikirlerinin bu dönemki iktidardan farklı olması beklenen bir durum olsa gerek.

    2- sadece lise mezunları oylasa aynı sonuç çıkarmış. (%6 ile demirtaş'ı bilememişler bir tek. meral %9)

    3- sadece yükseköğretim sahibi seçmen oylasa sonuç şimdikinin tam tersi olurmuş. (52 - 32)

    4- bir ülkenin bireylerinin benzer eğitim seviyesine ulaşması aralarındaki kutuplaşmayı azalatacaktır. doğru eğitimin artarak toplumda homojenize olması gerekiyor. şimdiye kadar eğitim her iktidarın tekelinde olsa da dünyada artan teknoloji önünde bu tekellerin yenik düşeceği, bilgiye ulaşmamanın, onu reddetmenin ayrı bir çaba gerektireceği günler yakın.
  • yayınlanan sonucuna göre koca ülkenin geleceğine ve bizim hayat kalitemize ilkokul mezunu, hatta ilkokul diploması bile olmayan büyük bir kitle karar veriyor.

    buradan anlaşılıyor ki, tarihin en büyük eğitim devrimini yapıp 15 yıl boyunca düzgün bir sistemde gençler yetiştiremezsek ve insanlarımıza en azından lise/meslek lisesi diploması kazandıramazsak bu ülkenin burnu boktan kurtulmayacak.

    bunu o kadar kolay yapamayacağımıza göre bu ülkede devlete en çok vergiyi veren üniversite mezunu insanlar olarak örgütlenmeli ve çift meclisli bir yapı mesela bir senato talep etmemiz gerek. ve bu senatonun da seçmenleri yüksek öğretim mezunu olmalı. bu cehalet ile dengeyi meclis aritmetiğinde en azından bu şekilde sağlayıp ülkeyi rayına oturtabiliriz bence. yoksa burada chp'nin veya iyi partinin seçim kazanmasını umup yıllarca beklemekle hiç bir yere varamayacağız.
hesabın var mı? giriş yap