• 7,25-7,40 aralığında olmasını öngörüyorum.
    bekleyelim bakalım.
  • buyrun size geçen hafta yayımlanan yerli-yabancı kurum rapor ve tahminlerinden 9 tanesi. el emeği, göz nuru. kişisel yorum içermez.

    1- ata portföy genel müdürü mehmet gerz: küçük hisselerdeki spekülatif yükselişler, yabancı ve yerli kurumsal yatırımcı eksikliğinden kaynaklandı. 2021’de yabancıların kademeli dönüşü ile borsa’da tekrar büyük hisselerin liderliğine dönülmesini bekliyorum. sektör olarak ekonominin normalleşmesi ile bankalar, holding şirketleri ve büyük sanayi gibi geri kalan büyük hisseler canlanabilir. döviz bazlı eurobond içeren fonlara geçen yıl ek %15 vergi gelmişti ki bu kur farkı gelirini de vergileyerek dolar bazlı getiriyi ortadan kaldırmıştı. 1 ocak’tan itibaren bunun kalkması, bu fonları vergisel açıdan döviz mevduatına karşı yeninden çekici hale getirecek.

    2- omg capital advisors ceo’su murat gülkan: mevcut kararlı duruş korunduğu takdirde dolar/tl’nin 8 seviyesinin altında stabil kalacağını düşünüyorum. tekrar 2019-2020 dönemindeki gibi deneysel uygulamalara geçilirse, kur ciddi şekilde yükselebilir. başlamış olan normalleşme ve tekrar uluslararası normlara yaklaşma, fiyatlamanın serbest piyasada oluşması gibi kazanımlar, varlık fiyatlarını olumlu etkileyecektir.

    ileride türkiye’de gayrimenkul fiyatları tabii ki tekrar artabilir. ancak bunun katalistleri, istanbul’un nüfusunun 1 milyondan 15 milyona çıktığı dönemdeki sebeplerden farklı olacaktır. londra’da, berlin’de nasıl ve niçin artıyorsa ve benzer sebepler istanbul’da da geçerli olursa artacaktır.

    gayrimenkul için bahsettiğimiz itici unsurlar, hisse senetleri için de geçerli. 2020 yılında bahar ve yaz aylarında yaşanan yükselişin ana sebebi düşük faizdi. 2021 yılında faiz oranları destek olmayacak, şirket karları da muhtemelen çok parlak gelmeyecek. dolayısıyla borsada fiyatların yükselmesi bir re-rating ile mümkün olabilir, bunun için de piyasanın türkiye’de kalıcı bir normalleşme olduğuna ikna olması gerekir.

    3- iş yatırım araştırma direktörü serhat gürleyen: türkiye varlıklarının 2021 yılında gelişmekte olan piyasalara göre daha güçlü performans göstermesini bekliyoruz. 2020 nisan ayından bugüne yatırımcıları türkiye varlıklarını türk lirası riski almadan almalarını öneriyorduk. yeni ekonomi yönetiminin attığı piyasa doğru adımlara rağmen jeopolitik riskler nedeniyle dolar türk lirasına karşı 8.0 seviyesine çıkınca üç hafta önce türk lirası için de pozitif görüş verdik. hisse senedi, orta vadeli dibs için pozitif görüş veriyoruz.

    güçlü risk iştahı ve uygulanan sıkı para politikasını arkasına alan türk lirasının dolara karşı 2021 sonunda 8.10 seviyesine gelmesini bekliyoruz. kaybettiğimiz rezervleri yerine koyma zorunluluğumuz yüzünden muhafazakar bir tahmin yaptığımızı belirtelim.

    4- hsbc: gbpusd'nin gelecek yıl yatay seyretmesi bekleniyor. kuruluş tarafından hazırlanan raporda, ab ile ingiltere arasında varılan ticaret anlaşmasının gbp'yi dolar karşısında yukarı taşıdığı hatırlatıldı. bununla birlikte ingiltere'nin önümüzdeki dönemde rekabet gücünü nasıl koruyacağının henüz bilinmediği ifade edildi. değerlendirmede ticaret bazında ağırlıklandırılmış sterlin'de gerilemenin rekabet gücünü artırma yollarından biri olabileceği yorumu yapıldı.

    5- ak yatırım: stratejistler tarafından hazırlanan raporda, 12 aylık bıst-100 endeks hedefinin %20 artışla 1.700’e yükseltildiği ve araştırma kapsamındaki 49 şirketin toplam net karının 2021’de %52 artmasının beklendiği belirtildi. kurumun model portföyünde yer alan hisseler; garanti bankası, yapı kredi, coca cola içecek, doğan holding, koç holding, kardemir, koza altın, migros, turkcell ve tüpraş olarak sıralandı.

    6- viktor szabo, senior fixed-income manager at aberdeen asset management: 2021’e girilirken try’de bir nebze zayıflama beklerim. çünkü fx rezervlerinin yerine konması gerekecek. yine de yüksek faiz ortamının sunduğu getiri avantajını düşününce, try ara ara taktiksel olarak çekici olacaktır.

    7- yatırım danışmanı atilla yeşilada: yılın ilk yarısının ortalarında erken seçim bekliyorum. içine girdiğimiz darboğazdan imf fonları olmadan çıkamayacağımızı düşünüyorum ve yılın ikinci yarısında da imf’nin gelmesini bekliyorum. iyi haber cari açık, ödemeler dengesi, dış açık gibi sorunlarımız olmaz. seneye cari açık, milli gelirin %1’ini geçmez, çünkü büyüyemeyeceğiz. biz cari açığı büyüdüğümüz zaman üretiyoruz, çünkü ürettiğimiz her şeyde ithal mallarının payı var. tl, enflasyon kadar değer kaybeder. eğer değer kaybedecekse, bu mart ayında gerçekleşir. biden ve ekibi, şu an sembolik olan yaptırımları finans ve ticaret cephesine dökerse tl’de aşırı bir şok yaşarız. erken seçim kararı alınırsa tl yine bir çalkantı yaşar, sonra anketleri takip eder. imf bir stand-by programıyla gelirse usdtry 7’nin altına gelebilir.

    mart’tan itibaren yeniden yaptırım konusunu başlayacak. halk bank baskısıyla olabilir. bir şekilde s-400’leri ülkeden çıkartıracaklar. ab’nin ise, insan hakları, demokrasi, hukuk, doğu akdeniz meselesi, libya gündemi var. çözüm elde edene kadar türkiye ekonomisini sıkacaklar. bir uzlaşma sağlanacağını düşünüyorum. ama rahip brunson olayında olduğu gibi, bir ayda %35 değer kaybı da olabilir. ama mart’a kadar yabancı girişiyle try’nin değer kazanmasını beklerim.

    türkiye’de bir ödemeler dengesi krizi olur mu? hayır, cari açık yüzünden olmaz, çünkü dış ödemelerimiz az. dolarizasyonun da herhalde artık sonuna geldik. büyüme %2 civarında kalır. bankalar batar mı? hayır. bankaların batık kredileri var, ama hala likitler ve sermayeleri iyi. ama çok sayıda şirket batacak. sadece türkiye’de değil, tüm dünyada. işsizlik iyiye gider, ama çift hanenin altına düşemeyeceğimizden eminim.

    8- cftc verileri: geçen hafta hem euro, hem gbp kontratlarında net uzun pozisyon sayısında az da olsa artış oldu. piyasa geneli yön eğiliminde eur’da %74 seviyesinde uzun pozisyon varken, gbp’de bu oran %54. altın tarafında ise yatırımcı net uzun pozisyon sayısı artmaya devam ediyor, uzun pozisyon oranı %83.

    9- iş yatırım icm direktörü şant manukyan: ons altının yukarı hareketi için 1910 dolar seviyesi teknik olarak önemli bir yer. altın etf’leri ise yatay. 2020’de altının yükselişinin temelinde etf’ler vardı. altın, etf’ten destek bulamazsa çok da yukarı gidemez. gümüşte ise altına oranla daha az satış var, zirvenin etrafındayız. gümüş tutanlar son satışlarda daha sağlam durdu.
  • genel manada doların bu seviyelere gelmesi kimsenin umrunda değil. dolar arttı diye yapılan zamlar geri alınmıyor. yüksek fiyattan alanlar zaten paralarını bozmuyor. türk lirasına güveni olmayanlar bu fiyattan dolar topluyorlar. her hafta yurt içi yerleşiklerin mevduatı artmaya devam ediyor. ekonomi bilgisi olmayan benim gibi insanlar paralarını korumak için döviz ve altın alıyorlar. tl mevduatlarına verilen yüksek faiz bile kimseyi cezbetmiyor.
    ufak bir hesap yaparsak eğer 100.000 tl si olan bir vatandaş 32 gün sonunda ortalama 1.300 tl faiz getirisi elde ediyor.
    aynı vatandaş bugünkü kur ile 7,40 dan 13,513 dolar alabiliyor. kur 10 kuruş arttığı zaman tl den alacağı 1 aylık faizi zaten elde etmiş oluyor. bir de kur 8 li rakamları görür ise yaklaşık 6 aylık tl faizini kazanmış oluyor.
    maalesef ülkemizde kimse doların bu fiyatlarda sabit kalacağını yada eksilip artacağını tahmin bile edemiyor. kısıtlı ekonomik bilgim ile küçük bir hesap yatım. yanlışım varsa düzeltirsiniz. tabi ki bu yazdıklarım yatırım tavsiyesi değildir.
  • damadı açığa satıp, üzerine enflasyonla mücadele hikayesi ile biraz rahatlatılan piyasa için yeni yılın ilk işlem günü önemli olacaktır.

    bilanço makyajlarının bitmiş olması, ülke nefes aldıkça artan cari açık ve dış borç, yüzde 20 lik asgari ücret zammı vs derken, umarım kurda erken seçim fiyatlaması çok erken başlamaz. yeni yılda, türban kelimesini cümle içinde kullanmaya devam et sen kılışdar..

    (bkz: nerde kalmıştık)
  • eğer çılgın petrol, dolar gömüsü, altın gömüsü, yeraltında işletmeye hazır 15.000 fabrika filan bulamazsak,
    çok kısa vadede düşüp, stabil kalsa bile yükselmeye mahkum kurdur.

    adettendir, yazdıklarım ytd.
  • bugün bu başlığı görünce merak ettim ve 6 ocak 2020 dolar kuru başlığına bir bakayım dedim. birisi demiş ki 'dolar 6 tl olacak, altın ise kesin 300 tl'yi aşar'

    bugün gelinen noktada dolar 7.35 oldu diye zafer çığlıkları atıyoruz. altın yatırımcısı ise gram altin 450 tl civarında sürünüyor diye karalar bağlamış durumda. aradan geçen süre 1 sene sadece.

    yukarıdaki arkadaşa ithafen tl faizi ile ufak bir karşılaştırma yapın diye yazdım. 2020 yılının ilk 8 ayında tl faizi de yıllık yüzde 8 ila 11 arasında süründü üstelik.

    yakın geçmişimize ufak bir bakış attım işte, başka da sözüm yok. varın hesabınızı kendiniz yapın.
  • götünden sallayanların müneccimlik yaptığı başlıktır.

    gönlümüz düşüşten yana. çünkü artmasının cefasını yine sen ben çekeceğiz.görsel

    dik çizgi: 4 ocak 2021 tarihine ayarladım.

    yükseliş olursa grafiksel olarak 8 tl olması muhtemeldir.
    düşüş olursa 6.40 ve 5.91 seviyelerinin görülmesi muhtemeldir.

    not: grafik zamansallık göz önüne alınmıştır.
    not2: grafikte belirli teknik analiz göstergeleri kullanılmıştır.

    son not: yukarıda dediğim gibi gönlümüz düşmesinden yanadır.
  • 6.85'in altında olmayacağı kesin olup, nereye uzayacağı belirsizdir.
  • iyimser bi tahmin olacak ama,

    (bkz: bmw 750d xdrive)
  • belki bu tarihte dolar diye bir para birimi olmayacağı için 0 dır.
hesabın var mı? giriş yap