• afrikanın neden gelişmediğini anlatan bir yazı okumuştum. bunda sürekli gelen yardımlar yüzünden bir türlü üretimin gelişmediğinden bahsediyordu. mesela ayakkabıcısınız. sermaye birikimi yapamıyorsunuz. çünkü bedava geldiği için dışardan, herkes ordan temin ediyor ihtiyacını.

    bir yerde de devletin ücretsiz sağlık verebilmek adına doktor ücretlerinden bile kıstığını bu sırada turizm birden patlayınca doktorların bile taksici olduğunu okumuştum. neresi şuan hatırlayamadım.

    muğla için örnek vereyim. burda menteşe ilçesinde belediye atapark adında bir cafe açmış. ucuz çay, kahve vs veriyorlar. hep kalabalık. konumu çok iyi yerde. kalite sıfır. geçen gittiğimizde yarım saat kimse bakmadı. sonra getirdikleri çay leşti. pek temiz değildi ortam. çevredeki işletmelere bakıyoruz batan batana. rekabetin oturmuş olduğu bir yerde belediye en kral konuma çökmüş diğer yerleri batırıyor. birde gelmiş burada güzelleme yapıyorsunuz.

    bu gidişle herkesi en dibe çekmeden rahat etmeyecek bu hükümet ve muhalefet. rekabetin gelişmediği yerde hadi tamam, biraz piyasa hareketlensin diye bişeyler yapılabilir ama böyle rekabetin oluştuğu sektörlere bulaşmayın yahu.

    edit : üstte biri demiş insanlar çocuklarına aş götüremediği için kendini yakıyor diye. şimdi ne değişecek sanıyorsun. yanındaki işletmeler battığı için daha fazla insan işsiz kalacak. bu lokantalarda anca belediye yalakaları iş bulacak. sonra mecburen herkes yalaka olmak zorunda hissedecek. sonra bu yalaka ordusunun gücüyle başa gelen her siyasi kendi borusunu öttürecek. istediği yasayı geçirecek.

    (bkz: ülkeyi yalakalar ülkesi yaparak iktidara gelmek)
  • esnaf lokantalarının yerini alan, katma değerli üretimin yerini almayan , aslında bir tür lojistik operasyonu olan bu proje

    - hangi esnafın yurtdışına yemeklerini ihraç etmesine engeldir?
    -hangi esnafın dünyada eşsiz ve ihraç edilebilecek bir gıda ürünü geliştirmesine engeldir?

    bu projenin zararının kime ve neden olduğunu kendisi anlamadan başkasına anlatmaya kalkanlar bir zahmet zenginliğin bu ülkede nasıl yaratılacağı konusunda da ahkam kesmesin.
  • akıl tutulması mı yaşıyorsunuz? belediyeler manav, bakkal,lokanta, nalbur işletemez.
    belediyenin, kira vergi personel avantajı ile iş yapması kolay gelir ama canlı para dönen yerde hırsızlık olur. tanıdık esnaf adi malı(domates, biber,et vs) en yüksek fiyata belediyeye iteler, kasada duran çalar, fazla yemek yapılır kalanı eve götürülür(löp eti öğrenciye vermezler)
    gözünüzü seveyim imamoğlunu övecez diye bu kadar kasmayın.
    tanım: kominizmin ayak sesleri.
    edit: tanzim satışta saçmaydı buda saçma.
    (bkz: #86525257)
  • afdzxafdzxafd, çürük çarığın kakalandığı belediye mi? siz yanlış zamana gelmiş olmayın, sene 2020?

    bu belediyede artık liyakat, şeffaflık ve denetim diye şeyler var çünkü.

    edit: arkadaşım daha operasyonun şekli şemali belli değil. belki adamlar büyük gıda depolama ve üretim tesisi kuracaklar ve yarı pişmiş dondurulmuş menuleri , satış noktalarındaki küçük depolara sevk edecekler ve belki tüketim anında üretim/ısıtma/hızlı pişirme gerçekleşecek vs.

    giren ürün sayısı ile hasılatı kontrol edemeyecek, bu kadar basit bir denetimi işlevsel kılamayacak, bir kaç yetkiliyi birbirinden sorumlu kılıp birbirlerinei denetletemeyecek, çok gerekiyorsa yemek üretim parti noları ile denetim yapamayacak bir belediye mi bu? otomasyon çağında size hala kafanızda menzil tarikatının kazanlarla çorba falan dağıtması mı geliyor aklınıza?

    ayrıca bu komunizm falan değil, tam tersine sermayeyi teknoloji yoğun üretim ve hizmet alanlarına iten, asgari beslenme kalitesi ve maliyetini regüle edip tüm yakın fiyattaki işletmelere verimlilik baskısı kuracak ve halkın cebinden beslenme için bir kuruş fazla para çıkmamasını sağlayacak, tüm sektörü verimli olmaya, israftan kaçınmaya itecek bir projedir.

    liberalizmin ne olduğunu anlamadan cahil cahil gelip burda komunizm nakaratı yapmayın.
  • halk taksisi yapsin oldu olacak .
    taksiciler kiyameti koparmazsa cicek gibi olur
  • lokantaymış, yemek çeşidiymiş zor iş.
    bence 24 saat açık olan bedava çorbacılar olmalı, şehrin her yanında.

    sıcak yemek önemlidir. hayat kurtarır. hergün günün çorbası olan bir tek çeşit ama sebzeli, bol vitaminli, bazen etli, bazen bakliyatlı, çorbalar yapar gelenlere dağıtırsan, kimse gece soğukta ölmez. sabah aç karnına okula gitmez.

    mazallah ilerde bir deprem felaketi yaşanırsa, alt yapı hazır olur.
    en azından bir sıcak çorba dağıtılır. tabii çorbacıların depremde yıkılmayacak sağlam binalarda olması gerek. veya tek katlı standlar da olabilir.
  • evet takside de değişim olacak, bugün taksi plakası sermaye için bir spekulasyon aracına dönüşmüş durumda. bir plaka başına bugün 3 milyon tl sermaye bağlanıyorsa ve bunun karşılığında sadcece bir adet (2, gece mesaisi) şoför istihdam eidiliyor ise bu sermaye istihdam artışı ve cari açığı azaltan üretim ve hizmet için kullanılamıyor demektir.

    en kısa zamanda 90'lardan beri gerçekleşmeyen taksi plaka ihalesi açılmalı ve plaka sayısı en az ikiye katlanmalı. aplikasyon çıkartılmalı ve isteyen yolcu eğer taksi boş ise aynı gzergahtan bekleyenleri taksiye alıp ücreti paylaşabilmeli, yollarda boş gezip boşa mazot yakan taksilerin birim zamandaki geliri arttırlmalı, maliyeti daha çok yolcuya paylaştırılmalı.

    bunun adı komunizm değil "gelecek" , uyanın.
  • bence cok guzel gelisme bunlarla gel bize başkan
  • "asgari ücretle her gün şu kadar simit, şu kadar da çay içiliyor" diyen iktidarın sözcülerine lafı olmayanlar, yeni dönem ibb icraatlarını "şov ve komunizm" olarak yaftalıyor. 20 senedir aklınız nerede?

    (#102985789) acil eylem planı olarak güzel fikir.

    ama unutma ki belediyenin kar amacı gütmeden kotardığı bir lokanta operasyonu çoklu ve profesyonel üretim ile "evde üretilen" yemekten de daha düşük fiyata tüketiciye sunulacak. standardı sağlanan yüksek kalitede ve stabil fiyat ile.

    bu orta uzun vadede türkiye iş gücünün istemediği günlerde evde yemek yapmamasına, vaktini yemek yapmaya harcamamasına ve aylık toplam gıda harcamasına pozitif katkı olarak dönecek.

    gelecekte geçmişte olduğu gibi evde yapılan yemek ucuz maliyet ilk etken olduğu için değil zevk ve damak tadı için tercih edilecek, merkezi yemek üretiminin özellikle toplum olarak fakirleştiğimiz bu dönemde aile bütçesine katkısı çok önemli.

    hala anlamadığınız şey şu, ikea 'ya ağzınız sulana sulana gidip her sferinde aynı menuyu tüketirken mutlusunuz; ama yerel veya değil bir erkin toplum adına bu veya buna yakın bir beslenmeyi sürekli ve ulaşılabilir fiyatla sunması ihtimali sizi rahatsız ediyor?

    neden?
  • duran imajını düzeltebilir ama akp'nin tanzim çadırı gibi olmaz umarım
hesabın var mı? giriş yap