• açılın arkadaşlar petrol mühendisi ayağınıza geldi.

    bizim hocalar okul döneminde derdi ki, bundan 30 sene önce 50 yıllık petrol kaldığını söylüyorlardı, 30 sene geçti yine 50 yıllık petrol kaldığını söylüyorlar. durum birazcık bu.

    daha detaya inelim. şu anda dünyanın yüzde 30-35 arası aranmış vaziyette ve bu aranan yerlerden, “bütün işaretler petrol olduğunu gösteriyor” denilenlerinden bile yüzde 33 ihtimalle petrol çıkıyor. yani bu zamana kadar çıkarılan petrol dünyanın yüzde 11’lik kısmından çıkartılmış. henüz dünyanın yüzde 65’i aranmış değil. ne kadar rezerv olduğunu bilmiyoruz.

    ha bir de şöyle bir durum var ki, teknoloji geliştikçe eskiden aranıp da bulunamamış, bulunmuş ama çıkartılamamış yerler de var. mesela petrol fiyatları 2014 haziranından bu yana 110 dolardan 50 dolarlara düştü, neden? çünkü amerika yeni bir teknoloji geliştirdi ve kil’in içindeki petrolü, kili suyla parçalayarak çıkarmaya başladı.

    e noldu? tüm petrolcü ülkeler evet ya bizde de var bundan çıkaramıyoruz kanka diye ortalıkta takılmaya başladı, sonra da o ülkelere amerika bu teknolojiyi kiraladı, sattı.

    teknoloji geliştikçe eski kuyuların tekrar geliştirilmesi olayı var bir de. siz sanıyorsunuzki bir kuyu açılınca orası çöle dönene kadar alınıyor tüm petrol. nerde o basınç derler adama. rezervin en az yüzde 30 u kuyuda kalır, daha fazlası da kalabilir ve kuyu kapatılanilir, çünkü kuyunun günlük maliyeti 100 bin dolardır, senin çıkardığın petrol 75 bin dolar ediyordur, patron der ki ya 110 binlik çıkarın ya da siktir edelim kapatalım der ve kapatılır. sonra petrol değerlenince gelip onu da çıkarırlar.

    türkiye’de varmış ama beton dökülüyormuş muhabbetini kimin çıkardığını söyleyeyim mi size? petrol kuyusunda çalışan, görevi boruları birleştirmek olan cahil işçi dayı.

    şöyle düşünün, bir yere dükkan açtınız günde 10 bin kağıt ciro yapıyorsunuz. sonra bir baktınız, dükkanın masrafı 20 bin liraya geliyor. naparsınız? evet siz de koyarım böyle dükkana diyip beton dökersiniz.
  • ben hep 50 senelik aldığım için etkilenmiyorum.
  • sözlük adam olsaydı o kalan petrol sourlines'a anca yeterdi.

    (ara: aç* başl* sik*)
  • 45 senelik ben kalmadığı için umrumda olmayan hede.

    bu saatten sonra ben mi düşüneyim.

    35 desen üzülürdüm bak. ama 45 iyi. sıkıntı yok.
  • 8 milyon yıllık oluşumu topu topu 60 70 senedir adam gibi çıkarıyoruz. merak etmeyin bitmez kolay kolay ama umarim kullanım alani kalmaz da farkli enerji kaynaklari buluruz.
  • toprağından petrol çıkan, sadece onu satan ve dünyaya başka hiçbir katkısı olmayan ülkeleri, petrol bittikten sonra çok merak ediyorum. bilim yapma, üretme, insan haklarını önemseme. zamanı gelince, çölde kum satarsınız artık.
  • "45 senelik petrol rezervi kalması" durumu diyelim ve çok takılmayalım. natgeo bu konu hakkında gayet fütüristik ve mantıklı bir belgesel yapmıştı. burada elini başının arasına alıp düşünmesi gereken; petrol karteli haline gelmiş ve halkı sefalet içinde yaşarken; altın kaplama merdiven yaptıran arap liderler ve onlardan nemalanan emperyal devletlerdir. gelecekte yenilenebilir enerjiye yönelen, bitkilerden bio enerji üreten, yakıt üreten devletler dünyada söz sahibi olacaklardır. dolayısıyla; coğrafi anlamda bitki örtüsü zengin, doğayı katletmemiş ve çevreyi varoluşuna uygun olarak kullanmayı başaran ülkeler bunun ekmeğini yiyeceklerdir. biz ise yine ağzımızı açıp; başka ülkelerden ithal etmeye devam edeceğiz. var olan yeşili betonun altına gömmüş olmamızdan dolayı da, betondan yenilenebilir enerji üretecek değiliz maalesef.
    türkiye cumhuriyeti'ni yönetmek üzere başımızda bulunan insanların, geleceğe yatırım, geleceğe bakış ve yenilenebilir enerji kaynaklarına nasıl yaklaştığını görebilmek için çok araştırmaya gerek yok. aşağıdaki baknızda türk akademisyenin verdiği röportajı izleyenler hatırlayacaklardır.

    (bkz: cambridge'de görev yapan türk akademisyenin sitemi)

    https://www.youtube.com/watch?v=s2rob6yze94
  • avrupada bir çok ülke sırasıyla 2030-2035 yıllarından itibaren petrolle çalışan araç satışını yasakladı.

    sırasıyla bütün gelişmiş ülkeler bu yönde karar almakta. daha erken uygulayacak olanlar da mevcut.

    nerdeyse bütün dev firmalar ürün gamlarında hybrid motor kullanıyor (türkiyede çoğu yok o ayrı). çoğu firma tamamen elektrik motorlu modeller de kullanmaya başladı.

    zira rüzgar ve güneş enerjisine yatırımlar tüm dünyada tam gaz. bazı gelişmiş ülkeler 20 sene içinde tüm ülkeyi yenilenebilir enerjiye geçirmeyi programlarına almış durumda.

    pervanesiz rüzgar panelleri bile üretiliyor. ,

    elektrik motorlu yolcu uçakları denenmekte.

    tabi bunlar süreç. cunku her yatırım 15-20 yıllık projedir. bi motor projesi 20-25 yıllık vade üzerinden hayata geçirilir. ilk 5-10 yıldan sonra proje kar etmeye başlar.

    kısacası bütün dünya zaten petrolsüz hayata hazırlanıyor. ha ne olacak??

    türkiye gibi az gelişmiş ortadoğu ülkelerine petrol son damlasına kadar pazarlanmaya devam edecek. ve hep daha pahalı olacak bu. son teknoloji benzinli dizel motorlar türkiye gibi piyasalarda eritilecek.

    kısacası bizim için haber degeri taşır ama dünya çoktan petrolsüz yaşama hazırlanıyor. onu salla gelişmiş ülkeler trafikte şöförlü araç kullanılmasını yasaklamayı bile düşünüyor ki bana kalırsa bi 20-25 sene içinde şöförlü araç satışı olmayacak artık.
  • 16 yaşındayım. ben ilkokuldaydayken 50 yıl diyorlardı. demek ki hakikaten dünyanın sonu geliyor .s.s.s
  • hollanda 1600'de kömürü enerji kaynağı olarak kullanıp parayı vuruyor ama endüstri devrimi ingiltere'den başlıyor çünkü hollandalılar kömürü çok pahallıya satıyorlar. ingilizler işin içine girince kömür tüketimi hızla artıyor. 50 yıl aralıklarla kömür üretimi şöyle artıyor.

    1700 2.7 milyon ton
    1750 4.7 milyon ton
    1800 10 milyon ton
    1850 50 milyon ton
    1900 250 milyon ton

    link

    bu artışla 1700'lerde 4000 yıl insanlığa yetecek olan kömüre 1800'lerde 100-150 yıl ,1900'lerde 30-40 yıl ömür biçiliyor.
    link

    peki insanlık ışıklar sönene kadar beklemiş mi ? hayır.

    1850'lerde petrol enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlıyor. onun da başlangıç hikayesi kömürden farklı değil . 1973 arap- israil savaşı diğer savaşlardan farklı. 1973 israil-arap savaşı sonrası s.arabistan ,israil'i destekleyen ülkelere ambargo uyguluyor,petrol %300 değerlenerek 3 $'dan 12$'a ulaşıyor. (küresel ekonomik krize sebep oluyor. ) ambargo bir sene sürse de enerji güvenliği meselesini tüm dünya yaşayarak öğreniyor.(küresel kriz ortaya cıkıp paramızın değerini düşürmese bile benzinin gelecek seneye kadar 20-25 lira olması )
    o zaman mevcut olan alternatifler hem cok pahallı (nükleer,rüzgar,jeotermal vb.) üstelik bu enerji türleri taşıtlara ekonomik olarak entegre edilemiyordu. (tüm alternatif enerji kaynakları 74 krizinden sonra hızla yayıldı-konu dışı-)bu durumunda ötesinde petrolün 50-60 sene ömrü kalmıştı. 1980'lerde ispatlanmış petrol rezervi 700 milyar milyar varilden azdı,günümüzde 1800 milyar varil civarında.dünyaya 50 yıl yeteceği tahmin ediliyor.
    link

    1980'lere dönersek kısa vade de petrolün en mantıklı alternatifi hidrojendi ve tabi bizim bor madenimizde inanılmaz derecede değerlenecekti çünkü hidrojen yakan araçlar için bor gerekliydi.

    günümüze dönersek dünyada petrol bitmedi ve petrolün alternatifi zaten elektrik oldu. (bkz: hybrid) elektrikli araçlar daha ucuz,çevre dostu ve güvenli .40-50 yıl içinde petrol bitmesi bekleniyor olsa da( önümüzdeki 40-50 sene içinde bu en az 70-80 seneye uzar.) hybrid teknolojisi en fazla 20-30 yıl içinde fosil yakıtlı araçları ortadan kaldıracak.mesela britanya'da 2040'tan sonra fosil yakıtlı araç kullanımı yasaklandı ki fosil yakıtlı araçlar 2040'ı görmesi zaten pek mümkün görülmüyor.
hesabın var mı? giriş yap